Newsroom

Newsroom

Microsoft: Το ψηφιακό «βραχυκύκλωμα» επηρέασε 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows

Χάκερ προσπάθησαν να επωφεληθούν από το χάος

microsoft.jpg 11

Το μεγαλύτερο βραχυκύκλωμα στον κυβερνοχώρο που σχετιζόταν με μια ενημέρωση λογισμικού από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike (CRWD.O), επηρέασε σχεδόν 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows.

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft, ο οποίος λέει ότι δεν ευθύνεται για το σφάλμα πληροφορικής, προσθέτει ότι το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% όλων των συσκευών Windows παγκοσμίως.

 

Η CrowdStrike βοήθησε στην ανάπτυξη μιας λύσης που θα βοηθήσει την Azure της Microsoft να επιταχύνει την επιδιόρθωση, ανακοίνωσε παράλληλα η Microsoft, προσθέτοντας ότι ο τεχνολογικός γίγαντας είχε συνεργαστεί τόσο με τις Υπηρεσίες της Amazon όσο και με την πλατφόρμα Google Cloud.

Η Κίνα δεν επηρεάστηκε

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αντιμετώπιζε τη «μπλε οθόνη του θανάτου» η Κίνα, έμεινε αλώβητη για τον απλό λόγο ότι το CrowdStrike δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου εκεί.

Επιπλέον, η Κίνα δεν εξαρτάται τόσο από τη Microsoft όσο ο υπόλοιπος κόσμος. Οι εγχώριες εταιρείες όπως η Alibaba, η Tencent και η Huawei είναι οι κυρίαρχοι πάροχοι cloud.

Σε κινεζικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες παραπονέθηκαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν check-in σε ξενοδοχεία διεθνών αλυσίδων όπως το Sheraton, το Marriott και το Hyatt σε κινεζικές πόλεις.

«Είναι απόδειξη του στρατηγικού χειρισμού της Κίνας στις ξένες τεχνολογικές επιχειρήσεις», σύμφωνα με αναλυτές.

Χάκερ προσπάθησαν να επωφεληθούν από το χάος

Μια άλλη συνέπεια της βλάβης ήταν πως χάκερ προσπάθησαν να επωφεληθούν από το χάος στέλνοντας ψευδή μηνύματα προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικά δεδομένα, σύμφωνα με τις γερμανικές, βρετανικές ή αυστραλιανές υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλειας.

Είναι μία από τις σπάνιες φορές όπου ένα λογισμικό ασφαλείας είναι η αιτία μιας τόσο μεγάλης βλάβης”, σχολίασε ο Καϊσάρ Νταέρ, ένας άλλος ειδικός στην κυβερνοασφάλεια με τον οποίο μίλησε το AFP.

Το εύρος του φαινομένου εξηγείται, όπως είπε, από το γεγονός πως “τα Windows είναι εξαιρετικά διαδεδομένα, όπως και η CrowdStrike”.

Αφού διατάραξε κάποια στιγμή τη λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, μεταξύ των οποίων το σύστημα διαπίστευσης αλλά όχι και των εισιτηρίων, η λειτουργία “επανήλθε κανονικά” από το απόγευμα χθες, Παρασκευή, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

“Το σύστημα πληροφορικής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 δεν κατέρρευσε a priori, άρα αν υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες εδώ ή εκεί είναι το λιγότερο κακό”, εκτμίησε ένα στέλεχος του γαλλικού αθλητικού κινήματος στο AFP.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Tesla,Ίλον Μασκ, η βλάβη προκάλεσε “καρδιακή ανακοπή στο σύστημα εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας”.

Τηλεοπτικά δίκτυα στη Γαλλία ή την Αυστραλία και πολλά νοσοκομεία στην Ολλανδία επηρεάστηκαν επίσης με αποτέλεσμα το κλείσιμο μιας υπηρεσίας επειγόντων και την αναβολή χειρουργείων.

Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν την Παρασκευή, αντανακλώντας ανησυχίες εξαιτιας της βλάβης, εμποδίζοντας τους δείκτες του Λονδίνου και του Μιλάνου να αποτυπώσουν τα ποσοστά διακύμανσής τους στη διάρκεια ενός ικανού μέρους της ημέρας.

Στη Νέα Υόρκη, η μετοχή της CrowdStrike έκλεισε με πτώση 11,10% και εκείνη της Microsoft, 0,74%.

Η CrowdStrike στηρίζεται πολύ στην τεχνητή νοημοσύνη και στη μηχανική μάθηση και προτείνει κυρίως μία πλατφόρμα ψηφιακής προστασίας με την επωνυμία Falcon.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πιερίδη για εξωφρενική τιμή ξαπλώστρας στη Βουλιαγμένη: «Το νούμερο που βλέπω εκεί είναι αληθινό» (Video)

Τραγωδία στα Τέμπη: Συντετριμμένος ο Ν. Πλακιάς μετά την αποκάλυψη ότι τα οστά στο Κουλούρι ανήκουν στα παιδιά του

Σάλος με την Πάολα: Eρμήνευσε Μικρούτσικο και έπεσαν βροχή τα οργισμένα μηνύματα στο Χ εναντίον της

Αρτέμιδα: 32χρονος ξυλοκόπησε την εν διαστάσει σύζυγό του και ανήρτησε «ροζ» βίντεο της στο Tik Tok (video)

Αγανάκτηση στα δυτικά προάστια από τις διακοπές ρεύματος εν μέσω καύσωνα – Μαζικές οι διαμαρτυρίες στα social media

5650405

Αγανάκτηση στα δυτικά προάστια από τις διακοπές ρεύματος εν μέσω καύσωνα – Μαζικές οι διαμαρτυρίες στα social media

Χωρίς ρεύμα μέσα σε ένα καλοκαίρι με θερμοκρασίες ρεκόρ

Fake δημοσίευμα από το enikos.gr σε βάρος της Έλενας Ακρίτας – Τι κατήγγειλε η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΑΚΡΙΤΑ 1

Fake δημοσίευμα από το enikos.gr σε βάρος της Έλενας Ακρίτας – Τι κατήγγειλε η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στην κόντρα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και την Ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, ένοχος...για…