Newsroom

Newsroom

Με ύβρεις η απάντηση του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής στο δημοσίευμα της ΕφΣυν για τις «τρύπες» του gov.gr

«Ψαρεύει» δεδομένα πολιτών για διαφημιστικούς λόγους το πολυδιαφημισμένο gov.gr;

gov.gr

Με τις λέξεις «τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία» και «εμμονή», χαρακτήρισε το σημερινό πρωτοσέλιδο της ΕφΣυν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας που έκανε λόγο για «τρύπες» στο πολυδιαφημισμένο σύστημα gov.gr.

Στο ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπαζαίος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «περισσότερα από 1.000.000 «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με εγκατεστημένες εφαρμογές του GOV.GR καταγράφουν τις διαδικτυακές ή φυσικές κινήσεις του κατόχου τους και με την άδεια του ανυποψίαστου χρήστη τους αφήνουν ανοιχτές «τρύπες» ασφαλείας ή και… εμπορικής-πολιτικής αξιοποίησης, αξίας πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ ετησίως.

Ιδιαίτερη σημασία μάλιστα δίνεται στο γεγονός ότι οι διάφορες εφαρμογές του gov.gr, απαιτούν από τους χρήστες άδεια αναγνωριστικού διαφήμισης, η οποία δίνει στον διαχειριστή των εφαρμογών τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του χρήστη του κινητού τηλεφώνου στο διαδίκτυο, συλλέγοντας προσωπικά δεδομένα -μερικές φορές ευαίσθητα, άλλες φορές απλώς στατιστικά- τα οποία εμφανώς αξιοποιεί, αφού ζητά τη σχετική άδεια κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.

Η απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, φυσικά, πέραν των χαρακτηρισμών και των αφορισμών κατά του άρθρου δεν κάνει τους πολίτες ιδιαίτερα σοφότερους, αφού δεν δίνει καμία απάντηση στο ζήτημα της χρήσης των δεδομένων που συγκεντρώνονται και στο γιατί απαιτείται άδεια αναγνωριστικού διαφήμισης.

Ολόκληρη η απάντηση του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής:

Τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία, εμμονή. Αυτό είναι, συνοπτικά, το σχόλιο μας για το σημερινό δημοσίευμα της Εφ.Συν.

Το μεγάλο ψηφιακό κεκτημένο που έχει συντελεστεί στη χώρα, οι 1.500 υπηρεσίες του Gov.gr και το 1 δις ψηφιακές συναλλαγές φέτος δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους.

Όλες οι εφαρμογές σχεδιάζονται με βάση το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, με έμφαση στην ιδιωτικότητα και χωρίς καμία περιττή ή εμπορική χρήση δεδομένων και πάντα με τη συναίνεση του πολίτη.

Ταυτόχρονα, η χώρα αποκτά συνεχώς νέα συστήματα που αντικαθιστούν τα παλαιά και γίνονται διαρκείς επενδύσεις στη θωράκιση και διασφάλιση των συστημάτων. Μια εικόνα εντελώς αντίθετη από το παρελθόν, όπου η έννοια κυβερνοασφάλεια υπήρχε μόνο στη θεωρία και σίγουρα όχι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τα θέματα της πληροφορικής είναι πολύ σοβαρά για να τυγχάνουν συνωμοσιολογικής, υπαινικτικής και μη επιστημονικής αντιμετώπισης. Και ίσως αυτό εν μέρει επεξηγεί γιατί η πρόοδος σε αυτό τον τομέα είχε καθυστερήσει τόσο.

Φυσικά, στην πραγματικότητα όλη αυτή η συζήτηση ελάχιστα αφορά τις λεπτομέρειες των ψηφιακών εφαρμογών και το πως οι πολίτες εξυπηρετούνται. Το σκεπτικό για ακόμα μια φορά αφορά τη στοχοποίηση του ψηφιακού έργου της κυβέρνησης προεκλογικά. Όπως έχουμε όμως τονίσει και στο παρελθόν, η Ελλάδα αλλάζει με έργα, όχι με λάσπη.

Άμεση απάντηση από την ΕφΣυν

Άμεση ήταν η απάντηση του δημοσιογράφου Γιάννη Μπαζαίου και της ΕφΣυν, όπου ξεκαθαρίζεται ότι το υπουργείο συνειδητά δεν έδωσε απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα της άδειας αναγνωριστικού διαφήμισης.

Ολόκληρη η απάντηση της εφημερίδας:

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε από την περασμένη Δευτέρα την ευκαιρία να απαντήσει επί της ουσίας στα τρία ερωτήματα που θέσαμε και περιλαμβάνονται στο ρεπορτάζ. Απάντησε μόνο στα δύο από αυτά και επιφυλάχτηκε για το κυριότερο.

Τώρα εκ των υστέρων ψάχνει… τεχνοφοβικές δικαιολογίες.

Τα ερωτήματα παραμένουν, ιδίως για την αδιανόητη άδεια «αναγνωριστικού διαφήμισης» και τα προσωπικά δεδομένα που παράγει.

Κανείς δεν αμφισβητεί τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες -σοβαρότητα και σεβασμό ζητάμε οι πολίτες της τεχνολογίας που δεν θέλουν αυτή η χώρα να είναι μόλις 3η από το τέλος στους ευρωπαϊκούς δείκτες ψηφιοποίησης.

Μετά την αρχική άρνηση του υπουργείου, ο κ. Πιερρακάκης έχει τώρα την ευκαιρία να διορθώσει τα προβλήματα που επισημάναμε, όπως έκανε και πριν από μερικούς μήνες που είχαμε επισημάνει άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα του GOV.GR.

Και τότε είχαν αρνηθεί αρχικά την πραγματικότητα. Τουλάχιστον μας άκουσαν και λίγες ημέρες αργότερα έκλεισε η πρόσβαση στα «ρομποτάκια» των μηχανών αναζήτησης που είχαν βγάλει όλα τα προσωπικά μας δεδομένα από δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Σπίρτζης σε Κουτροκόη: «Θα χάσετε τη δουλειά σας με αυτό το κόστος» – «Τα δικά σας οικονομικά να κοιτάτε» (video)

InCollage 20240716 145105784

Σπίρτζης σε Κουτροκόη: «Θα χάσετε τη δουλειά σας με αυτό το κόστος» – «Τα δικά σας οικονομικά να κοιτάτε» (video)

Ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε κάποιες «παρατηρήσεις» στην Ντόρα Κουτροκόη και εκείνη έδωσε τη δική της…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πότε αγωνίζονται οι Έλληνες αθλητές – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

6198689

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πότε αγωνίζονται οι Έλληνες αθλητές – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι Ολυμπιακοί αγώνες πλησιάζουν και οι Έλληνες αθλητές είναι έτοιμοι για την προσπάθεια τους στα…

Ανακαλύφθηκε σπήλαιο στη Σελήνη – Γιατί πιστεύουν πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπους

448936033 1726600991079845 5375035058925651852 n

Ανακαλύφθηκε σπήλαιο στη Σελήνη – Γιατί πιστεύουν πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπους

Δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η λάβα έρεε στη Σελήνη, δημιουργώντας μια…

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: Δέχθηκε επίθεση από σκύλο ο ηθοποιός – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Καταγραφή 13

Σπύρος Χατζηαγγελάκης: Δέχθηκε επίθεση από σκύλο ο ηθοποιός – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Μάλιστα ο ίδιος δημοσιοποίησε την περιπέτεια του μέσω Instagram, καθώς η ιδιοκτήτρια του σκύλου έφυγε…