Ο φονιάς των Όσκαρ, η «Φόνισσα» της αξιοπρέπειας και ο τραγέλαφος Φωτήλα

Δυστυχώς, μετά και το σημερινό δελτίο Τύπου απλά επιβεβαιώσαμε για μια ακόμη φορά ότι το αλαζονικό ΥΠΠΟ και απαξιώνει τους δημιουργούς μας και λειτουργεί βάση σκοπιμοτήτων ανεξαρτήτως κόστους.

6293675

Θα περίμενε κανείς ότι αυτή η φαρσοκωμωδία με την επιτροπή για τα Όσκαρ κάποια στιγμή θα τελείωνε με ένα πάγωμα της διαδικασίας-δε θα έχανε η βενετιά βελόνι εάν μία χρονιά δεν στέλναμε υποψηφιότητα- ότι θα σταματούσαν οι παλινωδίες του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, ότι θα λάμβαναν τέλος οι αστειότητες με τα ράβε-ξήλωνε της επιτροπής, ότι θα σταματούσε το ανέκδοτο «πούν’ το πούν’ το το μέλος της επιτροπής, ψάξε δε θα το βρεις», και ότι η Εύα Νάθενα θα αποφάσιζε να αποσύρει την ταινία της από μια διαδικασία που και έχει ξεφτιλιστεί και δεν έχει (τουλάχιστον ηθική και δεοντολογική) εγκυρότητα και τελοσπάντων δεν την τιμά καθόλου να είναι η μία και μοναδική υποψήφια.

Ντόμινο αποχωρήσεων από την επιτροπή για τα Όσκαρ: Παραιτήθηκε και ο Πλατύραχος – «Δεν είχα συνολική εικόνα του τι είχε συμβεί»

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα πλέον ήταν μονόδρομος να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να μην υπάρχει φέτος ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Και μετά να γίνει μια σοβαρή διαβούλευση για το πώς πρέπει να γίνεται η διαδικασία, με τι κριτήρια διορίζονται μέλη και εάν εκπροσωπούνται σημαντικοί κλάδοι του κινηματογράφου σε αυτήν κτλ κτλ. Μην ξεχνάμε ότι γίναμε και διεθνώς ρεζίλι με δημοσιεύματα στα μεγαλύτερα διεθνή κινηματογραφικά περιοδικά. Αλλά να που ο κ. Ιάσονας Φωτήλας μας φύλαγε το καλύτερο για το τέλος, αποδεικνύοντας ότι γίνεται και χειρότερο το φιάσκο.

Πριν από λίγη ώρα λάβαμε δελτίο Τύπου από το ΥΠΠΟ με δήλωση του κ. Φωτήλα που μας ενημερώνει ότι το απόγευμα της Τρίτης συνεδρίασε η επιτροπή επιλογής της ελληνικής ταινίας, ότι τα μέλη ενέκριναν τη συμμετοχή στη διαδικασία των OSCAR, της ταινίας «Η Φόνισσα», της Εύας Νάθενα, κρίνοντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία, και ότι την επόμενη μέρα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι παραιτήσεις των Αναστάσιου Μίχου και Νίκου Πλατύραχου.

Δηλαδή με το που παραιτήθηκαν τα δύο μέλη της επιτροπής, Μίχος και Πλατύραχος, σπεύδει να βγάλει δελτίο Τύπου ο κ. Φωτήλας όπου μας ενημερώνει ότι είχαν όμως, ήδη προλάβει να κάνουν συνεδρίαση και να επιλέξουν την Φόνισσα για να μας εκπροσωπήσει στα Όσκαρ. Σαν να θέλει να βγάλει τη γλώσσα στην κινηματογραφική κοινότητα με ένα «σας την έφερα» πίσω από τις (επίσημες) γραμμές. Βιάζεται να κλειδώσει το αποτέλεσμα. Προφανώς, έχει τους λόγους του. Αλήθεια όμως, πόσο έγκυρο αλλά και ηθικό τελικά είναι το αποτέλεσμα-πόρισμα της επιτροπής αυτής, αφού την επόμενη ημέρα παραιτήθηκαν τα δύο μέλη, που ναι όντως είχαν συμμετάσχει στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας όμως, ότι δεν γνώριζαν όλα αυτά που είχαν συμβεί, τις απανωτές δηλαδή αστοχίες της πολιτικής ηγεσίας. Ο κ. Φωτήλας δεν είναι αυτός που διαρρηγνύει τα ιμάτια του για την τήρηση της τυπικότητας και πάνω σε αυτό πατάει για το ξήλωμα της πρώτης επιτροπής με πρόεδρο τον Βασίλη Κεκάτο; Είναι λοιπόν… τύποις σωστό να ισχύσει η απόφαση μιας επιτροπής όταν την επόμενη μέρα δύο μέλη της παραιτήθηκαν; Αλήθεια πόσο έγκυρο είναι το αποτέλεσμα αυτό όταν, όπως μάθαμε, το ερώτημα που τέθηκε στην επιτροπή δεν είναι το σύνηθες, δηλαδή ποια ταινία θα εκπροσωπήσει τη χώρα-αφού δεν υπήρχαν άλλες-αλλά εάν είναι ικανή η Φόνισσα να εκπροσωπήσει τη χώρα; (7,5 στα 10 ήταν η βαθμολογία που πήρε από τα μέλη της επιτροπής, από την συνεδρίαση της οποίας έλειπε ο Δημήτρης Δανίκας). Αλήθεια η κ. Νάθενα είναι ευχαριστημένη που η ταινία της είχε να ανταγωνιστεί μόνο τον ..εαυτό της σε μια διαδικασία που έθιξε, προσέβαλε και υποτίμησε σύσσωμη την κινηματογραφική κοινότητα, την οποία σε δηλώσεις της χαρακτήριζε «οικογένεια της;». Τόσο καιρό ρίχνει την ευθύνη στον παραγωγό της, τον Διονύση Σαμιώτη. Δηλαδή την κρατάει αλυσοδεμένη ο κ. Σαμιώτης σε μια διαδικασία με την οποία η ίδια διαφωνεί; Δεν αξίζει στην ταινία της, που είναι πραγματικά καλή, να κουβαλήσει αυτή την μαύρη σκιά που μπορεί και να εξελιχθεί σε ρετσινιά. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με την εκ παραδρομής επιτροπή και όσα ακολούθησαν στη συνέχεια, αποχωρήσεις ταινιών, αναζήτηση διακοσμητικής επιτροπής (όχι απαραίτητα σε γνώση των μελών της) η φράση που ψιθυριζόταν «όλο αυτό γίνεται για να πάει η Φόνισσα στα Όσκαρ» ακουγόταν λίγο και σαν ακραίο σενάριο συνωμοσιολογίας. Δυστυχώς είναι ένα σενάριο που πλέον δεν ακούγεται εξωπραγματικό.

Περιμέναμε, ή έστω ελπίζαμε, ότι αυτό που ξεκίνησε ως παλινωδία, θα τέλειωνε με έναν ψύχραιμο χειρισμό. Δυστυχώς, μετά και το σημερινό δελτίο Τύπου απλά επιβεβαιώσαμε για μια ακόμη φορά ότι το αλαζονικό ΥΠΠΟ και απαξιώνει τους δημιουργούς μας και λειτουργεί βάση σκοπιμοτήτων ανεξαρτήτως κόστους. Κι αν όλα αυτά, το άνευ προηγουμένου μπάχαλο που υποκρύπτει ασχετοσύνη, αλαζονεία, σκοπιμότητα, ίσως και εκδικητικότητα απέναντι σε μια κοινότητα που είναι πολύ συχνά παρεμβατική-δύο πρόσφατα παραδείγματα ο λόγος του Γιώργου Ζώη στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο και του Γιώργου Φουρτούνη στο Φεστιβάλ Δράμας- γίνονται για ένα θέμα πραγματικά μικρής σημασίας, το ποια θα είναι η ελληνική υποψηφιότητα, ήδη τρέμουμε για το μέλλον του ελληνικού σινεμά και του οπτικοακουστικού τομέα που ενοποιήθηκε στον νέο φορέα «Creative Greece» και πέρασε «πακέτο» στην εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ:

Δήλωση του Υφυπουργού Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, για τη συνεδρίαση της Επιτροπής και την επιλογή της Ελληνικής Υποψηφιότητας για τα Βραβεία OSCAR

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2024 η Επιτροπή Επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των βραβείων OSCAR.

Στην διαδικασία συμμετείχαν 6 μέλη της επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε η απαρτία τα μέλη ενέκριναν τη συμμετοχή στη διαδικασία των OSCAR, της ταινίας Η Φόνισσα, της Εύας Νάθενα, κρίνοντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Αν. Μίχου και Ν. Πλατύραχου, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξέσπασμα του Παναγιώτη Στάθη με πρωτοσέλιδο εφημερίδας: «Αισχρό, μην ξεράσω κιόλας με αυτά» (video)

Πορτοσάλτε: «Πήγα στη Βιέννη και είδα το σύνθημα Μητσοτάκη Μ@μ@σαι» – Τα έχασε η Αναστασοπούλου (video)

Δημοσκόπηση: Πώς βλέπουν οι πολίτες τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Έκπληξη με Τσίπρα και Κουτσούμπα

Γερασιμίδου: «Με αποκάλεσε γιαγιά με δεξιά τσέπη… εγώ που ζω με καμένο σπίτι και τη σύνταξη» (video)

 

Καιρός: Τι αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς για την κακοκαιρία Boris που έρχεται – «Αλλού μπορεί, αλλού δεν μπορεί»

Καιρός: Τι αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς για την κακοκαιρία Boris που έρχεται – «Αλλού μπορεί, αλλού δεν μπορεί»

Ακόμα μια κακοκαιρία είναι προ των πυλών στη χώρα μας, με τον διευθυντή της ΕΜΥ…

Βρετανία: Θύμα κλοπής η υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνέδριο για την αντιμέτωπιση των περιστατικών κλοπής

Βρετανία: Θύμα κλοπής η υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνέδριο για την αντιμέτωπιση των περιστατικών κλοπής

Η αστυνομία του Ουόρικσαϊρ ανακοίνωσε ότι ένας 56χρονος συνελήφθη ως ύποπτος για κλοπή και αφέθηκε…

Στέφανος Κασσελάκης: Όλα δείχνουν ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Όσα έγιναν σήμερα

Στέφανος Κασσελάκης: Όλα δείχνουν ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Όσα έγιναν σήμερα

Την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει ξανά, όπως όλα δείχνουν, ο Στέφανος Κασσελάκης

Τραγωδία στη Τυνησία: Μετανάστες βρέθηκαν νεκροί σε παραλία – Πέντε γυναίκες και ένα μωρό

Τραγωδία στη Τυνησία: Μετανάστες βρέθηκαν νεκροί σε παραλία – Πέντε γυναίκες και ένα μωρό

Το μωρό ήταν ηλικίας «μεταξύ ενός και δύο ετών», πρόσθεσε. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για…

Επική πιτσιρίκα λίγο πριν τον αγιασμό: «Μου έχουν πει τα χειρότερα για τη φυσική, διακοπές για πάντα» (video)

Επική πιτσιρίκα λίγο πριν τον αγιασμό: «Μου έχουν πει τα χειρότερα για τη φυσική, διακοπές για πάντα» (video)

Να κάνει διακοπές για πάντα θέλει μια μικρή μαθήτρια στο Αιγάλεω