Newsroom

Newsroom

Νέο «Γιομ Κιπούρ» ζει το Ισραήλ

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ και η απάντηση των Ισραηλινών στη νέα παλαιστινιακή ιντιφάντα εγκαινιάζουν νέο γύρο εχθροπραξιών με απρόβλεπτες συνέπειες.

israel xamas

Σε κατάσταση πολέμου βρίσκεται το Ισραήλ, λίγες ώρες μετά το διπλό χτύπημα της Χαμάς με χιλιάδες ρουκέτες από τη Γάζα, αλλά και την εισβολή μαχητών της σε πόλεις.

 


Γιατί φτάσαμε σε αυτή την κορύφωση της σύγκρουσης;

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει από τότε που η ομάδα ανέλαβε την εξουσία στην Λωρίδα της Γάζας!

Αυτό, επειδή, όπως λένε συνδυάζει πυρά ρουκετών και επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Κατά το παρελθόν, οι συγκρούσεις με την Γάζα συχνά περνούσαν από στάδια, με αργή αύξηση της έντασης.

Σε πολλές επιχειρήσεις το Ισραήλ ήταν αυτό που υπαγόρευσε τον ρυθμό της σύγκρουσης, εξαπολύοντας πλήγματα στην Γάζα!

Αυτή την φορά όμως η Χαμάς και οι ένοπλες ομάδες στην Γάζα προσπάθησαν να υπαγορεύσουν τον ρυθμό της σύγκρουσης, προσπαθώντας να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και για αυτό επιτέθηκαν τόσο σφοδρά, τονίζει η ισραηλινή εφημερίδα.

Σύμφωνα πάντα με την Jerusalem Post, η επίθεση μοιάζει με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο οποίος περιελάμβανε μία αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ πριν από πενήντα χρόνια, το 1973!!!! Ωστόσο σε αντίθεση με το τότε, οι Άραβες δεν διαθέτουν πολεμικά αεροπλάνα ή συμβατική δύναμη και το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση.

Υπάρχει όμως και η υποψία πως το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει την Γάζα, είναι πιθανόν να ενορχήστρωσε την επίθεση, προκειμένου να στρώσει το έδαφος για άλλες κινήσεις στην περιοχή.

Αυτά λένε οι Ισραηλινοί. Από την πλευρά των Παλαιστινίων η επίθεση ήταν  πλέον μονόδρομος…

 

Αμπάς: Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του

 

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην “τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Αμπάς έκανε την παραπάνω δήλωσε έπειτα από επείγουσα συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Χεζμπολάχ: Η επίθεση από τη Γάζα είναι μήνυμα κατά της εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση αναφέροντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης».

Μετά τα γεγονότα με την εκτόξευση ρουκετών από μαχητές στη Γάζα κατά του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ προσθέτει ότι πρόκειται για μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ».

«Κολοσσιαία αποτυχία, το Ισραήλ βρέθηκε απροετοίμαστο»

Την αποτυχία του Ισραήλ να αποκρούσει την επίθεση που δέχτηκε από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, επισημαίνει σε σημερινή ανάλυση της η εφημερίδα «Times of Israel», τονίζοντας μάλιστα ότι η χώρα της Μέσης Ανατολής βρέθηκε απροετοίμαστη.Και όλα αυτά, ακριβώς 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση -όχι από αραβικούς στρατούς, αλλά από την  Χαμάς, η οποία άφησε πίσω της πάνω από 20 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

 

Η αρχή της «μεγάλης επανάστασης»

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο διαβόητος διοικητής των  επιχειρήσεων της Χαμάς, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν η αρχή της «μεγάλης επανάστασης» και μίλησε στο Hamas TV, καλώντας τους Ισραηλινούς Άραβες πολίτες και όσους βρίσκονται σε γειτονικά κράτη να συμμετάσχουν στην επίθεση.

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

fvtia patra eg

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11…