Newsroom

Newsroom

Νέος ένοικος στην κεντροδεξιά πολυκατοικία

Νέο τοπίο διαμορφώνεται από σήμερα στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Η ανακοίνωση -και τυπικά- του κόμματος της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη αλλάζει…

Νέο τοπίο διαμορφώνεται από σήμερα στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Η ανακοίνωση -και τυπικά- του κόμματος της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς ένας καινούργιος «παίκτης» θα επιχειρήσει να διεμβολίσει πολιτικά τόσο τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ αλλά και το ΠΑΣΟΚ.
Η εκδήλωση στο «Μπάντμιντον», που επρόκειτο να ξεκινήσει με την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου πολιτικού φορέα και να συνεχιστεί με την ομιλία της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη, αποτελεί την αφετηρία μιας πολιτικής περιπέτειας για την πρώην υπουργό εξωτερικών, αλλά παράλληλα και το τέλος ενός χρονικού που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί αμέσως μετά την ανάδειξη του κ. Αντ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, τον Νοέμβριο του 2009.

Τα στελέχη της Ρηγίλλης αλλά και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ είναι βέβαιο ότι θα στρέψουν σήμερα το βλέμμα τους στου Γουδή, καθώς ένας νέος πολιτικός αντίπαλος «γεννιέται» και από αύριο αναμένονται και οι πρώτες αντιδράσεις για όσα θα ειπωθούν σήμερα.

Οι θέσεις

Η κ. Ντ. Μπακογιάννη στην ομιλία της ήταν σαφώς πιο συγκεκριμένη σε ό,τι αφορά τις θέσεις του νέου κόμματος από τα όσα περιγράφονται στη γενικόλογη ιδρυτική διακήρυξη. Ασκησε κριτική στο σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας, δεν αρνήθηκε τις δικές της ευθύνες, αλλά επεσήμανε ότι η κρίση που περνά η χώρα μπορεί να αποδειχθεί και ως ευκαιρία. Εκτίμησε ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας διαχρονικά επένδυσαν στο πελατειακό κράτος, στα ρουσφέτια και στα «ωραία λόγια» που εκφωνούσαν οι πολιτικοί, προκειμένου να «χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων τους.

Κατά την πρώην υπουργό Εξωτερικών το σύστημα αυτό χρεοκόπησε και υπογράμμισε ότι αυτό φάνηκε και από τη μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Επέμεινε ότι την προσπάθειά της θα υποστηρίξουν νέα και άφθαρτα πρόσωπα, που έχουν διάθεση να προσφέρουν χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος. Δεσμεύθηκε για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοιχτού και δημοκρατικού κόμματος, που θα κινηθεί μακριά από τα στερεότυπα του χθες, ενώ επεσήμανε ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να ακούσουν το «καινούργιο».

Σε επίπεδο παρουσιών, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδήλωση ίδρυσης του νέου κόμματος δεν επρόκειτο να παραστούν εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ. Αντίθετα το «παρών» έχουν πει ότι θα δώσουν οι ανεξάρτητοι κ. Κιλτίδης , Μαρκογιαννάκης και Σκυλακάκης, που δεν έχουν κρύψει την επιθυμία τους να αποτελέσουν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του νέου κόμματος. Απών από την εκδήλωση επρόκειτο να είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κι αυτό γιατί κρίθηκε ότι η παρουσία του θα έδινε την εικόνα -σημειολογικά- ενός κόμματος που στηρίζεται αποκλειστικά στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός ότι σήμερα δεν επρόκειτο να παραστούν βουλευτές της ΝΔ δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ορισμένοι που θα ακολουθήσουν την κυρία Ντ. Μπακογιάννη. Τα τελευταία 24ωρα το παρασκήνιο ήταν έντονο σε ό,τι αφορά τις επαφές της πρώην υπουργού με στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον «κύκλο» των τακτικών συνομιλητών της βρίσκονται αυτή την περίοδο οι βουλευτές κ. Ελ. Παπαδημητρίου, Λ. Αυγενάκης, Γ. Κοντογιάννης, Γ. Ιωαννίδης, Θ. Γιαννόπουλος και Κ. Καραγκούνης. Δεν είναι βέβαιον ότι όλοι τους θα στηρίξουν το εγχείρημα της πρώην υπουργού, αλλά είναι σίγουρο ότι εάν υπάρξουν κάποιοι, θα είναι μέσα από τη συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών της ΝΔ.

Ρηγίλλης: «Σιγά το νέο…»

Η Ρηγίλλης αναμένεται -ίσως και απόψε- να έχει την πρώτη αντίδραση για τη δημιουργία ακόμη ενός πολιτικού φορέα στην Κεντροδεξιά. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Σαμαράς είναι σε πρώτη φάση να υποτιμήσει την όλη προσπάθεια και να εμμείνει στον χαρακτηρισμό που έχει αποδώσει περί «εξαπτέρυγων της κυβέρνησης».

Οι πιο μετριοπαθείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το νέο κόμμα και θεωρούν ότι πρέπει να αποδομηθεί το βασικό επιχείρημα της κ. Μπακογιάννη ότι ο φορέας της είναι κάτι καινούργιο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης «έριξε» πριν από λίγες ημέρες τις πρώτες «προειδοποιητικές βολές» . Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει πει, άλλωστε, ότι στα εθνικά θέματα η απόσταση που τον χωρίζει από την κυρία Μπακογιάννη, και το νέο κόμμα κατά συνέπεια, είναι τεράστια. Αρα σε «πρώτο χρόνο» θα επιχειρήσει να οριοθετήσει τις διαφορές του σε αυτό το επίπεδο.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ

“Δημοκρατική Συνεργασία” πιθανότατα το όνομα

Δημοκρατική Συνεργασία. Οι δύο αυτές λέξεις είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν το όνομα ή μέρος του ονόματος του νέου πολιτικού φορέα. Η Ντ. Μπακογιάννη συνεργάστηκε και με εταιρείες διαφήμισης προκειμένου να καταλήξει σε ένα ελκυστικό όνομα, στο οποίο όμως να αποτυπώνεται και όλη η φιλοσοφία που θα διέπει την κίνησή της. Η οριστική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη στα μέσα της εβδομάδας και θα ανακοινωθεί φυσικά σήμερα.

Μικρές δόσεις του… μπλε

Το μπλε θα υπάρχει, αλλά δεν θα είναι κυρίαρχο (όπως συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία). Και σε αυτήν την επιλογή υπάρχει σημειολογία, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών θέλει και με αυτόν τον τρόπο να δείξει ποια είναι η πολιτική της στόχευση και σε ποιο τμήμα της εκλογικής βάσης της χώρας θα απευθυνθεί.

«Παιχνίδι» με σύνθεση και συνεννόηση

Οι λέξεις-κλειδιά: «Συνεννόηση», «σύνθεση», «κίνημα ευθύνης». Αυτές οι λέξεις-φράσεις θα είναι κυρίαρχες τόσο στο κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης που θα διανεμηθεί σήμερα σε εκείνους που θα παραστούν στην εκδήλωση στο «Μπάντμιντον» όσο και στην ομιλία της Ντ. Μπακογιάννη.
http://www.ethnos.gr

Μύδροι Ορμπάν κατά της Δύσης: Η Ασία θα κυριαρχεί στον κόσμο – Ισχυρή η Ρωσία γιατί καταστέλλει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

AP Orban

Μύδροι Ορμπάν κατά της Δύσης: Η Ασία θα κυριαρχεί στον κόσμο – Ισχυρή η Ρωσία γιατί καταστέλλει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Ο εθνικιστής Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έκανε τα σχόλια αυτά…

Νέο κρούσμα πανώλης στην Κορινθία: Σε κτηνοτροφική μονάδα εντοπίστηκε το μολυσμένο ζώο

prob 444 1024x685 1

Νέο κρούσμα πανώλης στην Κορινθία: Σε κτηνοτροφική μονάδα εντοπίστηκε το μολυσμένο ζώο

H ιχνηλάτηση της νόσου οδήγησε τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τις ιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών,…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η τελετή έναρξης μέσα από τα μάτια του Κάραλη και της ελληνικής αποστολής (video)

Screenshot 2024 07 27 214017

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η τελετή έναρξης μέσα από τα μάτια του Κάραλη και της ελληνικής αποστολής (video)

Τα αποκλειστικά πλάνα μέσα από το σκάφος της ελληνικής αποστολής έδωσε στην δημοσιότητα ο Έλληνας…