Με… σπασμένα φρένα οι ιδιοκτήτες των ταξί

[…]

Εστησαν μπλόκα στην ακτή Ξαβερίου, εμποδίζοντας την αποβίβαση περίπου 3.500 τουριστών. Κάποιοι δεν δίστασαν να ρίξουν λάδια στο οδόστρωμα προκειμένου να εμποδίσουν τις μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ. Βανδαλισμοί κατά τηλεοπτικού σταθμού. Εισβολή αυτοκινητιστών στο γραφείο του Γ. Μαγκριώτη στη Θεσσαλονίκη
Εικόνες από ακραία επεισόδια τα οποία προκάλεσαν χθες αυτοκινητιστές ταξί με αποτέλεσμα να κρατήσουν εγκλωβισμένους για περίπου 2 ώρες στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από 3.500 τουρίστες που ήθελαν να επισκεφτούν την Ακρόπολη με 70 πούλμαν, κάνουν για άλλη μία φορά τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Το νέο πλήγμα στον τουρισμό, το οποίο απειλεί με αποκλεισμό της Ελλάδας ως προορισμού από τα κρουαζιερόπλοια, ξεκίνησε χθες στις 6 τα πρωί όταν περίπου 800 αυτοκινητιστές ταξί έφτασαν στον ΟΛΠ προκειμένου να μοιράσουν φυλλάδια, όπως είπαν στις αστυνομικές δυνάμεις. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις οι συγκεντρωμένοι πήγαν στην ακτή Ξαβερίου στήνοντας μπλόκα στις πύλες Ε11 και Ε12 προκειμένου να εμποδίσουν την αποβίβαση χιλιάδων τουριστών στο λιμάνι του Πειραιά από πέντε κρουαζιερόπλοια.
Ορισμένοι μάλιστα από τους συγκεντρωμένους, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν δίστασαν να ρίξουν λάδια στην οδό Χατζηκυριακού και να προσπαθήσουν να στήσουν οδοφράγματα, προκειμένου να εμποδίσουν τις μοτοσικλέτες της Αστυνομίας, όπως είπε ο συνδικαλιστής του ΣΑΤΑ κ. Μαυρίκης. Η αστυνομία έριξε πριονίδι πάνω στα λάδια, για να μπορέσουν να περάσουν τα πούλμαν που μετέφεραν τους τουρίστες.
Στη συνέχεια περίπου 1.500 αυτοκινητιστές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Πειραιά προκαλώντας κυκλοφοριακή ασφυξία, ενώ κατέληξαν στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ όπου μερίδα αυτών προχώρησε σε βανδαλισμούς σπάζοντας τζάμια, προκαλώντας καταστροφές και προσπαθώντας να καταστρέψουν τις κάμερες ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, αυτοκινητιστές από τη Θεσσαλονίκη κατέλαβαν για μία ώρα το γραφείο του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, ενώ γραπτές απαντήσεις από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους απαίτησαν χθες δεκάδες ιδιοκτήτες ταξί της πόλης. Οι ίδιοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους, περνώντας από τα πολιτικά γραφεία των 7 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών Γιάννη Ραγκούση, την ώρα που αντιπροσωπεία τους ανέβαινε στα γραφεία για να καταθέσει το έγγραφο με το ερώτημα.
Με καταλήψεις των οικονομικών υπηρεσιών στο Ηράκλειο και την Πάτρα συνέχισαν χθες τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί. Αυτοκινητιστές από τη Λαμία σταμάτησαν αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στη γέφυρα του Γοργοποτάμου.
Στο μεταξύ, μέχρι χθες είχαν σχηματιστεί 82 δικογραφίες, στις οποίες εμπλέκονται 6.415 αυτοκινητιστές. Οι 35 από αυτές έχουν υποβληθεί στον εισαγγελέα και εμπλέκονται 5.524 άτομα. Μεταξύ των ποινικών αδικημάτων που αφορούν το προανακριτικό υλικό είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών.
Τετ α τετ του υπουργού υποδομών Γ. Ραγκούση με εκπροσώπους των ιδιοκτητών ταξί
Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον της απεργίας
Στραμμένα στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υποδομών, Γιάννη Ραγκούση, και των εκπροσώπων των αυτοκινητιστών ταξί, η οποία αναμένεται να γίνει σε φορτισμένο κλίμα εξαιτίας των χθεσινών νέων επεισοδίων, είναι όλα τα βλέμματα, εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Οι αυτοκινητιστές θα περάσουν το κατώφλι του υπουργείου με την απεργία τους να βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον μέχρι σήμερα, αλλά και νωπές τις εικόνες από τα χθεσινά νέα επεισόδια που προκάλεσαν ιδιοκτήτες ταξί επιφέροντας νέο πλήγμα στον τουρισμό.
Στόχος είναι να βρεθεί σημείο επαφής, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, αν και αυτό δεν θα είναι εύκολο δεδομένου ότι οι αυτοκινητιστές προσέρχονται στο τραπέζι, σκοπεύοντας να επαναλάβουν την “κόκκινη γραμμή” για τον κλάδο, η οποία είναι να ισχύσουν πληθυσμιακά κριτήρια για την έκδοση νέων αδειών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών αναμένεται να δώσει ένα στίγμα για τις προτάσεις του για τους κανόνες ανοίγματος του επαγγέλματος, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει το αναλυτικό και πλήρες σχέδιο της πλήρους απελευθέρωσης, το οποίο αναμένεται έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Χθες, πάντως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κλάδου, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης.
Οι αυτοκινητιστές, πάντως, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου, “επέλεξε να ρίξει λάδι στη φωτιά” την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη προσπάθεια εκτόνωσης.
Ο κ. Μόσιαλος σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό κάλεσε και τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα, σημειώνοντας πως “είναι καιρός πλέον και η ΝΔ και ο αρχηγός της να καλέσει τον στενό του συνεργάτη, τον κ. Λυμπερόπουλο, να δείξει υπευθυνότητα γιατί είμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου”.
“Δεν μπορεί να κομματικοποιούμε τον αγώνα ενός ολόκληρου κλάδου, τη στιγμή μάλιστα που η αντίδραση είναι μεγάλη και εντός κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε την απεργία και σήμερα και αύριο και μεθαύριο” απάντησε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος μάλιστα προέβλεψε ότι “δεν πρόκειται να γίνει και τίποτα αύριο (σ.σ.: σήμερα)”.
Οι αυτοκινητιστές, πάντως, εμφανίζονταν ενοχλημένοι και από το γεγονός ότι ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε συναντήσεις για σήμερα και με τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης του κλάδου αλλά και με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. “Οι τουριστικές επιχειρήσεις εδώ και χρόνια προσπαθούν να μας πάρουν έργο. Το υπουργείο δυναμιτίζει μόνο του τη συνάντηση” σημειώνει ο κ. Λυμπερόπουλος.
Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Γ. Ραγκούσης: Ειλημμένη απόφαση η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
Δέσμη προτάσεων για τα ταξί μέχρι το τέλος Αυγούστου
Ενα πρώτο σημαντικό βήμα για διάλογο επί της ουσίας σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών των ταξί, επιχειρείται σήμερα διά της συνάντησης του κ. Γιάννη Ραγκούση και των εκπροσώπων του κλάδου.
Ο υπουργός Υποδομών, όπως έχει ήδη επισημάνει, θα καταθέσει δέσμη προτάσεων μέχρι το τέλος του Αυγούστου, τονίζοντας βέβαια ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης -ψηφίστηκε νόμος πριν από τέσσερις μήνες- και θα εφαρμοστεί.
Είναι πασιφανές, πάντως, ότι κύριο ζητούμενο σήμερα είναι αν οι ιδιοκτήτες ταξί προσέρχονται στη Μεσογείων με διάθεση να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις (ενίοτε ακραίες) και να συμβάλουν με τις δικές τους προτάσεις στον διάλογο.
Δεσμεύσεις
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο “κόμπος έχει φτάσει στο χτένι” και υπογραμμίζουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε δημοσίως για το επίκαιρο θέμα, καλώντας σε διάλογο τους απεργούς – ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να υποχωρήσει στις πιέσεις των διαφόρων συντεχνιών.
Ετσι, οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν κατά γράμμα -κατ’ αρχάς από το αρμόδιο υπουργείο. Μέχρι να ανακοινώσει ο κ. Ραγκούσης συγκεκριμένο πλάνο, λέγεται ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία νέα άδεια ταξί – στο θέμα αναφέρθηκε δε αναλυτικά και ο γεν. γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Β. Εξαρχος. Ιδιαίτερη σημασία έχει, εν τω μεταξύ, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος, επιτιθέμενος στη ΝΔ, κάλεσε τον κ. Σαμαρά να ζητήσει από τον “στενό του συνεργάτη και αναπληρωτή τομεάρχη”, κ. Θ. Λυμπερόπουλο, “να δείξει υπευθυνότητα στο μέσον της τουριστικής περιόδου”.
Κανόνες
Ο κ. Μόσιαλος μίλησε για κανόνες κατά την απελευθέρωση του επαγγέλματος και για την ανάγκη συνεννόησης στην κρίσιμη συγκυρία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο κ. Ραγκούσης, πάντως, που θα ενημερώσει την προσεχή Τρίτη και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έλαβε χθες την απόλυτη στήριξη και από τον Γ. Παπακωνσταντίνου – που πέρασε τον νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα.
“Ο κ. Ραγκούσης επιχείρησε να ξαναδεί ένα ΠΔ που να εναρμονίζεται καλύτερα κατά την κρίση του στο πνεύμα της απελευθέρωσης – αν πρέπει κανείς να ψάξει να βρει ποιος ευθύνεται για τη δυσφήμηση της χώρας, νομίζω πως είναι στις αντιδράσεις της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας”, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, ενώ και ο κ. Χ. Παμπούκης αναφέρθηκε με σκληρά λόγια στα χθεσινά επεισόδια στο λιμάνι (όπου εμπόδισαν τουρίστες να βγουν από τα κρουαζιερόπλοια), λέγοντας ότι “με αυτόν τον τρόπο οι απεργοί απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο”.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΝΔ
Ανεύθυνα τα επεισόδια
Θλιβερά και ανεύθυνα χαρακτήρισε η ΝΔ τα χθεσινά γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά καλώντας τους απεργούς “να απομονώσουν αυτούς που με τις πράξεις τους σκιάζουν το δίκιο των πολλών”. Ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα γεγονότα, ενώ επεσήμανε ότι οι πράξεις αυτές “βοηθούν τον αρχιτέκτονα του χάους Γ. Ραγκούση να προκαλεί σύγκρουση κοινωνικών ομάδων κρύβοντας τις δικές του ευθύνες”.
Ο κ. Μιχελάκης κάλεσε τον κ. Ραγκούση να βάλει τέλος στο χάος που ο ίδιος δημιούργησε, ενώ χαρακτήρισε και πάλι “Πόντιο Πιλάτο” τον πρωθυπουργό γιατί δεν παρεμβαίνει και δεν παίρνει θέση.
ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ
Ευθύνες στην κυβέρνηση
Πλήρη στήριξη στις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί παρείχε χθες το ΚΚΕ καθώς η Αλέκα Παπαρήγα με δήλωσή της επεσήμανε ότι ο αγώνας τους στρέφεται “αντικειμενικά εναντίον των μεγάλων εταιρειών που θα επικρατήσουν στον κλάδο”. “Αυτοί οι άνθρωποι υπερασπίζονται το ψωμί τους”, είπε.
Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί γιατί, όπως επεσήμανε, επέλεξε εν μέσω τουριστικής περιόδου να ανακοινώσει μέτρα για την απελευθέρωση του κλάδου, αναιρώντας τον διάλογο που είχε προηγηθεί μεταξύ των επαγγελματιών και της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Αϊβαλιώτης, αντίθετα, έκανε λόγο για “ασχήμιες που συνεχίζονται” και προσέθεσε ότι “ο παραλογισμός νίκησε τη λογική”.
http://www.ethnos.gr

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για προμήθεια νέου συστήματος παρακολουθήσεων,…