Μέση Ανατολή: Επίδειξη ισχύος από το Ισραήλ – Μαχητικά έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ανθρώπους σε ένα καφέ στην περιοχή Badaro της Βηρυτού να σκορπίζονται καθώς ο ήχος αντηχούσε στην πόλη.

453121525 429187763409498 6472563712624011765 n

Σε τροχιά ανάφλεξης η Μέση Ανατολή – Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου τρεις φορές πάνω από τη Βηρυτό σε λιγότερο από 30 λεπτά την Τρίτη, οδηγώντας σε δυνατές εκρήξεις που έκαναν τους ανθρώπους στην πόλη να τρέχουν για κάλυψη λίγο πριν από την ομιλία του επικεφαλής της ισχυρής ομάδας Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν χαμηλά πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, με μάρτυρες να λένε ότι μπορούσαν να δουν τα αεροπλάνα με γυμνό μάτι. Δημοσιογράφος του Reuters είδε ανθρώπους σε ένα καφέ στην περιοχή Badaro της Βηρυτού να σκορπίζονται καθώς ο ήχος αντηχούσε στην πόλη.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah επρόκειτο να ξεκινήσει μια ομιλία γύρω στις 5 μ.μ. (14:00 GMT) για τον εορτασμό μιας εβδομάδας από τη δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας Fuad Shukr σε ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ έχει υποσχεθεί να απαντήσει στη δολοφονία, η οποία σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη, σε μια επιχείρηση που κατηγορήθηκε το Ισραήλ, αλλά την οποία το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ή αρνήθηκε ότι ανέλαβε.

Επιθέσεις με drones εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ – Το μήνυμα των ΗΠΑ στο Ιράν

Στο μεταξύ η λιβανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (06/08) ότι εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ σήμερα, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα πολυαναμενόμενα αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ υψηλόβαθμου διοικητή της την περασμένη εβδομάδα.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά drones κατά δύο στρατιωτικών στόχων κοντά στην πόλη Άκρε στο βόρειο Ισραήλ και ότι επιτέθηκε σε όχημα του ισραηλινού στρατού σε άλλη τοποθεσία.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σειρά εχθρικών drones εντοπίστηκαν να εισέρχονται από τον Λίβανο και ένα εξ αυτών αναχαιτίστηκε. Δήλωσε ότι αρκετοί άμαχοι τραυματίστηκαν στην παράκτια πόλη Ναχαρίγια. Σε εικόνες που μετέδωσε το Reuters φαίνεται να έχει σχηματιστεί κρατήρας κοντά σε στάση λεωφορείου σε κεντρικό οδικό άξονα έξω από την πόλη.

Πλάνα της τηλεόρασης του Reuters έδειξαν ένα σημείο πρόσκρουσης κοντά σε στάση λεωφορείου σε κεντρικό δρόμο έξω από την πόλη.

Σε ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν γύρω από την Άκρε, αλλά αυτό αποδείχθηκε εσφαλμένος συναγερμός. Δήλωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε δύο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι φόβοι ότι η Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγηθεί σε ολοκληρωτική σύγκρουση αφού η Χεζμπολάχ ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του διοικητή της Φουάντ Σουκρ και το Ιράν δήλωσε ότι θα ανταπαντήσει στην δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι «η απάντηση στη δολοφονία του διοικητή Φουάντ Σουκρ δεν έχει έλθει ακόμα».

Νωρίτερα σήμερα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε κατοικία στην πόλη Μαϊφαντούν του Λιβάνου, σε απόσταση σχεδόν 30 χλμ βορείως των συνόρων, όπως δήλωσαν διασώστες και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Δύο άλλες πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ αλλά η οργάνωση δεν είχε ακόμα αναρτήσει τις συνηθισμένες αναγγελίες για τον θάνατό τους.

Αμπάς: Η δολοφονία Χανίγια σκοπό είχε να παραταθεί και να εξαπλωθεί ο πόλεμος

Η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη στην Τεχεράνη σκοπό είχε να παραταθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και περιπλέκει τις συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοπός της δολοφονίας» του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος «ήταν να παραταθεί και να επεκταθεί ο πόλεμος» στη Μέση Ανατολή, είπε ο κ. Αμπάς, σύμφωνα με το RIA.

«Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η επίθεση και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Το Ιράν και η Χαμάς ορκίστηκαν να εκδικηθούν τον θάνατό του· η εξέλιξη επέτεινε την ανησυχία πως ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας -διανύει πλέον την 305η ημέρα του- θα οδηγήσει σε ανάφλεξη όλη τη Μέση Ανατολή.

«Το θεωρούμε αυτό άνανδρη ενέργεια και επικίνδυνη εξέλιξη στην ισραηλινή πολιτική», τόνισε ο Μαχμούντ Αμπάς στο RIA.

«Οι ισραηλινές αρχές κατοχής πρέπει να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους και να τερματίσουν την επίθεσή τους εναντίον του λαού μας και της υπόθεσής μας, να συμμορφωθούν προς το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόσουν την αραβική πρωτοβουλία για την ειρήνη, καθώς και άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός

Αμπάς: Ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να επιστραφεί στις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές

Ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να επιστραφεί στις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές και τα σχέδια του Ισραήλ να τον διατηρήσει προσωρινά είναι απαράδεκτα, τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

«Η Γάζα πρέπει να κυβερνηθεί υπό την αιγίδα της ΟΑΠ (της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και τη νόμιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στα ισραηλινά σχέδια για προσωρινές λύσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Αμπάς είπε στο RIA, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, πως θα συζητήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και θα επιδιώξει συντονισμό των θέσεων.

«Βασικός στόχος της επίσκεψής μας είναι να γίνουν διαβουλεύσεις και να ανταλλαχθούν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην παλαιστινιακή και στη διεθνή σκηνή, να υπάρξει συντονισμός θέσεων και να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις σε όλα τα πεδία», είπε ο κ. Αμπάς.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία -από τη Δευτέρα 12η ως την Τετάρτη 14η Αυγούστου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή του πρακτορείου- αναμένεται να βρίσκεται στην Τουρκία από την Τετάρτη 14η ως και την Πέμπτη 15η Αυγούστου.

Η Ρωσία, που έχει στενές σχέσεις τόσο με το Ιράν, όσο και με άραβες ηγέτες, ανάμεσά τους τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη στην Τεχεράνη και παρότρυνε όλα τα μέρη να αποφύγουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα δεν χάνει ευκαιρία να επικρίνει τη Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως αψηφά την ανάγκη να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Χθες Δευτέρα ο Σεργκέι Σαϊγκού, ο πρώην υπουργός Άμυνας, πλέον γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, τον Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο τελευταίος δήλωσε αποφασισμένος να ενισχύσει περαιτέρω τη σχέση με τη Ρωσία, «στρατηγικό σύμμαχο» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανακοίνωση-καταπέλτης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας κατά της ΔΟΕ για τη συμμετοχή της Αλγερινής στο Παρίσι!

Μέση Ανατολή: Νεκρός από αεροπορικό βομβαρδισμό στη Γάζα ο υπουργός οικονομικών της Χαμάς

Καιρός: «Αγριεμένος» υποτροπικός αεροχείμαρρος – Τι θα συμβεί τον Δεκαπεντάυγουστο

Φεύγουν οι τουρίστες από το Πήλιο

Αφαιρείται από τα σχολικά βιβλία το έργο και η δράση του πατέρα Αντώνιου και της «Κιβωτού του Κόσμου»

κιβωτος

Αφαιρείται από τα σχολικά βιβλία το έργο και η δράση του πατέρα Αντώνιου και της «Κιβωτού του Κόσμου»

Τα βιβλία που θα πάρουν φέτος οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν θα…

Η Έλενα Ακρίτα υπερασπίζεται την Ματίνα Παγώνη: «Σεξιστικά και ηλικιοφοβικά σκουπίδια»

ακριτα12

Η Έλενα Ακρίτα υπερασπίζεται την Ματίνα Παγώνη: «Σεξιστικά και ηλικιοφοβικά σκουπίδια»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη μετά τη «βροχή» σχολίων για την φωτογραφία που ανέβασε στα…