Νέα καμπανάκια κινδύνου για την Ακρόπολη από την UΝESCO

Σοβαρό κίνδυνο για το μνημείο κατέδειξε η συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ανησυχία για τις παρεμβάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα.

akropoli

Bαθιά ανησυχία για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη εκφράζει το Icomos, μετά την ενημέρωση Ελλήνων εμπειρογνωμόνων και ειδικών που κάνει τον γύρο του κόσμου και απασχολεί τον διεθνή Τύπο. Πρόκειται για την κατασκευή διαδρομών από οπλισμένο σκυρόδεμα, για τις οποίες οι ελληνικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι αφορούν αποκλειστικά τη διευκόλυνση ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Ωστόσο, ειδικοί επιστήμονες και τεχνικοί έχουν εκφράσει ισχυρούς φόβους αναφορικά με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, τη μη αναστρέψιμη φύση των υπό εξέλιξη παρεμβάσεων και, κυρίως, τον αντίκτυπό τους σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια αξία του σημαντικού αυτού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι συγκεκριμένοι φόβοι ενισχύονται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Αναστήλωσης και Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης, ο οποίος δήλωσε πως οι συγκεκριμένες επεμβάσεις είναι η πρώτη μόνο φάση μιας εκτενέστερης μεταμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου.

Το Icomos δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις σε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του κόσμου και συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση.

Την ίδια ώρα, ο Stephan Doempke, πρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προχώρησε σε μια κριτική αποτίμηση της φετινής, μετ’ εμποδίων λόγω πανδημίας, συνεδρίασης, υπογραμμίζοντας ότι «η παγκόσμια κληρονομιά βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι».

Από την πλευρά της, η Mechtild Roessler, διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αναρωτήθηκε: «Αν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε τα πολυτιμότερα μνημεία του πλανήτη μας, τι θα απομείνει;».

Παρ’ όλες τις δυσχερείς συνθήκες και τις περιορισμένης δυνατότητας συμμετοχές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αναγκαστικά διαδικτυακά λόγω της Covid-19, η συνεδρίαση κατέδειξε πως «δύο από τα μνημεία, η Ακρόπολη και το Curonian Spit, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας κατασκευαστικών παρεμβάσεων και τουριστικής ανάπτυξης».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχθηκε επίσης ότι επιπλέον 52 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται στη λίστα της UNESCO κινδυνεύουν. Η συζήτηση περιορίστηκε μόνο σε τέσσερα από αυτά. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και παρ’ όλο που έγιναν προσπάθειες να παρουσιαστεί ένας ισορροπημένος κατάλογος Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ήταν εμφανές πως πρωτοστάτησαν οι ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με τα αφρικανικά και αραβικά κράτη.

Πηγή: avgi.gr

 

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

ΗΠΑ

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

«Έχουμε περάσει πάνω από 100 ώρες βλέποντας ανατριχιαστικά βίντεο, φωτογραφίες, αλλά και μηνύματα στο κινητό…

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

κοντογιαννίδης

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

«Να πούμε ότι είμαστε χαρούμενοι επειδή σώσαμε το σπίτι;», αναρωτήθηκε ο Παύλος Κοντογιαννίδης

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

platanioti 7515e

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

«Δεν είναι ότι μόνο η Ελλάδα αδικήθηκε, αδικήθηκαν κι άλλες χώρες», τόνισε η Ευ. Πλατανιώτη

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

pexels kapish mak 586437 1361814

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

«Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε και να μην το κατάλαβαν εκείνη…