MyCoast: 630 παραλίες ελέγχθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – Τα νησιά με τις περισσότερες παραβάσεις

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν σε 20.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών στο MyCoast

6271060

630 παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μετά την εφαρμογή του MyCoast.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν σε 20.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών στο MyCoast που αφορούσαν σε 2.400 επιχειρήσεις στις 630 παραλίες.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις, ελήφθησαν 400 διοικητικά μέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών «Πρόκειται για τους πιο εκτεταμένους ελέγχους -και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- που έχουν διενεργηθεί ποτέ στις ελληνικές παραλίες, στους οποίους συνέδραμαν οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα η εφαρμογή MyCoast καθώς και η χρήση drones και δορυφορικών εικόνων.

Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν φέτος το καλοκαίρι να εφαρμοστούν από την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών οι αυστηροί κανόνες λειτουργίας και κατάληψης του δημόσιου χώρου και να εφαρμοστούν, παράλληλα, αυστηρές ποινές και διοικητικά μέτρα σε όσους παρανομούν».

Ειδικά τον Αύγουστο οι έλεγχοι καταγγελιών και επιχειρήσεων ανήλθαν περί του 50% του συνόλου των αυτοψιών του έτους. Έγιναν συνολικά 11.000 έλεγχοι σε 350 παραλίες και σε περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις.

Διαπιστώθηκαν 330 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 170 διοικητικά μέτρα, αναφέρει το υπουργείο, ενώ τονίζεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και μέχρι να ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική σεζόν.

Πού διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα

Πιο αναλυτικά, σε σχέση με τις καταγγελίες και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, τονίζεται πως οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κυρίως μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, ενώ συνολικά μόνο το 10% αυτών των καταγγελιών έγιναν επώνυμα.

Κατόπιν της διαπίστωσης παραβάσεων δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση εκδόθηκαν συνολικά 55 διαταγές σφράγισης τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί, από τις οποίες 30 εκδόθηκαν μόνο τον Αύγουστο στις παρακάτω περιοχές: Αχαΐα (2), Βοιωτία (1), Εύβοια (5), Ζάκυνθος (1), Ηλεία (7), Κεφαλονιά (7), Κέρκυρα (2), Λάρισα (2), Μαγνησία (1), Μεσσηνία (2).

Οι 10 περιοχές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής

  • Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 4.700 καταγγελίες εκ των οποίων οι 630 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και στις 32 παραλίες όπου έχουν γίνει καταγγελίες.
  • Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 2.082 καταγγελίες από τις οποίες οι 305 ήταν επώνυμες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 32 παραλίες έχει εξεταστεί το 85% των παραλιών όπου έγιναν καταγγελίες. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και με χρήση drones στη περιοχή του Λαγονησίου στις 14 Αυγούστου. Στην περιοχή αυτή έλαβε χώρα και επανασφράγιση επιχείρησης στο Θυμάρι Λαγονησίου και απομακρύνθηκαν τόσο όλα τα κινητά στοιχεία όσο και η ξύλινη κατασκευή στον αιγιαλό.
  • Κυκλάδες: Εξετάσθηκαν 1.150 καταγγελίες από τις οποίες οι 130 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε Μύκονο, Πάρο και Θήρα σε συνεργασία με τον Δήμο. Επίσης, συνεργασία με  τον Δήμο για αυτοψίες υπάρχει στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο.
  • Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 973 καταγγελίες, από τις οποίες οι 106 ήταν επώνυμες. Σημειώνεται ότι μόνο στην Ρόδο επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν το ποσό του 1,25 εκατ. ευρώ.
  • Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 1.075 καταγγελίες. Ελέγχθηκαν 11 παραλίες που συγκέντρωσαν περισσότερες από 600 καταγγελίες.
  • Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 806 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 10 παραλίες στις οποίες έγιναν 170 καταγγελίες.
  • Χανιά: Εξετάστηκαν 620 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 11 παραλίες στις οποίες έγιναν 375 καταγγελίες.
  • Μεσσηνία: Εξετάστηκαν 810 καταγγελίες και εκδόθηκαν 2 εντολές σφράγισης. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 14 παραλίες στις οποίες έγιναν 700 καταγγελίες.
  • Πειραιάς, Δυτική Αττική & Νήσοι Αργοσαρωνικού: Εξετάστηκαν 547 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 9 παραλίες στις οποίες έγιναν 240 καταγγελίες. Στις αυτοψίες στην Ύδρα η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης πραγματοποιήθηκε με την χρήση drones.
  • Καβάλα: Εξετάστηκαν 730 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 8 παραλίες (3 εκ των οποίων στη Θάσο) στις οποίες έγιναν 500 καταγγελίες.

Συνολικά έχουν επιδοθεί πρόστιμα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ ενώ οι τρεις περιοχές με τα υψηλότερα πρόστιμα είναι οι εξής

  1. Κεφαλονιά: Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2.324.000 ευρώ,
  2. Δωδεκάνησα: Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 250.000 ευρώ,
  3. Ηράκλειο: Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 742.000 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος θέλει να υπάρξει διέξοδος, πρέπει να δει την αλήθεια»

Τραγωδία στην Ηλεία: Πατέρας πέθανε ενώ προσπαθούσε να σταματήσει τον γιο του από το να χτυπήσει τη μητέρα

Άγρια κόντρα Άδωνι και Κεχαγιά στον αέρα του ΣΚΑΪ: «Αν τα έχετε πει, να παραιτηθείτε σήμερα» (video)

Πορτοσάλτε – Αναστασοπούλου: Η τηλεθέαση που σημείωσαν στην πρεμιέρα – «Θα κάνουμε την προσπάθεια»

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι βουλευτές θα αλλάξουν εκλογική περιφέρεια αν περάσει η πρόταση Κασσελάκη – Όλα τα ονόματα – Τι ισχύει τώρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι βουλευτές θα αλλάξουν εκλογική περιφέρεια αν περάσει η πρόταση Κασσελάκη – Όλα τα ονόματα – Τι ισχύει τώρα

Με βάση το ισχύον Καταστατικό οι παραπάνω βουλευτές δεν θα μπορούσαν να θέσουν καθόλου υποψηφιότητα…

Συνελήφθη ο άνδρας που φέρεται να πέταξε το τσαντάκι με τις χειροβομβίδες στο Κερατσίνι (video)

Συνελήφθη ο άνδρας που φέρεται να πέταξε το τσαντάκι με τις χειροβομβίδες στο Κερατσίνι (video)

Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ο άνδρας που πέταξε μια τσάντα με χειροβομβίδες ενώ τον…

Σταμάτης Μαλέλης: «Το πού θα παίξει ένα θέμα το αποφασίζουν οι δημοσιογράφοι όχι οι υπουργοί – Η απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη

Σταμάτης Μαλέλης: «Το πού θα παίξει ένα θέμα το αποφασίζουν οι δημοσιογράφοι όχι οι υπουργοί – Η απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη

Στα όσα ανέφερε σήμερα το πρωί ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ο Σταμάτης Μαλέλης