Newsroom

Newsroom

Νέα έρευνα δείχνει γιατί πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε τόσο πολύ επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας

Με ποιες παθήσεις συνδέεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος - Αναλυτικά η νέα διεθνής έρευνα

steak 2568056 1280

Νέα έρευνα φανερώνει τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει στην υγεία μας, η μείωση στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health».

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, που ονομάζεται μικροπροσομοίωση. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.

Υπολόγισαν ότι η μείωση κατά ένα τρίτο του επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερα από 350.000 κρούσματα διαβήτη, 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία.

Η μείωση της κατανάλωσης τόσο του επεξεργασμένου κρέατος όσο και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη για υλικό και σε κινητά τηλέφωνα από την επίθεση Αυγενάκη

Δημοσκόπηση: Δεν πείθει πλέον η ΝΔ, σταθερά κάτω από το 30% – Ο μεγάλος «νικητής» των ευρωεκλογών

Μπέζος: Η δήλωση για Αυγενάκη που ενόχλησε – «Μπορεί να συμβεί στον καθέναν» (video)

Εριέττα Κούρκουλου για Αυγενάκη: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; – Υπάρχει τεράστια βρώμα στην εξουσία και το χρήμα»

Κασσελάκης: Πρέπει να φτιάξουμε το σπίτι μας για να μπορούμε να λέμε ότι θα φτιάξουμε τη χώρα (video)

CropImage 3

Κασσελάκης: Πρέπει να φτιάξουμε το σπίτι μας για να μπορούμε να λέμε ότι θα φτιάξουμε τη χώρα (video)

Αν το σύστημα ήταν αντίστοιχο στην Ελλάδα, θα ήταν «δύσκολο» για τον κ. Μητσοτάκη να…

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ασθενοφόρο παρασύρει δύο γυναίκες που ψώνιζαν στην Σκιάθο

Σκιάθος

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ασθενοφόρο παρασύρει δύο γυναίκες που ψώνιζαν στην Σκιάθο

Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής (05/07) και προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό των δύο…

Τσίπρας για γαλλικές εκλογές: Το γαλλικό μάθημα αφορά όλη την Ευρώπη και προφανώς την Ελλάδα

TSIPRAS 1

Τσίπρας για γαλλικές εκλογές: Το γαλλικό μάθημα αφορά όλη την Ευρώπη και προφανώς την Ελλάδα

Για ιστορική νίκη της Αριστεράς έκανε λόγο στην ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας