Newsroom

Newsroom

Νέα προβλήματα για την Boeing-Εγκλωβίστηκαν αστροναύτες σε διαστημόπλοιό της

Στο διάστημα με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής παραμένουν δύο αστροναύτες του Starliner, λόγω μηχανικών βλαβών

νασα

Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παραμένουν δύο αστροναύτες του Starliner της Boeing  μετά την αναβολή του ταξιδιού της επιστροφής στη Γη που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα (26/6).

Η επιστροφή του σκάφους στη Γη, όπως μεταδίδει ο  Guardian, είχε ήδη καθυστερήσει λόγω μηχανικών βλαβών που προέκυψαν σε κάποιους από τους προωθητήρες του και διαρροές ηλίου.

Στο μεταξύ, οι μηχανικοί της NASA πραγματοποιούν εξέταση των τεχνικών προβλημάτων προτού η διαστημική υπηρεσία αποφασίσει πότε θα επιστρέψουν οι αστροναύτες της στη Γη.

Ποια τα τεχνικά προβλήματα του «Starliner»

Το «Starliner» εκτοξεύθηκε στο διάστημα στις 5 Ιουνίου από τον διαστημικό σταθμό του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ της Φλόριντα, έπειτα από δύο προηγούμενες ανεπιτυχείς εκτοξεύσεις στις 6 Μαΐου και την 1η Ιουνίου, αντίστοιχα.

Με έναν χρόνο καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα και 1,5 δισ. δολάρια επιπλέον από τον προϋπολογισμό, η συγκεκριμένη αποστολή της NASA και της Boeing αντιμετώπισε προβλήματα πολύ πριν από την επίσημη εκτόξευσή της, όπως προβλήματα με τους προωθητήρες ελέγχου αντίδρασης και διαρροές ηλίου. Ο εκπρόσωπος της Boeing σημείωσε ότι οι διαρροές ηλίου και τα περισσότερα από τα προβλήματα των προωθητήρων ήταν «όλα σταθερά και δεν αποτελούν ανησυχία για την αποστολή επιστροφής». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Τέσσερις από τους πέντε προωθητήρες που είχαν προηγουμένως κλείσει, λειτουργούν τώρα κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας από τους 27 προωθητήρες είναι προς το παρόν εκτός λειτουργίας. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την αποστολή επιστροφής».

Οι αξιωματούχοι της NASA και της Boeing επιμένουν ότι οι αστροναύτες δεν είναι αποκλεισμένοι και ότι οι τεχνικές δυσκολίες δεν απειλούν την αποστολή. Η NASA δήλωσε ότι το διαστημόπλοιο χρειάζεται επτά ώρες ελεύθερης πτήσης για την ολοκλήρωση της αποστολής και ότι «προς το παρόν έχει απομείνει αρκετό ήλιο στις δεξαμενές του για να υποστηρίξει 70 ώρες δραστηριότητας ελεύθερης πτήσης μετά την αποκόλληση».

Από την πλευρά του, ο Στιβ Στιτς, διευθυντής του προγράμματος εμπορικού πληρώματος της NASA, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα το εξής: «Παίρνουμε τον χρόνο μας και ακολουθούμε την τυπική διαδικασία της ομάδας διαχείρισης της αποστολής. Αφήνουμε τα δεδομένα να καθοδηγήσουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των μικρών διαρροών του συστήματος ηλίου και την απόδοση των προωθητήρων που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης και της πρόσδεσης».

Το διαστημόπλοιο έχει την άδεια να αποσυνδεθεί και να επιστρέψει στη Γη, εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη ή ανάγκη για γρήγορη αναχώρηση. Εάν το «Starliner» δεν είναι ασφαλώς λειτουργικό, τότε είναι πιθανό οι δύο αστροναύτες να επιβιβαστούν στο διαστημικού σκάφος «Dragon» της SpaceX, το οποίο είναι επίσης – επί του παρόντος – συνδεδεμένο με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στην απέναντι πλευρά. Πάντως, αυτή η κρίση της Boeing έρχεται σε συνέχεια άλλων κρίσεων που είχαν σχέση με διάφορα εμπορικά αεροσκάφη, αν και η εταιρεία επιμένει ότι λειτουργούν ξεχωριστά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Συσπειρώνεται η εσωκομματική αντιπολίτευση κατά Κασσελάκη

Ανευθυνότητα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στη Λ. Αθηνών-Η 17χρονη κείτονταν στον δρόμο χωρίς να την βοηθήσει κανείς!

Ομολόγησε ο δράστης της δολοφονίας στις φυλακές του Κορυδαλλού

Πού τα βρίσκετε τα λεφτά, μωρέ;

«Κλείνει» ο Τζιτζικώστας για επίτροπος – Χαιρετούρες με ανθρώπους διεθνούς κύρους…

tzitziksstas

«Κλείνει» ο Τζιτζικώστας για επίτροπος – Χαιρετούρες με ανθρώπους διεθνούς κύρους…

Συγκεκριμένα, σε βίντεο που ανήρτησε στα σόσιαλ μίντια ο νυν περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργεί…

Δημιουργείται πλατφόρμα AI που θα προβλέπει την ανταπόκριση ασθενών με καρκίνο πνεύμονα στις ογκολογικές θεραπείες

ΑΙ

Δημιουργείται πλατφόρμα AI που θα προβλέπει την ανταπόκριση ασθενών με καρκίνο πνεύμονα στις ογκολογικές θεραπείες

Η συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης στην πρόληψη, έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για…

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Πάρνηθα: Μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους-Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στη μάχη και ο στρατός (video)

φωτια κατσιμιδι

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Πάρνηθα: Μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους-Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στη μάχη και ο στρατός (video)

Οι καπνοί έφτσαν μέχρι τα νότια προάστια της Αττικής