Newsroom

Newsroom

Μέση Ανατολή: Φόβοι για ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου – «Πέρασε την κόκκινη γραμμή η Χεζμπολάχ»

«Φουντώνουν» εκ νέου οι ανησυχίες για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή μετά την πολύνεκρη χθεσινή επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα Υψίπεδα του Γκολάν, για την οποία το Ισραήλ κατηγορεί τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ.

γκολαν10

Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για τη νυχτερινή αεροπορική επιδρομή – απάντηση, σε διάφορους στόχους στον νότιο Λίβανο μετά την πυραυλική επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζντάλ Σαμς στην περιοχή των Δρούζων στα προσαρτημένα από το Ισραήλ, Υψίπεδα του Γκολάν.

Η Χεζμπολάχ «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»

«Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από την Χεζμπολάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι η Χεζμπολάχ είναι «αναμφίβολα υπεύθυνη» για το χθεσινό φονικό πλήγμα.

Νετανιάχου που βρίκεται στις ΗΠΑ επισπεύδει την επιστροφή του και διαμηνύει πως το τίμημα θα είναι μεγάλο για την Χεζμπολάχ και αυτό που έκανε.

Η Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το πλήγμα αυτό.

 

Προειδοποιήσεις και από το Ιράν

Την ίδια ώρα, το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ για αυτό που αποκάλεσε «νέα περιπέτεια» στον Λίβανο, σε δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι, σύμφωνα με το Times of Israel.

«Οποιαδήποτε αδαής ενέργεια του Σιωνιστικού καθεστώτος μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση του εύρους της αστάθειας, της ανασφάλειας και του πολέμου στην περιοχή», λέει, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για «τις απρόβλεπτες συνέπειες και τις αντιδράσεις σε μια τέτοια ανόητη συμπεριφορά».

Αντίποινα του Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή τους στην οποία επισυνάπτουν και βίντεο οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), σημειώνουν ότι αεροσκάφη έπληξαν μια σειρά από στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως αναφέρουν οι στόχοι περιλάμβαναν αποθήκες όπλων και άλλες υποδομές στη Σαμρπίχα και το Μπουρτζ ελ-Σεμάλι κοντά στην Τύρο, την κοιλάδα Μπεκάα και τις περιοχές Καφρ Κίλα, Ραμπ αλ-Ταλατίνε, Χιάμ και Ταΐρ Χάρφα του νότιου Λιβάνου.

Νωρίτερα αναφορές σε λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πλήγματα στην πόλη Μπουρτζ ελ-Σεμάλι περίπου τρία χιλιόμετρα από την Τύρο.

Εντείνεται η κρίση Ισραήλ-Λιβάνου: Η Χεζμπολάχ «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές», λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ – Φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης

Την ευθύνη στη Χεζμπολάχ ρίχνουν οι ΗΠΑ

 

Στη Χεζμπολάχ επιρρίπτει την ευθύνη για την πολύνεκρη χθεσινή επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα Υψίπεδα του Γκολάν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για το περιστατικό αυτό και δεν επιθυμούν κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Ολες οι ενδείξεις» υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος που έπεσε στα υψίπεδα του Γκολάν εκτοξεύτηκε από την Χεζμπολάχ, σχολίασε ο Μπλίνκεν.

Ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία».

 

«Για άλλη μια φορά, τονίζω το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να το κάνει. Αλλά δεν θέλουμε επίσης να επιδεινωθεί η σύγκρουση. Δεν θέλουμε να επεκταθεί. Αυτός ήταν ένας από τους στόχους μας από την πρώτη μέρα, από τις 7 Οκτωβρίου, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία διήρκεσε πάρα πολύ», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε τη θλίψη του για τις ανθρώπινες απώλειες τονίζοντας ότι η επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση στο σύνορο του Ισραήλ με τον Λίβανο.

«Είναι τόσο σημαντικό να βοηθήσουμε να αποκλιμακωθεί η κρίση, όχι μόνο να αποτρέψουμε την κλιμάκωση, να αποτρέψουμε την εξάπλωση αλλά να την εκτονώσουμε γιατί υπάρχουν τόσοι άνθρωποι και στις δύο χώρες-στο Ισραήλ και στον Λίβανο-που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους», κατέληξε ο Μπλίνκεν.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Απίστευτο περιστατικό με διερχόμενο τρένο να περνά δίπλα από αυτοκίνητα με ανεβασμένες μπάρες(video)

Screenshot 2024 07 28 181508

Θεσσαλονίκη: Απίστευτο περιστατικό με διερχόμενο τρένο να περνά δίπλα από αυτοκίνητα με ανεβασμένες μπάρες(video)

Ακόμα ένα περιστατικό που δείχνει τις τραγικές ελλείψεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συγγνώμη για τον «Μυστικό Δείπνο» σε καθολικούς και χριστιανούς (video)

olympics

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συγγνώμη για τον «Μυστικό Δείπνο» σε καθολικούς και χριστιανούς (video)

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στο Παρίσι καθώς η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 δεν…