Newsroom

Newsroom

Νέα προκλητική υποβάθμιση

Τη συμφωνία της πρόσφατης συνόδου Κορυφής που «αφαιρεί» από τους ιδιώτες δανειστές την προτεραιότητα εξόφλησή τους, σε περίπτωση που μια…

Τη συμφωνία της πρόσφατης συνόδου Κορυφής που «αφαιρεί» από τους ιδιώτες δανειστές την προτεραιότητα εξόφλησή τους, σε περίπτωση που μια χώρα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, επικαλείται η Standard & Poors για την υποβάθμιση της Ελλάδας.
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησής της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε «BB-‘ από ‘BB+» προχώρησε η Standard & Poor’s.
Ο διεθνής οίκος επικαλείται ως κύριο λόγο της κίνησής του, προβλέψεις που συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και οι οποίες «αφαιρούν» από τους ιδιώτες δανειστές μίας χώρας την προτεραιότητα στην εξόφλησή τους σε περίπτωση που αυτή αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.

Η Standard & Poors εκφράζει επίσης σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας, ανησυχεί για τις παρενέρεγειες νέων μέτρων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και δεν διστάζει να προειδοποιήσει και με νέα υποβάθμιση όχι μόνο εάν διαπιστώσει δημοσιονομική επιδείνωση αλλά και εάν συμπεράνει ότι η δυνατότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας υπονομεύεται από τις εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις .

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Standard & Poor’s:

Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συμπερασματική διατύπωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαρτίου, η οποία επιβεβαιώνει προηγούμενες δημοσιευθείσες εκτιμήσεις μας ότι:

(i) η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι μία πιθανή προϋπόθεση για το δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ότι

(ii) ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης καθίσταται προνομιακός πιστωτής έναντι των ιδιωτών (σσ: δηλαδή, σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλεί πρώτα το Μηχανισμό και μετά τους ιδιώτες δανειστές της)

«Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι, κατά τη γνώμη μας, επιβαρυντικά για τους εμπορικούς πιστωτές των κρατών που δανείζονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Σταθερότητας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση δεν έχει εντείνει τον έλεγχο των δαπανών»

Οσον αφορά τις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις της οικονομικής πολιτικής, η Standard and Poor’ s σημειώνει:

Την ίδια στιγμή παρατηρούμε διογκούμενους κινδύνους για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας (…) Επιπλέον πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντείνει τον ελέγχο των δαπανών τόσο ώστε να αποτρέψει περαιτέρω συσσώρευση οφειλών κατά το 2001.

Επιπροσθέτως, πιστεύουμε ότι τα δημόσια έσοδα υπολείπονται των δημοσιονομικών προσδοκιών. Κατά τη γνώμη μας, οι προοπτικές ενδυνάμωσης της είσπραξης φόρων παραμένουν αβέβαιες, λόγω αφενός της ασθενούς εγχώριας ζήτησης αλλά και της επίμονης αναποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης.

Ελλείψει νέων μέτρων προσανατολισμένων στη μείωση του ελλείματος, πιστεύουμε ότι δεν είναι πιθανό η κυβέρνηση να πετύχει το στόχο του προϋπολογισμού για μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ, το 2011.

Νέα μέτρα θα αυξήσουν τις κοινωνικές πιέσεις

Η Standard and Poor’s εκφράζει ανησυχίες για τις πιθανές παρενέργειες που θα έχει η λήψη νέων μέτρων:

Νέ Νέα μέτρα Ν«Πιστεύουμε ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων για να επιτευχθούν οι στόχοι θα προκαλούσαν επιπλέον πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα μπορούσε να υπονομεύσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί πλήρως με το πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ. Επί του παρόντος εκτιμούμε ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο τοποθετούμε στο 144% του ΑΕΠ κατά το 2010, θα κορυφωθεί το 2013 λίγο πάνω από το 160% του ΑΕΠ προτού αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Και απειλή για νέα υποβάθμιση

Tέλος η Standard & Poor’s προειδοποιεί ότι εάν υπάρξουν στοιχεία δημοσιονομικής επιδείνωσης εντός του 2011 είναι δυνατόν να υποβαθμίσει περαιτέρω την αξιολόγηση της εξυπηρεσιμότητας του δημοσίου χρέους κατά μία ή δύο βαθμίδες.

«Είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε υποβάθμιση και για άλλους λόγους, επίσης, ιδιαίτερα δε εάν συμπεράνουμε ότι η δυνατότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας υπονομεύεται από εγχώριες πολιτικές αντιδράσεις (domestic political opposition)».
http://www.ethnos.gr

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

fvtia patra eg

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11…