Newsroom

Newsroom

Νέα έρευνα «αποκαλύπτει» γιατί νοσούμε με Long Covid: Δύσπνοια, κόπωση και άγχος τα συμπτώματα που επιμένουν

Μια συγκεκριμένη βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος υπεύθυνη για το Long Covid

AP22319164804262

Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος, που αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από τον Covid βρίσκεται πίσω από τις μακροχρόνιες σωματικές και ψυχιατρικές βλάβες της ασθένειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους υψηλής ανάλυσης για να σαρώσουν τον εγκέφαλο 30 άτομα, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 στις αρχές της πανδημίας και πριν από τη διάθεση των εμβολίων.

Όπως εντόπισαν, η λοίμωξη από Covid δημιουργεί βλάβες στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που σχετίζεται με τη δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος.

Το εγκεφαλικό στέλεχος συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και είναι το κέντρο ελέγχου που ρυθμίζει πολλές βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, ο πόνος και η αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή του εγκεφαλικού στελέχους, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκα και η άνοια.

Τι είναι το Long Covid

Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόκειται για τα συμπτώματα που εμφανίζονται  σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης από SARS-COV-2, συνήθως μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη της COVID-19, διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και  δεν μπορούν να εξηγηθούν από κάποια εναλλακτική διάγνωση.

Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν την κόπωση, την δύσπνοια, την γνωσιακή δυσλειτουργία και άλλα, τα οποία γενικά έχουν επίδραση στην καθημερινή δραστηριότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να  πρωτοεμφανίζονται μετά από την αρχική ίαση από οξύ COVID-19 ή να συνεχίζουν από την αρχική νόσηση.

Έχει προταθεί η νόσηση από COVID να χωρίζεται στα εξής στάδια:

  1. Οξεία COVID-19 (Acute COVID-19) : αφορά σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες.
  2. Συνεχιζόμενη συμπτωματική COVID-19 (Ongoing symptomatic COVID-19) : αφορά σε σημεία και συμπτώματα από 4 έως 12 εβδομάδες.
  3. Μετά-COVID-19 σύνδρομο (Post COVID-19 syndrome) : αφορά σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λοίμωξη με COVID-19 και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε εναλλακτική διάγνωση.

Τα δύο τελευταία  αφορούν τις καταστάσεις μετά τον COVID-19.

Συμπτώματα της κατάστασης μετά από COVID

Η κόπωση είναι τo συχνότερο με μεγάλη διαφορά εμμένον σύμπτωμα  μετά από COVID-19 (58%). Χαρακτηρίζεται από αδυναμία, μειωμένη αντοχή και εξάντληση μετά την προσπάθεια. Έχει σημαντική ομοιότητα με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης/μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας. Εμφανίζεται τόσο σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, όσο και ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Δύσπνοια (24%), χρόνιος βήχας (19%), θωρακική δυσφορία ή άλγος (16%) είναι, επίσης, συχνά εμμένοντα συμπτώματα. Επίσης, η επηρεασμένη γεύση και όσφρηση (23%), νευρονοητικά συμπτώματα όπως  κεφαλαλγία (44%), διαταραχή της συγκέντρωσης (27%) και της μνήμης (16%), η αποκαλούμενη “εγκεφαλική ομίχλη” (brain fog), ψυχολογικά συμπτώματα όπως άγχος/κατάθλιψη (13%). Άλλα συχνά συμπτώματα είναι η τριχόπτωση (25%), οι αρθραλγίες (19%), οι εφιδρώσεις (17%).

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Έρχεται κύμα ψύχους στο τέλος του μήνα – Μηδέν βαθμούς Κελσίου θα δείξει ο υδράργυρος

Οι 16 λέξεις του Φοίβου Δεληβοριά, η πιο ανατριχιαστική στιγμή της ιστορικής συναυλίας για τα Τέμπη

Σκληρή παρέμβαση Βαξεβάνη για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αθωώθηκε η ελληνική Δικαιοσύνη

Νίκος Μωραΐτης: Φωνή εντόμου τώρα είναι η φωνή του

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Άδωνις: Έπεσε γιούχα όταν ακούστηκε το όνομα του σε συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη (video)

adonis 0

Άδωνις: Έπεσε γιούχα όταν ακούστηκε το όνομα του σε συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη (video)

Το κοινό της συναυλίας όταν άκουσε το όνομα του Άδωνι γιούχαρε δυνατά τον υπουργό υγείας

Α1 μπάσκετ: Επική ατάκα διαιτητή στον Μήτογλου – «Βάλε τη φανέλα από μέσα να είσαι πιο όμορφος» (video)

6240258

Α1 μπάσκετ: Επική ατάκα διαιτητή στον Μήτογλου – «Βάλε τη φανέλα από μέσα να είσαι πιο όμορφος» (video)

Έναν αρκετά ξεκαρδιστικό διάλογο είχε ο διαιτητής Καραπάνος με τον Ντίνο Μήτογλου κατά τη διάρκεια…

Άγρια κόντρα on air Γκλαβίνα με Αναστασίου αν και οι δύο είναι… ΠΑΣΟΚ: «Λέτε ψέματα, είστε παιδί του προέδρου»

pasok

Άγρια κόντρα on air Γκλαβίνα με Αναστασίου αν και οι δύο είναι… ΠΑΣΟΚ: «Λέτε ψέματα, είστε παιδί του προέδρου»

Αρπάχτηκαν στον αέρα του OPEN o Θανάσης Γκλαβίνας και Βάσια Αναστασίου με αφορμή τις εκλογές…

Σία Κοσιώνη: Η ατάκα στους Αταίριαστους μετά το τεχνικό λάθος – «Ασχολείστε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε λάθος εκπομπή συνδεθήκαμε» (video)

Κοσιώνη

Σία Κοσιώνη: Η ατάκα στους Αταίριαστους μετά το τεχνικό λάθος – «Ασχολείστε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε λάθος εκπομπή συνδεθήκαμε» (video)

Κατά τη διάρκεια των εκλογών του ΠΑΣΟΚ στον αέρα του ΣΚΑΪ ασχολήθηκαν, έστω και από…