Μενέντεζ: Ένοχος για την υπόθεση δωροδοκίας

Καταδικάστηκε για δωροδοκία, απάτη κι εκβιασμό

ρόμπερτ μενέντεζ

Ένοχος κρίθηκε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ σε δίκη για υπόθεση διαφθοράς και δωροδοκίας. Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είχε απαλλαγεί από προηγούμενο κατηγορητήριο για διαφθορά, το 2017, καταδικάστηκε για δωροδοκία στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες και ξένες κυβερνήσεις.

Όπως γράφουν ειδικότερα τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μενέντεζ αντιμετώπιζε 18 κατηγορίες και τελικά καταδικάστηκε και κρίθηκε ένοχος για 16 από αυτές που αφορούν σε δωροδοκία, απάτη κι εκβιασμό.

Από τις κατηγορίες, σε δύο μόνο δεν εμπλέκεται ο γερουσιαστής, στην έκτη και τη 12η ειδικότερα.

Ο Μενέντεζ έλαβε μετρητά –πολλά από αυτά βρέθηκαν κρυμμένα σε ρούχα στο σπίτι του– καθώς και ράβδους χρυσού και μια Mercedes-Benz, σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του γερουσιαστή στο Νιού Τζέρσεϊ και για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ο γερουσιαστής κατηγορήθηκε ότι υποσχέθηκε να βοηθήσει την Αίγυπτο να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο αγοράς όπλων και άλλη στρατιωτική βοήθεια.

Κατηγορήθηκε επίσης ότι προσπάθησε να βοηθήσει τον συγκατηγορούμενο, τον Φρεντ Ντάιμπς, να λάβει εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικό ταμείο του Κατάρ αλλά και ότι παρενέβη για να σταματήσει μια ομοσπονδιακή έρευνα σε βάρος του στο Νιου Τζέρσεï.

Μαζί με τον Μενέντεζ καταδικάστηκαν και άλλοι δύο επιχειρηματίες, ο Ουέλ Χάνα και ο Φρεντ Ντάιμπς, επίσης για δωροδοκία, με τον Μενέντεζ όμως να κρίνεται ένοχος για τις περισσότερες κατηγορίες.

Ανάμεσα στις κατηγορίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο γερουσιαστής, η παρεπόμπιδη του έργου της Δικαιοσύνης, όπως και η συνωμοσία για δωροδοκία κι εκβιασμό.

Με την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, ο γερουσιαστής Μενέντεζ έσκυψε προς τα εμπρός, με τους αγκώνες στο τραπέζι και το πηγούνι ακουμπισμένο στα χέρια.

Η ετυμηγορία αυτή είναι πιθανό να εντείνει τις πιέσεις προς τον Μενέντεζ ώστε να παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του. Ωστόσο, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους κανόνες της Γερουσίας να παραιτηθεί από την έδρα του μετά την καταδίκη. Αν αρνηθεί ο Μενέντεζ, η μόνη επιλογή των γερουσιαστών είναι να διεξαγάγουν μια σπάνια ψηφοφορία αποπομπής.

Ο 70χρονος Μενέντεζ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής βοήθησε επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσι να αναζητήσει επενδύσεις από εταιρεία του Κατάρ με δεσμούς στην ηγεσία του εμιράτου της Μέσης Ανατολής.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Μενέντεζ δήλωσε αθώος για την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό να ενεργήσει ως «μη εγγεγραμμένος ξένος πράκτορας» για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης και για την κατηγορία ότι έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι ως αντάλλαγμα για να εμποδίσει έρευνες των αρχών εναντίον τους.

Όπως είχαν αναφέρει ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, ο Μενέντεζ σύστησε τον επιχειρηματία Φρεντ Ντέιμπις σε μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ προκειμένου να διαπραγματευτεί επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί η είδηση για το 3χρονο κοριτσάκι που το έσκασε από το σπίτι του στην Κρήτη κρύβει μια σκληρή αλήθεια

Πειραιάς: Εμπλεκόμενος στη δολοφονία Λυγγερίδη ο σύντροφος της 16χρονης που επιτέθηκε σε 19χρονη

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

Σπίρτζης σε Κουτροκόη: «Θα χάσετε τη δουλειά σας με αυτό το κόστος» – «Τα δικά σας οικονομικά να κοιτάτε» (video)

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11…