Ο Άκης και οι φίλοι του, η Torcaso και το… Βατοπέδι

[…]

Στην Ιταλική κωμωδία του 1975, «εντιμότατοι φίλοι μου» μία παρέα πενηντάρηδων σκαρώνουν συνεχώς φάρσες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψουν τη χαμένη τους νιότη.

Στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου, οι «εντιμότατοι φίλοι» του, σκαρώνουν μπίζνες με το Βατοπέδι σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τη χαμένη τους σχέση με τη θρησκεία.

Ο Νικόλαος Ζήγρας και ο Γεώργιος Σαχπατζίδης, οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα ως συνένοχοι του κ. Τσοχατζόπουλου, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν τα φώτα της δημοσιότητας. Εάν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία και τα πορίσματα της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, θα διαπιστώσει ότι ήταν μεταξύ των «ευλογημένων», των οποίων τα ακίνητα αγόρασε η Μονή.

Η όλη ιστορία θυμίζει αστυνομικό «dezavu». Τα ίδια ονόματα, οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε δύο ιστορίες οι οποίες επί της ουσίας δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους αλλά έχουν ένα κοινό παρανομαστή. Συντάραξαν τα νερά ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.

Torcaso και Βατοπέδι

Η ιστορία έχεις ως εξής. Το 2007, λίγο προτού ανακαλυφθεί το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με αιχμή του δόρατος τις αποκαλύψεις από το «Κουτί της Πανδώρας», η Μονή Βατοπεδίου προβαίνει σε δύο περίεργες αγορές ακινήτων.

Το πρώτο, βρίσκεται στην οδό Κομνά Τράκα και το δεύτερο επί της οδού Κηφισίας 7 στην Αθήνα. Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης; Η εταιρεία Torcaso, της οποίας ιδιοκτήτης εμφανίζεται ο κ. Νικόλαος Ζήγρας, ξάδελφος και στενός συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου. Εκτός από τα συγκεκριμένα ακίνητα η Torcaso γίνεται γνωστή για την πώληση και ενός ακόμη ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Πλάκα. Πρόκειται για το περίφημο ακίνητο
το οποίο πούλησε στα χαρτιά σε μία άλλη offshore, από την οποία τελικώς το αγόρασε η οικογένεια Τσοχατζόπουλου.

Τα χρήματα από το Βατοπέδι, τα εισπράτει για λογαριασμό της Torcaso ο έτερος συλληφθείς κ. Γεώργιος Σαχπατζίδης. Τα χρήματα κατατίθενται στους προσωπικούς τραπεζικούς του λογαριασμούς. Και όσο για τον ίδιο; Η πορεία του θυμίζει έντονα το μεταπολιτευτικό greek dream. Από τα μέσα της δεκαετία του 1980 εμφανίζεται να κινείται στο περιβάλλον του τότε υπουργού Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ακριτίδη. Η άνοδος τοπυ υπήρξε ξαφνική. Την περίδο 1998-999 συμμετέχει στην εξαγορά των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» από τον Γ. Ραυτόπουλο. Λίγο αργότερα ανοίγει τις εκδοτικές του δραστηριότητες ακόμη πιο πολύ προσθέτοντας στο παλμαρέ την εξαγορά του «Ελληνικού Βορρά» και των «Σπορ του Βορρά». Λίγο αργότερα, την απότομη άνοδο ακολουθεί μια μακρά περίδο πτώσης. Φήμες κάνουν λόγο για ακάλυπτε επτιαγές να τον κυνηγούν σε κάθε του βήμα. Μέχρι και πριν από τρία χρόνια περίπου όπου εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο.

Η Torcaso αποτελεί μια offshore εταιρεία η οποία αποτέλεσε τη σημαία του πλουτισμού του μεταπολιτευτικού συστήματος. Είναι η εταιρεία που ουσιαστικά εισήγαγε τον όρο «off shore» στην πολιτική και η οποία κατά ένα παράξενο τρόπο τον απενεχοποίησε. Πρωτοκλασάτα ονόματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που μέχρι τότε δίσταζαν ακόμη και να αναφέρουν τον όρο offshore, άρχισαν να προφέρουν με άνεση τη συγκεκριμένη λέξη.

Πότε ιδρύθηκε

Η Torcaso ιδρύθηκε το 1999 στην Κύπρο. Την ίδια χρονιά προχωρά στην αγορά των τριών ακινήτων στην Αθήνα, τα οποία αποτέλεσαν το δούρειο ίππο για τις ιερές αγοραπωλησίες με το Βατοπέδι. Και τους τρεις εμπλεκόμενους τους κυνηγά η ίδια «κατάρα» που κυνηγά και τη Μονή Βατοπεδίου. Αυτή της Δικαιοσύνης και ενός λαβυρίνθου μεγάλων χρηματικών ποσών μέσω offshore.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις εμπλεκόμενων στην υπόθεση του κ. Τσοχατζόπουλου με τα υποβρύχια. Λέγεται ότι ένα εξ αυτών έχει υποδειχθεί από τον ίδιο τον πρώην υπουργό ως το πρόσωπο εκείνο που φέρεται να συμμετείχε στην ομάδα που διαχειρίστηκε τις μίζες. Η συνέχεια θα αποδειχθεί άκρως ενδιαφέρουσα.

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο από τους έξι κατηγορούμενους που απολογήθηκαν την Παρασκευή (19/7) για τη συμμετοχή…