ΣΚ

Σεραφείμ Κοτρώτσος

ΜΚΟ: (Μ)ακάριες (Κ)υβερνητικές (Ο)μολογίες

Εφόσον η κυβέρνηση πιστεύει πως επικρατεί μπάχαλο με “σκοτεινά κίνητρα”, όπως λέει, σχετικά με τη δράση των ΜΚΟ στο προσφυγικό, καλά κάνει και θεσπίζει ειδικό νομικό πλαίσιο. Δεν μας λέει, βεβαίως, κάτι καινούριο και ο στόμφος με τον οποίο εκφέρονται οι “αποκαλύψεις” κάτι άλλο προδίδει.

prosfyges

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, οι υπουργοί Μηταράκης και Κουμουτσάκος, ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που σήκωσαν το βάρος της νέας “επιχειρηματολογίας” να μην έχουν ακούσει τι συνέβαινε στον συγκεκριμένο χώρο εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

Δεν μπορεί να μην έχουν διαβάσει σελίδες επί σελίδων στις εφημερίδες για τα “μαύρα” κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για αποναρκοθετήσεις στον Λίβανο και τη Βοσνία, για την διάσωση των…δελφινιών στον Ινδικό Ωκεανό, για τις θετικές επιπτώσεις της αρμπαρόριζας στον οργανισμό, για τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του τσουνάμι και πολλά άλλα.

Δεν μπορεί να μην θυμούνται τις περίεργες αποστολές εμβασμάτων με εκατομμύρια ευρώ μέσω τέτοιων οργανώσεων –συνδεδεμένων ενίοτε με off shore– από υπουργεία προς την Αντίγκουα ή το Τιμόρ. Είμαι βέβαιος πως τα γνωρίζουν όλα αυτά.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην θυμούνται την ανεκτίμητη βοήθεια που παρείχαν αρκετές ΜΚΟ στα χρόνια της κρίσης, όταν στις γειτονιές “φύτρωναν” κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια και φαρμακεία για να καλύψουν την απουσία ενός κοινωνικού κράτους που κατέρρεε με πάταγο. Δεν έχει καμία σχέση ο Νικήτας Κανάκης των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” –και άλλοι πολλοί– με τους απατεώνες που ενθυλάκωναν τις κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και έκαναν περιουσίες με τις “σφραγίδες” του ανθρωπισμού.

Τα λέω όλα αυτά διότι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας να κρυφτεί η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό πίσω από μια επιχείρηση συλλήβδην ενοχοποίησης αυτών των οργανώσεων.

Καλό και χρήσιμο το Μητρώο των ΜΚΟ ( αν και άκουγα τον πρώην πρόεδρο των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” να λέει πως τόσο η δική του, όσο και άλλες ΜΚΟ, έχουν καταγραφεί επισήμως καμια δεκαριά φορές), αλλά τι σχέση έχει με την δήλωση Κουμουτσάκου ότι “ένα κύκλωμα -δίκτυο συμφερόντων- που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ, όχι όλες. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες”.

Γιατί δεν μπορεί να το σπάσει; Εάν υπάρχουν καταγγελίες και αποδεικτικά στοιχεία, ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουν επιληφθεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όπως πολλές φορές έχει συμβεί κατά το παρελθόν, και, μάλιστα, με καταδίκες και φυλάκιση υπευθύνων;

Δυστυχώς, φοβάμαι πως για ακόμα μια φορά οι κυβερνώντες δρουν επικοινωνιακά μπροστά στο “θηρίο” του προσφυγικού, όπως συμβαίνει και με άλλα μείζονα θέματα που αντιμετώπισαν με ανεπάρκεια.

Από το καλοκαίρι και εντεύθεν έχουμε ακούσει, άλλωστε, διαφορετικές ερμηνείες της έκρηξης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε αντιδιαστολή με την αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ, τα προηγούμενα χρόνια, για τα “ανοιχτά σύνορα”, την… Τασία και τόσα άλλα.

Κατά παραδοχή των αρμοδίων υπουργών, το μεταναστευτικό μεταβλήθηκε -και ορθώς- σε “γεωπολιτικό πρόβλημα”, σε “εργαλείο εκβιασμού της Τουρκίας” και σε “έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. Τώρα για την διπλή εξέγερση κατοίκων και μεταναστών φταίνει οι ΜΚΟ! Και δίνεται, μάλιστα, η αφορμή να διατυπωθούν ακραίες και διχαστικές απόψεις, όπως αυτή του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου (στο δελτίο ειδήσεων του Ant1) που συνέδεσε συνωμοσιολογικά την αντίδραση των εγκλωβισμένων στη Μόρια με την παρουσία στην περιοχή κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ!

Ας κάνει ότι καλύτερο νομίζει η κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση του ρόλου κάποιων μελών ΜΚΟ. Προφανώς δεν είναι όλοι αθώοι.

Ας καταστεί, όμως, σαφές πως δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Για την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της, την ανεπάρκεια των στελεχών που επιλέχθηκαν και άλλαξαν τρεις και τέσσερις φορές στην πορεία, για την ομολογία της αδυναμίας διαχείρισης από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, για την  επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε καταργηθεί, και για την τρομακτική καθυστέρηση στην μετακίνηση των εγκλωβισμένων από τα νησιά στην ενοχώρα, φταίει η ίδια η κυβέρνηση και όχι κάποια στελέχη κάποιων ΜΚΟ.

Διότι αν φταίνε κάποιες ΜΚΟ, δεν φταίει, πλέον, ο Ερντογάν; Δεν φταίει ο Ζεεχόφερ που περιφέρει εδώ και μήνες ένα σχέδιο μεταφοράς μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν εφαρμόζεται; Δεν φταίει η Μέρκελ που αρνήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη (όπως ο ίδιος παραδέχθηκε) να υποδεχθεί η χώρα της ακόμα και μερικές δεκάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα; Δεν φταίει, εν τέλει, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ανέχονται και υποθάλπουν τις ρατσιστικές απόψεις του κάθε Ορμπάν και δεν μπορούν να επιβάλλουν (;) την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την δίκαιη κατανομή των μεταναστών σε όλες τις χώρες;

Μέχρις ώρας η κυβέρνηση προσπαθεί –αλλού προς την σωστή κατεύθυνση, αλλού προς εντελώς λανθασμένη- να διαχειριστεί ενα πρόβλημα που την ξεπερνάει. Όπως ξεπερνούσε και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντί, λοιπόν, να πυροδοτεί ακραίους κοινωνικούς αυτοματισμούς στα νησιά και την ενδοχώρα και να προχειρολογεί επικίνδυνα με κλειστά κέντρα και πλωτά φράγματα (τα οποία ευγενικά αποκρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χλευάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης), οφείλει να κινηθεί πρωτίστως προς τη μία και μοναδική κατεύθυνση, όπου μπορεί να υπάρξει λύση. Κι αυτή είναι η Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να ζητήσει τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και να θέσει το θέμα με πολύ υψηλούς τόνους. Να αναζητήσει, τώρα, συμμαχίες με χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, και να καταστήσει σαφές πως θα θέσει ακόμα και βέτο σε μείζονες ευρωπαϊκές αποφάσεις εάν δεν λειτουργήσει το μηχανισμός προώθησης μεταναστών και προσφύγων με δίκαιη κατανομή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και επ΄ αυτού, σύσσωμη η αντιπολίτευση πρέπει να συναινέσει και να βοηθήσει.

Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακές ασπιρίνες και στρουθοκαμηλισμός, Ή για να παραφράσουμε το αρκτικόλεξο Μ.Κ.Ο: Μακάριες Κυβερνητικές Ομολογίες…

Πηγή: anatropinews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Απελπιστική κατάσταση στο νοσοκομείο Σάμου: Παιδίατρος διακομίστηκε στο Τζάνειο μετά από 20 συνεχόμενες εφημερίες

ΜΕΘ

Απελπιστική κατάσταση στο νοσοκομείο Σάμου: Παιδίατρος διακομίστηκε στο Τζάνειο μετά από 20 συνεχόμενες εφημερίες

Την ανησυχητική αυτή εξέλιξη κατήγγειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου μετά από ενημέρωση της Ένωσης Νοσοκομειακών…

Σοβαρό τροχαίο στα Ιωάννινα: Τραυματίστηκαν μητέρα και το ανήλικο παιδί της

εκαβ

Σοβαρό τροχαίο στα Ιωάννινα: Τραυματίστηκαν μητέρα και το ανήλικο παιδί της

Το σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε όταν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες δύο οχήματα συγκρούστηκαν με σφοδρότητα.

Εικόνες-ντροπής στη Γαύδο: Εβαλαν 76 πρόσφυγες στο γκαράζ του πλοίου – Αντέδρασαν οι επιβάτες (Video)

456313627 479779611510939 7340108577342873516 n

Εικόνες-ντροπής στη Γαύδο: Εβαλαν 76 πρόσφυγες στο γκαράζ του πλοίου – Αντέδρασαν οι επιβάτες (Video)

Προς τιμήν τους διάφοροι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στο κατάστρωμα.