Newsroom

Newsroom

Μεγάλη Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες εκλογές εδώ και 5 χρόνια

Προς την μεγαλύτερη νίκη από το 1832 οδεύουν οι Εργατικοί

vore britan

Ανοίγουν αύριο οι κάλπες στη Βρετανία, όπου έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία, οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα αποχωρήσουν από την εξουσία καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό δίνουν ξεκάθαρο και σταθερό προβάδισμα μέχρι και 20 ποσοστιαίων μονάδων στους Εργατικούς του σερ Κιρ Στάρμερ.

Η πιο πρόσφατη αυτή, της εταιρείας Survation εκτιμά ότι οι Εργατικοί μπορεί να εκλέξουν μέχρι και 484 βουλευτές από τους συνολικά 650. Αν αυτό συμβεί, θα τα πάνε καλύτερα ακόμη και από την ιστορική νίκη του Τόνι Μπλερ το 1997 με αντίπαλο τότε τον Τζον Μέιτζορ.

Αν οι προβλέψεις των δημοκοπικών εταιρειών βγουν αληθινές τότε οι Συντηρητικοί θα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους, υπογραμμίζουν οι αναλυτές. Αξίζει δε να σημειωθεί πως στις προηγούμενες εκλογές του 2019 οι Συντηρητικοί είχαν εκλέξει 365 βουλευτές.

 

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ. Ακριβώς εκείνη την ώρα θα δημοσιευτούν τα έξιτ πολς που στις τελευταίες αναμετρήσεις έχουν πέσει μέσα. Αμέσως, μετά θα αρχίσουν να έρχονται τα αποτελέσματα και εάν επαληθεύονται οι δημοσκοπήσεις τότε έως τις 5 τα ξημερώματα θα υπάρχει καθαρό αποτέλεσμα αν και όχι το τελικό.

Η τελική πρόβλεψη εδρών της YouGov πριν το άνοιγμα της κάλπης δείχνει ότι οι Εργατικοί βρίσκονται μάλιστα σε πορεία ιστορικής εκλογικής νίκης. Το σύνολο των εδρών των Τόρις θα είναι επίσης χαμηλό ρεκόρ.

H Βρετανία στις κάλπες: Προς την μεγαλύτερη νίκη από το 1832 οδεύουν οι Εργατικοί – Μάχη των Τόρις για 2η θέση

Το τελικό μοντέλο MRP ενόψει των γενικών εκλογών της Πέμπτης δείχνει μια μεγάλη πλειοψηφία των Εργατικών και μια συντριπτική ήττα για το Συντηρητικό κόμμα.

Οι κεντρικές προβλέψεις της YouGov δείχνει 22% για τους Συντηρητικούς, 39% για τους Εργατικούς, 15% για το Reform UK, 12% για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και 7% για τους Πράσινους.

Η ανάλυση προβλέπει ότι οι Εργατικοί θα συγκεντρώσουν 431 έδρες, με τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να αναμένεται να κερδίσουν 102. Δίνει στους Εργατικούς μια πλειοψηφία 212 εδρών.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, 89 έδρες θεωρούνται «κορώνα-γράμματα», καθώς η διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θέσης υπολογίζεται σε 5 ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερες.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, το αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς είναι σημαντικά χειρότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος το 1906, όταν συγκέντρωσε 156 έδρες, λέει το YouGov.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να εξασφαλίσουν 72 έδρες και το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ προβλέπεται να συγκεντρώσει 3 έδρες, σύμφωνα με την έρευνα.

Αυτές οι εκλογές έχουν ένα ακόμη ιστορικό χαρακτηριστικό. Για πρώτη φορά σε γενικές εκλογές οι ψηφοφόροι στη Βρετανία θα πρέπει να επιδεικνύουν φωτογραφική ταυτότητα πριν παραλάβουν το ψηφοδέλτιο τους στα εκλογικά κέντρα.

Ήδη έχουν ψηφίσει σχεδόν 7 εκατομμύρια με επιστολική ψήφο οι οποίες θα καταμετρηθούν μαζί με τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπέβαλε μήνυση εις βάρος του Αυγενάκη ο υπάλληλος που δέχθηκε την επίθεση

Λασίθι: Νεκρός 32χρονος έπειτα από πυροβολισμό!

Λάρισα: Ρήγμα απειλεί την περιοχή με σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ

Σοκαριστικό τροχαίο στην Κρήτη: Mητέρα και δύο παιδιά έπεσαν σε γκρεμό γκρεμό 150 μέτρων – Σώοι όλοι τους (video)

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση-βόμβα για δύο δημοψηφίσματα από τους 87 – Ολόκληρο το κείμενο – Ενωτική ομιλία ετοιμάζει ο Κασσελάκης

SYRIZA 16 1 1 768x480 1

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση-βόμβα για δύο δημοψηφίσματα από τους 87 – Ολόκληρο το κείμενο – Ενωτική ομιλία ετοιμάζει ο Κασσελάκης

Με την εισήγηση Κασσελάκη, η οποία όπως διαρρέουν από το περιβάλλον του, θα έχει ξεκάθαρα…