Newsroom

Newsroom

Ο φωτογράφος του outsider

Μιλήσαμε με το φωτογράφο και φωτορεπόρτερ Ιάκωβο Χατζησταύρου που στις πρόσφατες εκλογές ανέλαβε να ακολουθεί με το φωτογραφικό του φακό…

Μιλήσαμε με το φωτογράφο και φωτορεπόρτερ Ιάκωβο Χατζησταύρου που στις πρόσφατες εκλογές ανέλαβε να ακολουθεί με το φωτογραφικό του φακό τον υποψήφιο για τη δημαρχεία του δήμου Αθηναίων Γιώργο Καμίνη σε κάθε του κίνηση. Μετά τη συνέντευξη υπάρχει φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει βήμα βήμα την προσπάθεια του Γ. Καμίνη μέχρι τη νίκη.


Πότε ξεκίνησες να φωτογραφίζεις το Γ. Καμίνη και τι περιλάμβανε η καθημερινότητα σου σαν φωτογράφος για αυτό το διάστημα;

Ξεκίνησα στις 18.09 όπου τον περίμενα στην Πανεπιστημίου, εκείνο το Σάββατο που ο δρόμος ήταν μόνο για πεζούς και ποδήλατα, χωρίς να γνωρίζω πως είναι, θα μπορούσε να είχε περάσει από δίπλα μου και να μην τον είχα αντιληφθεί. Μας σύστησαν και ξεκίνησα χωρίς να έχω κάτι στο μυαλό μου. Άνθρωπος σεμνός ταπεινός και έξω από τα γνώριμα του. Αυτό με κέντρισε η απλότητα του και το ζεστό χαμόγελο του.

Μπορεί να ακουστεί περίεργο αλλά η καθημερινότητα μου, (που έγινε κάτι σαν μονομανία), ήταν ο Γ. Καμίνης. Είχα το πρόγραμμα της επομένης και ήμουν εκεί. Η μόνη μέρα που δεν πήγα «DAY OF» ήταν στις 4.10.10, η επόμενη του γάμου μου. Για να καταλάβεις στις 3.10.10 7.30μμ παντρευόμουν και νωρίτερα ήμουν μαζί του και φωτογράφιζα την βόλτα του στους Αμπελόκηπους (Λέω συνεχώς βόλτα κ όχι περιοδεία γιατί ποτέ μου δεν πήρα την αίσθηση ότι πήγε οπουδήποτε απλά από υποχρέωση και για πολιτικούς λόγους υποχρεωμένος από την προεκλογική εκστρατεία να πάει κάπου, κάθε φορά συμμετείχε στην αγωνία του κάτοικου). Ευγνωμονώ την γυναίκα μου, όχι γιατί χαζά θα μπορούσα να πω ότι με στήριξε (κλισέ) αλλά γιατί χωρίς την Σλαβιάνα που αφού έπαιρνε το φωτογραφικό υλικό το επεξεργαζόταν και το έστελνε στο γραφείο, δεν θα είχα καταφέρει τίποτα, τα πάντα ήταν τόσο σφιχτά και πιεσμένα, ήμασταν συνέχεια στον δρόμο. Άσε που έμαθα γειτονιές της Αθήνας που δεν γνώριζα.

Φαντάζομαι ότι τόσες μέρες δίπλα στο Γ. Καμίνη θα γνώρισες ολόκληρο το επιτελείο. Τι σου έκανε εντύπωση και πως λειτουργούσατε ως ομάδα;

Σιχαίνομαι τα κλισέ αλλά όλοι τους είναι ένας προς ένας και μια προς μια, δεν θα πω ονόματα γιατί θα αρχίσω να πλέκω εγκώμια και δεν έχεις χώρο ούτε γνωρίζω αν θα ήθελαν κάτι τέτοιο τα παιδιά. Όλοι τους έδωσαν την ψυχή τους κατηγορήθηκαν για ερασιτέχνες (Θεέ μου τότε, μακάρι όλοι να ήμασταν ερασιτέχνες, όπως η ομάδα Καμίνη). Θα πω αυτό που είπε ο Γ. Καμίνης γιατί ισχύει πέρα για πέρα και για μένα «Κάποιους τους ήξερα από παλιά και ήξερα την δουλεία τους και δεν διαψεύστηκα άλλους τους γνώρισα στην πορεία, για όλους σας όμως είμαι χαρούμενος γιατί έκανα πραγματικούς φίλους και αυτό είναι το τελικό όφελος, είτε χάναμε είτε κερδίζαμε, ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ».

Κυριαρχούσε το συναίσθημα και ο σεβασμός στην γνώση και γνώμη του άλλου, όλοι είχαμε λόγο και όπως είθισται ο Γ. Καμίνης στο τέλος αποφάσιζε αφού είχε κρατήσει σημειώσεις.

Υπάρχει κάτι που σου έκανε εντύπωση στο Γ. Καμίνη όλες αυτές τις μέρες που περάσατε μαζί; Ήταν ένα εύκολο θέμα; Ένιωσε ενόχληση που τον ακολουθούσες σε κάθε του κίνηση, ακόμη και σε κάποιες προσωπικές του στιγμές;

Ναι το είπα και πιο πάνω, η απλότητα του, η ευγένεια του, κ όταν δεν ήξερε κάτι καθόταν και άκουγε, ξέρεις τόσα χρόνια στον χώρο ως μάχιμος Φωτορεπόρτερ είμαι λίγο συγκρατημένος όταν συναντώ πολιτικούς. Ε λοιπόν εδώ δεν είχα να κάνω με ένα πολιτικό με ξύλινη γλώσσα και χαιρετούρες δημοσίων σχέσεων. Υπήρξαν αρκετές φορές που μου βγήκε συναισθηματικά η διάθεση να τον προστατέψω όχι ότι το είχε ανάγκη αλλά όταν σιγά σιγά γνωρίζεις κάποιον και αν σε έχει κερδίσει με την ποιότητα του, τον εκτιμάς και, τότε αν και επαγγελματίας λειτουργείς συναισθηματικά. Σαν θέμα αν ήταν εύκολος; όχι βέβαια, ο Γ. Καμίνης πάντα κρατούσε απόσταση από τα media, οπότε καταλαβαίνεις το δύσκολο του δικού μου project από την μία θα έπρεπε να είμαι η σκιά του, να φωτογραφίζω κάθε τι που έκανε και από την άλλη να προσπαθώ να μην τον φέρνω σε δύσκολη θέση, γιατί ουσιαστικά ο μόνος εχθρός ήταν ο χρόνος, η εκλογές κάθε μέρα ήταν όλο και πιο κοντά και η αναγνωρισιμότητα του μικρή. Θυμάμαι αρκετές φορές που ρωτούσε ο κόσμος «τι έγινε ρε παιδιά γιατί τόσες φωτογραφίες» και στην απάντηση «είναι ο Καμίνης, ο υποψήφιος δήμαρχος» έλεγε «α!!, αυτός είναι ο Καμίνης;»

Δυο φορές σε συγκέντρωση με κατοίκους μου ζήτησε να σταματήσω αυτά τα κλικ και βγαίνοντας από μια ραδιοφωνική συνέντευξη μια φορά μου είπε «πήγε πολύ καλά, το καταλαβαίνω γιατί δεν με ενόχλησε που ήσουν μέσα, είχα απορροφηθεί τόσο πολύ»


Η συγκεκριμένη εμπειρία, να ακολουθείς έναν υποψήφιο, είναι πολύ διαφορετική από προηγούμενες δουλείες σου σαν φωτογράφος. Μπορείς να μας πεις πως προσέγγισες το συγκεκριμένο φωτογραφικό πρότζεκτ;

Αυτό θα ήθελα κάποια στιγμή να απαντηθεί από τον ίδιο.

Σε άλλα μου πρότζεκτ πριν αρχίσω περνάω χρόνο με το «θέμα» μου που ανάλογα τι είναι αυτό μπορεί να κρατάει και εβδομάδες εδώ δεν έπαιζε με τίποτα κάτι τέτοιο. Σε workshops που έχω κάνει, λέω απόλυτα, ότι δεν σηκώνεις μηχανή, στην αρχή δεν βιάζεις τα πράγματα, μαθαίνεις, γνωρίζεσαι, παίζεις, γίνεσαι ένα με το θέμα σου και αυτό σιγά σιγά σου αποκαλύπτεται από μόνο του και σε οδηγεί, γιατί όταν είσαι απ’ έξω μόνο βλακείες μπορείς να λες.

Εδώ δεν θα μπορούσα να γίνω Γ. Καμίνης, θέλω να ζητήσω συγνώμη για τις φορές εκείνες που τον πίεσα φωτογραφικά και πιθανά τον έφερα σε δύσκολη θέση. (Τον ακολουθούσα ακόμα και στο μπάνιο, αν ήμουν στην θέση του θα με είχα διαολοστείλη)

Από τις προηγούμενες δουλείες σου, υπάρχει κάποιο ξεχωριστό πρότζεκτ που θέλεις να μας αναφέρεις;

Το μόνο μου αποκλειστικό και βασικό πρότζεκτ, θα ‘λεγα της ζωής μου, είναι ο άνθρωπος, οι στιγμές του. Ήμουν πάντα ανθρωποκεντρικός φωτογράφος, γι’ αυτό και με επέλεξαν να αναλάβω τον υποψήφιο Γ. Καμίνη.

Αυτό που έχω αρχίσει δειλά δειλά να εμφανίζω στον αέρα, είναι τα ΑΜΕΑ http://www.gaia-photos.com/greece-beach-special-needs/ πρότζεκτ που το συνεχίζω.

Δυστυχώς ένα άλλο, που βρίσκεται σε εξέλιξη και για μήνες ακόμα θα το συνεχίζω και που πίστεψε με είναι ότι πιο δύσκολο έχω κάνει ποτέ μου, δεν θέλω να το αποκαλύψω.
Στην παρακάτω διεύθυνση θα βρείτε μέρος του υλικού που τράβηξε ο Ι. Χατζησταύρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Γ. Καμίνη http://iakovos.zenfolio.com/p146377005 και εδώ μέρος από τα φωτογραφικά του θέματα http://iakovos.zenfolio.com/

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κατηγορεί την ελληνική Ακτοφυλακή για περιστατικό με μετανάστες (video)

Screenshot 2024 07 27 211413

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κατηγορεί την ελληνική Ακτοφυλακή για περιστατικό με μετανάστες (video)

Για περιστατικό με μετανάστες, σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου, κατηγορεί την ελληνική ακτοφυλακή το…

Μύδροι Ορμπάν κατά της Δύσης: Η Ασία θα κυριαρχεί στον κόσμο – Ισχυρή η Ρωσία γιατί καταστέλλει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

AP Orban

Μύδροι Ορμπάν κατά της Δύσης: Η Ασία θα κυριαρχεί στον κόσμο – Ισχυρή η Ρωσία γιατί καταστέλλει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Ο εθνικιστής Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έκανε τα σχόλια αυτά…

Νέο κρούσμα πανώλης στην Κορινθία: Σε κτηνοτροφική μονάδα εντοπίστηκε το μολυσμένο ζώο

prob 444 1024x685 1

Νέο κρούσμα πανώλης στην Κορινθία: Σε κτηνοτροφική μονάδα εντοπίστηκε το μολυσμένο ζώο

H ιχνηλάτηση της νόσου οδήγησε τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τις ιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών,…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η τελετή έναρξης μέσα από τα μάτια του Κάραλη και της ελληνικής αποστολής (video)

Screenshot 2024 07 27 214017

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η τελετή έναρξης μέσα από τα μάτια του Κάραλη και της ελληνικής αποστολής (video)

Τα αποκλειστικά πλάνα μέσα από το σκάφος της ελληνικής αποστολής έδωσε στην δημοσιότητα ο Έλληνας…