Newsroom

Newsroom

Νέα δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ: Μάχη «στήθος με στήθος» για τον νέο πρόεδρο – Έκπληξη στην 3η θέση

Σκληρό ντέρμπι για την πρώτη θέση δείχνει δημοσκόπηση για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

πασοκ

Μάχη «στήθος με στήθος» για δύο αλλά και μια ηχηρή έκπληξη καταγράφει νέα δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ. Όλα δείχνουν πως το δίδυμο Ανδρουλάκης – Δούκας θα κονταροχτυπηθούν μέχρι την τελευταία μέρα των εσωκομματικών εκλογών καθώς η διαφορά μεταξύ τους είναι «μικρή».

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόσο στις Εθνικές εκλογές του 2023 όσο και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έλαβε ποσοστά σημαντικά υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου. Είναι εύλογη λοιπόν η προσοχή που ήδη έχουν δώσει στην περιοχή, οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος. Την θεωρούν «βαρόμετρο» και «σημαντική δεξαμενή».

Τα ευρήματα της σχετικής δημοσκόπησης που ανέθεσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος»  επιβεβαιώνουν ότι, στην Π.Δ.Ε. το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους δείκτες (προοπτικές του κόμματος, δημοτικότητα των στελεχών του, ποσοστά πρόθεσης ψήφου κ.α) καταγράφεται με ισχυρότερα ποσοστά σε σύγκριση με την Επικράτεια.

Αναλυτικά η δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τις προοπτικές του, το 55,4% του γενικού πληθυσμού συμφωνεί ότι «μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα» και το 43% διαφωνεί. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται συσπειρωμένοι και αισιοδοξούν για το μέλλον του κόμματος σε ποσοστά από 80% έως 85%.

Ως προς τις δημοτικότητες, στον γενικό πληθυσμό την υψηλότερη έχει ο Ν. Ανδρουλάκης (48,4%), παράλληλα όμως και την υψηλότερη αρνητική. Δεύτερος ο Π. Γερουλάνος (47,2%), η δημοτικότητα του οποίου αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας» για την βελτίωση του σε δείκτες που εξαρτώνται από αυτή.  Τέταρτος εμφανίζεται ο Χ. Δούκας (41,5%).Advertisement

Όριο εκλογικής επιρροής: Η πιθανότητα να λάβουν την ψήφο όσων δηλώνουν πρόθεση να μετέχουν στις εκλογές, είναι υψηλή σε αρκετούς υποψήφιους. Πιθανό είναι να ψηφίσουν τον Ν. Ανδρουλάκη το 61,7%, τον Χ. Δούκα το 56,3%, τον Π. Γερουλάνο το 50,4% και τον Μ. Κατρίνη το 44,2%. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από το εκλογικό σώμα δεν έχουν αποφασίσει οριστικά και ότι οι υποψήφιοι έχουν έντονο «ανταγωνισμό». Ότι κατά την προεκλογική περίοδο μπορούν να αλλάξουν πολλά.

Πρόθεση ψήφου Α γύρου: Εάν είχαμε εκλογές σήμερα και εάν ψήφιζαν όσοι σήμερα δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται, στην ΠΔΕ, θα είχαμε αποτελέσματα που φέρνουν πολύ κοντά (στα όρια του στατιστικού λάθους) τον Ν. Ανδρουλάκη με 24,6% και τον Χ. Δούκα με 23,4%. Οι άλλοι υποψήφιοι θα ελάμβαναν: Α. Διαμαντοπούλου 14,5%, Μ. Κατρίνης 13,3% και Π. Γερουλάνος 10,5%. Στους «ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ», οι 2 πρώτοι όπως και η σειρά κατάταξης παραμένουν ίδια, μεταβάλλεται όμως το εύρος της διαφοράς, υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη.

Δυο λόγια για την κάθε υποψηφιότητα:

Νίκος Ανδρουλάκης: Στην ΠΔΕ καταγράφεται με πολύ υψηλότερα ποσοστά από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε όλους τους δείκτες υπερτερεί των συνυποψηφίων του. Στον βαθμό όμως που το εκλογικό σώμα διευρύνεται και σε αυτό εντάσσονται και εκλογείς που το 2024 και το 2023 είχαν κάνει άλλη επιλογή από ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, τότε στην «καταλληλόλητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» και στην πρόθεση ψήφου οι επιδόσεις του είναι πολύ κοντά στις επιδόσεις του Χ. Δούκα. Επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από εκλογείς που το 2024 ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Χάρης Δούκας: Στην ΠΔΕ, καταγράφεται με ποσοστά υψηλότερα από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε όλους τους δείκτες είναι πολύ κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη. Η δημοτικότητα του δεν καταγράφεται σε επίπεδα ανάλογα των «σκληρών δεικτών ψήφου» και αυτό περιορίζει το «όριο εκλογικής επιρροής» του. Ως προς την ψήφο, στην ΠΔΕ ανταγωνίζεται τον Ν. Ανδρουλάκη στα όρια του στατιστικού λάθους. Επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από εκλογείς που το 2024 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Π. Γερουλάνος: Καταγράφει ψηλό βαθμό γνώσης και δημοτικότητα ανάλογη αυτής του πρώτου Νίκου Ανδρουλάκη. Η υποψηφιότητα του «λειτουργεί» στον βαθμό που το εκλογικό διευρύνεται και με εκλογείς που το 2024 ή το 2023 δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.  Επιλέγεται αναλογικά περισσότερο από εκλογείς που το 2024 ή το 2023 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Στην παρούσα φάση, στην ΠΔΕ απέχει πολύ από το να διεκδικήσει την μία από τις δύο πρώτες θέσεις.

Διαμαντοπούλου: Καταγράφει ψηλό βαθμό γνώσης και δημοτικότητα. Είναι 3η στην καταλληλόλητα. Η υποψηφιότητα της, στην ΠΔΕ, «λειτουργεί» περισσότερο στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο έξω από αυτό. Επιλέγεται από ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Κατρίνης Μιχάλης: Καταγράφει ψηλό βαθμό γνώσης αλλά με περιθώρια βελτίωσης. Ομοίως η δημοτικότητά του. Στους εκλογικούς δείκτες («καταλληλόλητα για πρόεδρος», «εκλογική επιρροή», «πρόθεση ψήφου») καταγράφεται σε απόσταση 10 μονάδων από τους δύο πρώτους και πλήρως ανταγωνιστικά με την Α. Διαμαντοπούλου.

  1. Το ΠΑΣΟΚ και οι προοπτικές του

Από την ερώτηση: «Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα;»

ΠΑΣΟΚ

Γράφημα 1

Σχόλια:

  • Στην ερώτησή μας εάν οι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα το 55,4% συμφωνεί ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα» και το 43% διαφωνεί.
  • Αναλύοντας τις απόψεις ανάλογα με την «σχέση» των ερωτώμενων με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, οι ψηφοφόροι του (Ευρωεκλογές 2024, ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ (διαχρονικά: έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εκλ.αναμετρήσεις), θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές), αισιοδοξούν για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά από 80% έως 85%.
  • Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αντίστοιχες έρευνες σε Πανελλήνιο επίπεδο, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, οι αισιόδοξοι για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι στην Π.Δ.Ε. κατά 20% περίπου περισσότεροι από όσους στην υπόλοιπη Ελλάδα και αποτελούν πλειοψηφία, σε αντίθεση με την υπόλοιπο Ελλάδα που αποτελούν μειοψηφία. Στην πανελλήνια έρευνα της GPO (1-3/7/2024) θετικά απαντούν (Ναι και μάλλον ναι) το 36,3% και στους «ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ» 84,3%. Στην ΠΔΕ τα % για το ΠΑΣΟΚ είναι υψηλότερα.

 

  1. Δημοτικότητα υποψηφίων

Από την ερώτηση: «Τι γνώμη έχετε για το κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα που θα σας αναφέρω; Θετική, μάλλον θετική, ούτε θετική ούτε αρνητική μάλλον αρνητική, αρνητική;»

ΠΑΣΟΚ

Γράφημα 2

 

Σχόλια:

  • Στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ (2024) την υψηλότερη δημοτικότητα έχει ο Ν. Ανδρουλάκης (66,1%) ενώ το ποσοστό των αρνητικών γνωμών καταγράφεται στο 31,1%. Σε πανελλαδικό επίπεδο (Έρευνα Prorata) η δημοτικότητά του καταγράφεται στο 60%.
  • Δεύτερος σε δημοτικότητα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ (2024) είναι ο Χ. Δούκας με θετικές γνώμες 60,5% και με τις αρνητικές γνώμες να φθάνουν στο 29,4%. Πανελλαδικά (Έρευνα Prorata) η δημοτικότητά του καταγράφεται στο 47%.
  • Τρίτος σε δημοτικότητα είναι ο Π. Γερουλάνος (59,3%) (πανελλαδικά Prorata: 48%) και τέταρτος ο Μ.Κατρίνης (57,1%) (πανελλαδικά Prorata: 23%). Ακολουθεί σε δημοτικότητα η Α. Διαμαντοπούλου με θετικές γνώμες στο 54,2% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ (2024). Για όλους υπάρχει θετική αναλογία θετικών / αρνητικών γνωμών.

 

  1. Καταλληλότητα υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Από την ερώτηση: «Ποιο πρόσωπο θεωρείτε καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο;  1 απάντηση»

ΠΑΣΟΚ

Γράφημα 3

 

Σχόλια:

  • Στο σύνολο του εκλογικού σώματος με πρόθεση να μετέχει στις εκλογές, ως «καταλληλότερο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ» αναφέρουν τον Χ. Δούκα με 25,8%. Ακολουθεί πολύ κοντά ο Ν. Ανδρουλάκης (24,6%). Τρίτη καταγράφεται η Α. Διαμαντοπούλου (14,5%) και ακολουθεί ο Μ. Κατρίνης (12,9%).
  • Στην πανελλήνια έρευνα της Prorata (στο γενικό πληθυσμό) ο Χ. Δούκας λαμβάνει 23%, ο Ν. Ανδρουλάκης 19%, o Π. Γερουλάνος 18% και ο Μ. Κατρίνης 3% (Επισήμανση: Η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει συμπεριλάβει τους υποψηφίους Ν.Γιαννακοπούλου και Γ. Κανελλάκη καθώς και την πιθανή υποψήφια Α.Διαμαντοπούλου). Στην ΠΔΕ η σειρά κατάταξης παραμένει η ίδια, αλλά τα % είναι ελαφρά υψηλότερα για όλους (παρά το γεγονός ότι συμμετέχει και η Α. Διαμαντοπούλου).

 

  1. Όριο εκλογικής επιρροής

 

Από την ερώτηση: «Πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσετε το κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα που θα σας αναφέρω;»

ΠΑΣΟΚ

Γράφημα 4

ΠΑΣΟΚ

Ειδήσεις σήμερα:

Πολάκης: Τι απαντά στις κατηγορίες για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα – «Ούτε λέξη πίσω»

Κάρυστος: Γνωστή ηθοποιός ξυλοκόπησε τον σύζυγό της και «έσπασε» το ξενοδοχείο που έμεναν

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

Η… αποποινικοποίηση του κλαρίνου!

Τρομακτικό ατύχημα στη «μικρή» Formula: Μονοθέσιο έφερνε τούμπες στον αέρα – Η τεχνολογία Halo που έσωσε τον οδηγό (video)

Καταγραφή 11

Τρομακτικό ατύχημα στη «μικρή» Formula: Μονοθέσιο έφερνε τούμπες στον αέρα – Η τεχνολογία Halo που έσωσε τον οδηγό (video)

Μάλιστα ενδέχεται η τεχνολογία «Halo» να έσωσε τη ζωή του οδηγού

Θρήνος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Πέθανε στον ύπνο του ο Τζακόμπι Τζόουνς – Άγνωστα τα αίτια (Video)

AP22337641479608

Θρήνος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Πέθανε στον ύπνο του ο Τζακόμπι Τζόουνς – Άγνωστα τα αίτια (Video)

Ο θάνατος του παραμένει μυστήριο, καθώς σχεδόν δύο ημέρες μετά, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τα…

Κάρυστος: H απάντηση του συζύγου της ηθοποιού Φαίης Ζαφειράκου για τον ξυλοδαρμό – «Φαιδρά δημοσιεύματα»

Ηθοποιός

Κάρυστος: H απάντηση του συζύγου της ηθοποιού Φαίης Ζαφειράκου για τον ξυλοδαρμό – «Φαιδρά δημοσιεύματα»

Ο σύζυγος της ηθοποιού ανάρτησε μια κοινή φωτογραφία τους και σχολίασε όσα συνέβησαν

Νεαρός άφησε άφωνους τους πάντες στο Mega: «Δεν θέλω να το δει η κοπέλα μου, αν είσαι player, είσαι player!» (video)

Mega

Νεαρός άφησε άφωνους τους πάντες στο Mega: «Δεν θέλω να το δει η κοπέλα μου, αν είσαι player, είσαι player!» (video)

Συνεχίζουν να «κεντάνε» απ' το λιμάνι του Πειραιά οι νέοι με τις δηλώσεις τους