Νέοι αρχιτέκτονες μας προσκαλούν να δούμε την Αθήνα με άλλο… μάτι!

Το Arch Points 2017 μας προσκαλεί να γνωρίσουμε την πόλη και τα μυστικά που κρύβουν οι γειτονιές και τα κτίρια της, δημιουργώντας μία άλλη εικόνα, ένα διαφορετικό "σενάριο" της καθημερινότητας μας.

593c05a11dc524595c8b4768

Το Arch Points 2017 μας προσκαλεί να γνωρίσουμε την πόλη και τα μυστικά που κρύβουν οι γειτονιές και τα κτίρια της, δημιουργώντας μία άλλη εικόνα, ένα διαφορετικό “σενάριο” της καθημερινότητας μας.

Σε αυτή τη διοργάνωση, πρωταγωνιστούν οι νέοι αρχιτέκτονες, που μας προσκαλούν με ξεναγήσεις και παιχνίδια να δούμε με άλλη οπτική τους χώρους στους οποίους ζούμε και κινούμαστε στην καθημερινότητα μας.

Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα: 


MOY Studio

Έλενα Ζαμπέλη – Κατερίνα Χρυσανθοπούλου | Φωκυλίδου 25, Κολωνάκι | www.moystudio.gr

Η Έλενα Ζαμπέλη και η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και στο Παρίσι. Η Έλενα παρότι δεν οδηγεί, χρησιμοποιεί την αφήγηση ως όχημα για την παραγωγή χώρων, τοπίων και εικόνων. Η Κατερίνα παραμένει πάντα διχασμένη ανάμεσα στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα για τις πόλεις και τους δημόσιους χώρους από τη μία και τη φυσική της έλξη προς το εργοτάξιο και την καρτεσιανή λογική από την άλλη. Τo 2014 ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν τo ΜοΥ studio.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο MoY studio συμμετέχει στο Arch Points 2017 – Ψηφίδες με ένα audio walk (ακουστική ξενάγηση) με τίτλο ΔΕΞΑΜΕΝΗ/RESERVOIR. Το audio walk, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες, θα καθοδηγεί τους επισκέπτες σε μία σύντομη περιήγηση από το 25 της οδού Φωκυλίδου ως την οδό Χάρητος, δια μέσου της πλατείας Δεξαμενής. Στην ξενάγηση θα αποκαλύπτονται (άγνωστες ίσως) ιστορίες, μαρτυρίες, αφηγήσεις και σκέψεις που θα αφορούν τη συγκεκριμένη διαδρομή. Ο επισκέπτης θα μπορεί να κατεβάσει το audio walk στο κινητό του από την ιστοσελίδα του γραφείου εντός της εβδομάδας. Για τη σωστή ακρόαση του audio walk ο επισκέπτης θα χρειαστεί να έχει μαζί του ακουστικά.

Τι ιστορίες έχουν να μας διηγηθούν τα κτίρια και οι γειτονιές της πόλης; Πως συνδέονται με την ιστορία, τους ανθρώπους, την εξέλιξη των κοινωνιών όπως τις γνωρίζουμε;

Η πόλη και κυρίως ο δημόσιος χώρος της, οι δρόμοι, οι όψεις, οι πλατείες, οι γειτονιές είναι κατάμεστη από ιστορίες : προσωπικές, ατομικές, συλλογικές, κρυφές ή περισσότερο γνωστές. Η ιστορικότητα της πόλης αποτελείται από το σύνολο αυτών των αφηγήσεων. Όσο περισσότερο οι κάτοικοι γνωρίζουν και ανακαλύπτουν τα πολλαπλά αυτά στρώματα τόσο περισσότερο μπορούν να είναι ενεργοί χρήστες του δημοσίου χώρου. Επίσης έτσι αποκτούν συνείδηση της ζωτικής σημασίας του δημόσιου χώρου. Δια μέσου αυτής της διαδικασίας ενεργοποιείται η δυνατότητα συνάντησης με τον άλλον, τους άλλους, το χώρο, της συμμετοχής και της ανταλλαγής που είναι και η ουσία του δημοσίου χώρου.

Τι σημαίνει για εσάς η πόλη και ποια είναι η ψηφιδωτή εικόνα της Αθήνας που θα γνωρίσουμε μέσα από το project;

Ο χαρακτηρισμός της πόλης ως πυκνό ψηφιδωτό διαφορετικών στοιχείων που προτείνει το Arch Points 2017 είναι κατά την άποψή μας εξαιρετικά εύστοχος και ακριβής. Οι κατακερματισμένοι δημόσιοι χώροι, όπως και τα αρχιτεκτονικά γραφεία του κέντρου αλλά και πολλές δημιουργικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο στην Αθήνα πάσχουν από «απομόνωση». Η δυναμική και η σημασία τους μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο όταν ειδωθούν σαν δίκτυο, με τις σχέσεις τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά κυρίως με την κοινή τους παρουσία και διάθεση για αλλαγή και εξέλιξη. Το Archpoints θεωρούμε ότι συμβάλλει με πολύ καίριο τρόπο στην ανάδειξη αυτής της οπτικής.

Πως πιστεύετε ότι μπορούμε να παρέμβουμε στον δημόσιο χώρο;

Σαφώς η παρέμβαση στο δημόσιο χώρο ανήκει στους δημόσιους φορείς, το κράτος, τους δήμους κλπ. Θα μπορούσαν αξιοποιώντας το δημιουργικό απόθεμα νέων ή όχι αρχιτεκτόνων να υλοποιήσουν καινοτόμες παρεμβάσεις παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες. Όλοι ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για πολλούς λόγους, έτσι στα πλαίσια του Arch Points 2017 το γραφείο μας προτείνει μιά παρέμβαση άλλου τύπου: όχι στο δημόσιο χώρο αλλά στους χρήστες του, τους οποίους επιδιώκει να γαργαλήσει και να ευαισθητοποιήσει ως προς το περιβάλλον τους δια μέσου ενός σύντομου «ηχητικού περιπάτου» με ακουστικά που έχουμε ετοιμάσει για την περιοχή της Δεξαμενής, στο Κολωνάκι.

Σας περιμένουμε!

Cadu

Cadu (Γιώργος Παπαδάκης, Eιρήνη Φιλιπποπούλου, Γιάννης Παπαγιαννάκης, Σωτήρης Κουβόπουλος) | Άνδρου 8 & Δροσοπούλου, Κυψέλη | www.cadu.gr


Οι cadu είναι μία ομάδα 4 αρχιτεκτόνων με την κοινή αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να στραφεί ξανά προς τον χρήστη, διερευνώντας εκ νέου τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Η ομάδα θεωρεί ότι η αρχιτεκτονική αναφέρεται σε όλους και κάθε παρέμβαση οφείλει να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και το περιβάλλον στο οποίο εγκαθίσταται. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει μέσα από τη συνεργασία με τον χρήστη και τη συνεχή ανάλυση και διερεύνηση των δεδομένων του κάθε έργου.

Η ομάδα προσφέρει υπηρεσίες που καλύπτουν ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών εφαρμογών σε επίπεδο μελέτης, επίβλεψης και κατασκευής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διαθέτει ένα δίκτυο συνεργατών όλων των ειδικοτήτων σχετικών με τους τομείς της μελέτης και της κατασκευής.

Μέσα από την παρουσία τους στο χώρο για περισσότερο από μία δεκαετία, οι cadu έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα της κατοικίας, των χώρων πολιτισμού και αναψυχής, της αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων και της ανακαίνισης κτιρίων και διαμερισμάτων.

Παράλληλα, η ομάδα συμμετέχει σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, καταθέτοντας τις απόψεις της για το σύγχρονο αστικό τοπίο.

Οι cadu ιδρύθηκαν το 2005 από τους Σ. Κουβόπουλο και Χρήστο Λέρα ως ένα ανοικτό δίκτυο αρχιτεκτόνων με κοινή αντίληψη για την αρχιτεκτονική.

Σήμερα οι cadu έχουν την έδρα τους στην Κυψέλη και αποτελούνται από τους Γ. Παπαγιαννάκη, Σ. Κουβόπουλο, Γ. Παπαδάκη και Ε. Φιλιπποπούλου, ενώ μέλη τους υπήρξαν στο παρελθόν εκτός από τον Χ. Λέρα και οι αρχιτέκτονες Θ. Τουϊσίζογλου και Ν. Μπίσκος.

Τι ιστορίες έχουν να μας διηγηθούν τα κτίρια και οι γειτονιές της πόλης; Πως συνδέονται με την ιστορία, τους ανθρώπους, την εξέλιξη των κοινωνιών όπως τις γνωρίζουμε;

Αν θέλεις να ακούσεις και να δεις η πόλη έχει πολλά να διηγηθεί. Τα παλιά κτίρια, τα ερείπια, τα νεόκτιστα, τα ίχνη των γκρεμισμένων σπιτιών στα σόκορα των πολυκατοικιών, οι τρύπες από σφαίρες στους τοίχους, οι ευθείς παράλληλοι δρόμοι, οι φιδίσιοι που σκεπάζουν ποτάμια και ρέματα, οι δρόμοι που ακολουθούν παλιές ή αρχαίες ρυμοτομήσεις, οι πλατείες που γεμίζουν και αδειάζουν από κόσμο, οι γειτονιές που παρακμάζουν και ξαναζωντανεύπουν δεν είναι παρά επάλληλες στρώσεις στη ζωή και την ιστορία της πόλης.

Κι όπως τα ρυζόχαρτα των αρχιτεκτόνων, σκεπάζουν η μία την άλλη και αλλάζουν σταδιακά την εικόνα της πόλης. Κοιτώντας προσεκτικά και διατρέχοντας τα ρυζόχαρτα ανακαλύπτουμε πως φτάσαμε στη σημερινή πόλη, τι ήρθε, τι έφυγε, ποιοι την εγκατέλειψαν, ποιοι βρίσκουν καταφύγιο και ποιοι ελπίζουν σ’ αυτήν.

Η σχέση όλων αυτών των εικόνων της πόλης με τους κατοίκους της είναι αμφίδρομη- η πόλη μας διαμορφώνει και τη διαμορφώνουμε.

Τι σημαίνει για εσάς η πόλη και ποια είναι η ψηφιδωτή εικόνα της Αθήνας που θα γνωρίσουμε μέσα από το project;

“Αθήνα, η πιο ανοιχτή πόλη του κόσμου”

Στρατής Τσίρκας, Η χαμένη άνοιξη (Δίσεκτα χρόνια)

Η πόλη είναι το σπίτι μας και το πεδίο δράσης μας. Εδώ ζούμε, κινούμαστε, δημιουργούμε και υπάρχουμε. Αναπνέουμε μέσα από την πόλη.

Στο φετινό πρότζεκτ θα προσεγγίσουμε την πόλη όπως τη συνθέτουν οι μικρές ψηφίδες ιστορίας, χρωμάτων, κτιρίων, ανθρώπων, ομάδων και καταστάσεων, σταθερών ή κινούμενων στο χώρο και το χρόνο. Θα επιδιώξουμε να της δώσουμε μια νέα σύνθεση, μια εικόνα που θα αντικατοπτρίζει αυτό που ονειρεύμαστε για το ψηφιδωτό της πόλης.

Πως πιστεύετε ότι μπορούμε να παρέμβουμε στον δημόσιο χώρο;

Στο δημόσιο χώρο παρεμβαίνουμε όλοι κάθε στιγμή. Περπατάμε, καθόμαστε, κυκλοφορούμε, πετάμε ή μαζεύουμε ένα σκουπίδι, τρέχουμε, παίζουμε, επικοινωνούμε. Ο δημόσιος χώρος είναι το “σπίτι” της κοινωνίας. Οι παρεμβάσεις των επίσημων κρατικών ή δημοτικών φορέων είναι αυτές που καθορίζουν τις βασικές δομές του επηρεάζοντας άμεσα την αμφίδρομη σχέση πόλης και πολιτών. Πολύ συχνά αποστασιοποιημένες από το όραμα ενός ποιοτικού χώρου που θα εξυπηρετεί τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της -μόνιμων ή προσωρινών- και κυρίως ανίκανες να εμφυτεύσουν την “κουλτούρα του δημόσιου χώρου”.

Η κομβική στιγμή για το ζήτημα του δημόσιου χώρου αποδεικνύεται τόσο από τη συζήτηση γύρω από την ανάγκη προάσπισης του δικαιώματος σ’ αυτόν, όσο και από τις παρεμβάσεις που γίνονται στην πόλη χωρίς τη μεσολάβηση επίσημων φορέων. Οι τελευταίες αποδεικνύουν πως, όσο οι επίσημοι φορείς αποτυγχάνουν, η παρέμβαση στο δημόσιο χώρο μετατρέπεται σε υπόθεση όλων μας, ως άμεσων χρηστών του. Καλούμαστε οι ίδιοι, ως αρχιτέκτονες και ως πολίτες, να ανακαλύψουμε τους τρόπους για να το κάνουμε.

Διαβάστε περισσότερα 

Περίεργη ανατροπή στην υπόθεση Αυγενάκη: Ανακάλεσε την μήνυση εναντίον του ο υπάλληλος του αεροδρομίου

Περίεργη ανατροπή στην υπόθεση Αυγενάκη: Ανακάλεσε την μήνυση εναντίον του ο υπάλληλος του αεροδρομίου

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση του υπάλληλου του αεροδρομίου ,μετά το επεισόδιο με τον Λευτέρη…

Ψυχικό: Φωτογραφία του τοπογράφου βρέθηκε στο κινητό του εκτελεστή – Υποψίες ότι τον παρακολουθούσε

Ψυχικό: Φωτογραφία του τοπογράφου βρέθηκε στο κινητό του εκτελεστή – Υποψίες ότι τον παρακολουθούσε

Τα νέα αυτά δεδομένα εγείρουν υποψίες ότι ο εκτελεστής και προφυλακισμένος σήμερα 44χρονος, είχε τον…

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι που σκότωσαν 52χρονο επειδή τάιζε αδέσποτα

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι που σκότωσαν 52χρονο επειδή τάιζε αδέσποτα

Έχοντας δεχθεί πλήγματα με γυμνά χέρια στο σώμα του, το θύμα παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του…

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους (Video)

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους (Video)

«Προς το παρόν, έξι άνθρωποι είναι νεκροί. Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους και…