O Γιώργος Παπαχρήστος γράφει στα «ΝΕΑ» για τη συγγνώμη Τσίπρα σε Βενιζέλο: «Υπήρξε και ήταν έμπρακτη»

«Είμαι σε θέση να γνωρίζω, και δεν θα δεχθώ καμία διάψευση, από κανέναν, η έμπρακτη συγγνώμη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υποβλήθηκε στην διάρκεια μιας κοινωνικοπολιτικής εκδήλωσης τον Ιούνιο του 2017

InCollage 20241016 144359820

Η είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όπως είναι λογικό προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς ακόμα και αν διαψεύστηκε μέσω διαρροών από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού ότι υπήρξε συνάντηση με πολιτικούς του αντιπάλους και αντικείμενο συζήτησης τη Novartis.

Μια νέα διάσταση του θέματος δίνει πάντως από τη στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Γιώργος Παπαχρήστος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, η συγγνώμη του Τσίπρα στον Βενιζέλο… προϋπήρξε. «Και ήταν και έμπρακτη. Πέραν πάσης αμφισβητήσεως».

«Η συγγνώμη του Τσίπρα στον Βενιζέλο υποβλήθηκε δια ζώσης από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, επαναλαμβάνω, ελάχιστους μήνες μετά την εις βάρος του (όπως και εις βάρος άλλων εννέα πολιτικών προσωπικοτήτων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝουΔου) κατηγορία περί δήθεν δωροδοκίας από την πολυεθνική φαρμακευτική», τονίζει

«Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, και δεν θα δεχτώ καμία διάψευση από κανέναν.

Υποβλήθηκε στη διάρκεια μίας κοινωνικοπολιτικής εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθησαν και οι δύο τον Ιούνιο του 2017. Ήταν την εποχή που το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο εκδικαζόταν αγωγή του Λιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα κατά της Ελλάδας, με την οποία απαιτούσε αποζημίωση ύψους 1,1 δισ. από το (χρεοκοπημένο) ελληνικό Δημόσιο για μη εκτελεθέντα συμβόλαια του Πολεμικού Ναυτικού με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία ανήκαν τότε στον Σάφα.

Ο Τσίπρας παρακάλεσε τον Βενιζέλο να καταθέσει υπέρ του ελληνικού Δημοσίου διότι γνώριζε καλά την υπόθεση ως προϋπήρξας υπουργός Εθνικής Άμυνας.»

Διαψεύσεις, όπως προανέφερα, δεν θα δεχθώ περί του αιτήματος Τσίπρα στον Βενιζέλο να καταθέσει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Ούτε για το αν αυτό συνιστούσε συγγνώμη για τη Novartis. Ο καθένας καταλαβαίνει…», αναφέρει σε άλλο σημείο.

Αναλυτικά όσα γράφει ο Γ. Παπαχρήστος

«Μπορεί ίσως τα “δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συνάντηση που είχε ο πρώην πρωθυπουργός (ο πρόεδρος Αλέξης) με πολιτικούς του αντιπάλους (τον πρόεδρο Βενιζέλο) για το θέμα της Novartis” να μην “έχουν σχέση με την πραγματικότητα και (να) στερούνται σοβαρότητας”, ωστόσο η συγγνώμη του Τσίπρα, στον Βενιζέλο, για την άθλια εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Novartis προϋπήρξε!

Και ήταν και έμπρακτη. Και πέραν κάθε αμφισβητήσεως. Θα πικράνω ίσως τους πιστούς (ακόμη;) οπαδούς του προέδρου Αλέξη (όπως ας πούμε τον Κωστάκη τον Βαξεβάνη, τον φίλο μου), αλλά ο Τσίπρας, και η κυβέρνηση του, είχαν ζητήσει συγγνώμη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για την άθλια σκευωρία σε βάρος του, ήδη από το …2017!!! Όντας κυβέρνηση, ακόμη.

Στην κορύφωση δε της σκευωρίας περί το σκάνδαλο. Όταν στη Βουλή και τα πάνελ της τηλεόρασης αναστέναζαν από ιερή οργή “για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους), ο Καμμένος συνεταίρος του Τσίπρα, ο περίφημος “διώκτης” της διαπλοκής Μίμης Παπαγγελόπουλος, ο Παππάς και τ’ άλλα “παιδιά”, που μας κυβερνούσαν.

Η συγγνώμη Τσίπρα προς τον Βενιζέλο, υποβλήθηκε δια ζώσης, από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, επαναλαμβάνω ελάχιστους μήνες μετά την σε βάρος του (όπως και σε βάρος άλλων εννέα πολιτικών προσωπικοτήτων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝουΔού), κατηγορία περί δήθεν δωροδοκίας από την πολυεθνική φαρμακευτική.

Αν υπάρχει ένα …”άλλοθι” για τον Τσίπρα και τις επιθέσεις που τώρα δέχεται, θα αναφέρω ότι έγινε για καλό σκοπό, και προς συμφέρον της χώρας. Και ότι ο Βενιζέλος, την αποδέχθηκε, για τους ίδιους λόγους, διότι γι’ αυτόν προείχε, να προστατευθούν τα συμφέροντα του δοκιμαζομένου τότε, ελληνικού λαού.

Παραμερίζοντας ταυτόχρονα, την οργή, την πικρία ,και τον θυμό του, για την άθλια εμπλοκή του στη σκευωρία, την οποία σχεδίασε και υλοποίησε τότε ο Τσίπρας με τους συνεργάτες του…

Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, και δεν θα δεχθώ καμία διάψευση, από κανέναν, (και πολύ περισσότερο από την… Αμαλίας, όπου και το γραφείο του προέδρου Αλέξη) η έμπρακτη συγγνώμη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υποβλήθηκε στην διάρκεια μιας κοινωνικοπολιτικής εκδήλωσης στην οποία παραβρέθηκαν και οι δυο τον Ιούνιο του 2017.

Ήταν την εποχή, που στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, εκδικαζόταν αγωγή του Λιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα κατά της Ελλάδας, με την οποία απαιτούσε αποζημίωση ύψους 1,1 δις από το (χρεοκοπημένο) ελληνικό δημόσιο, για μη εκτελεσθέντα συμβόλαια του Πολεμικού Ναυτικού με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία ανήκαν τότε στον Σάφα.

Ο Τσίπρας παρακάλεσε τον Βενιζέλο, να καταθέσει υπέρ του ελληνικού δημοσίου, διότι γνώριζε καλά την υπόθεση ως προϋπήρξας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο Βενιζέλος αποδέχθηκε το αίτημά, κατέθεσε (δυο ή τρεις φορές) στο Διεθνές Δικαστήριο με την επιστημονική γνώση που διαθέτει, φώτισε πολλές πτυχές της συμφωνίας του δημόσιου με τον Σάφα, και η παρέμβαση του, ήταν τόσο αποτελεσματική, που το Δικαστήριο, μετά από λίγους μήνες, εξέδωσε απόφαση με την οποία δικαίωσε το ελληνικό δημόσιο.

Αποτέλεσμα; Ο Σάφα, όχι μόνο δεν έλαβε το 1,1 δις που διεκδικούσε, αλλά το Δικαστήριο τον υποχρέωσε να συνεχίσει να λειτουργεί τα Ναυπηγεία, άρα να εξακολουθήσει να δίνει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους.

(Παρενθετικά αναφέρω, ότι η διαμάχη αφορούσε στην ολοκλήρωση της κατασκευής των γερμανικών υποβρυχίων τύπου “214”, τα οποία έως πρόσφατα αποτελούσαν το σημείο υπεροχής του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έναντι του τουρκικού ναυτικού…)

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πανηγύρισε δεόντως, την απόφαση, αλλά τη συμβολή του Βενιζέλου, την απέκρυψε, για ευνόητους λόγους.

Πως να αναφέρει σε ποιον οφειλόταν κατά βάση, η μεγάλη επιτυχία;

Σε κάποιον που προσπαθούσε απεγνωσμένα να ενοχοποιήσει με μία ψεύτικη, ολωσδιόλου κατασκευασμένη, κατηγορία για τη Novartis;

Αγνοώ, αν ο Καμμένος συνέταιρος του προέδρου Τσίπρα, γνώριζε για το γεγονός, αν δηλαδή τον είχαν ενημερώσει ότι θα ζητούσαν από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ “να τους βοηθήσει”.

Εκτιμώ πως όχι, αν κρίνω από το γεγονός ότι μέχρι που αποχώρησε από την κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2019, εξακολουθούσε να χυδαιολογεί και να κατασυκοφαντεί τον Βενιζέλο.

Υ.Γ Διαψεύσεις, όπως προανέφερα δεν θα δεχθώ, περί του αιτήματος Τσίπρα στον Βενιζέλο να καταθέσει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Ούτε για το αν αυτό συνιστούσε συγγνώμη, για την Novartis. Ο καθένας καταλαβαίνει…

Υ.Γ2 Ναι, Τσίπρας και Βενιζέλος έχουν συναντηθεί το τελευταίο διάστημα σε μερικές κοινωνικού χαρακτήρα συναθροίσεις – “καλέσματα” στη γλώσσα των αστών, Κώστα (Βαξεβάνη) μου.

Και με την ελευθερία που τους παρέχει πλέον το γεγονός ότι είναι απαλλαγμένοι από κάθε επίσημη ιδιότητα και οι δυο, μίλησαν, για πολλά.

Μεταξύ των οποίων και για “λάθη” του παρελθόντος, αν αυτό σου λέει κάτι…

Υ.Γ3 Και ναι επίσης, Κώστα ο “δικός” σου (Ακόμη; Πρώην; Εσύ ξέρεις…) δεν στα λέει όλα. Σου κρύβει πράγματα. Μην του έχεις εμπιστοσύνη…

Ειδήσεις σήμερα:

Μπάγια Αντωνοπούλου: Τι απαντά το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΑ – «Ο συνάδελφος είναι χάλια» (video)

Τουρκία: Η στιγμή που «χτυπά» ο ισχυρός σεισμός – Κατέρρευσαν κτήρια (video)

Ασλανίδης κατά ΕΡΤ: 1.200.000 μπήκαν στο live streaming της συναυλίας για τα Τέμπη – Την εξέδρα την έδειξαν για λίγα δευτερόλεπτα

Θεσσαλονίκη: Εκατομμυριούχος αγρότης που είχε κερδίσει το Λαϊκό Λαχείο έπεσε θύμα απάτης – Η «επένδυση» για μάσκες

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» Μετρό Θεσσαλονίκης: Με απευθείας ανάθεση το λογότυπο για το έργο που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια

Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» Μετρό Θεσσαλονίκης: Με απευθείας ανάθεση το λογότυπο για το έργο που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σάιτ της εταιρείας που πήρε την ανάθεση βρίσκεται υπό κατασκευή.

Η Prada ντύνει τους αστροναύτες – Οι «υψηλής ραπτικής» στολές της NASA για τη νέα αποστολή στη Σελήνη (Video)

Η Prada ντύνει τους αστροναύτες – Οι «υψηλής ραπτικής» στολές της NASA για τη νέα αποστολή στη Σελήνη (Video)

Για τη δημιουργία της, χρησιμοποιήθηκαν «καινοτόμες τεχνολογίες και σχεδιασμός» για να επιτρέψουν «μεγαλύτερη εξερεύνηση της…

Μπρένταν Φρέιζερ ή Πυγμαλίων Δακαρίδης: Η μεταμόρφωση σε άνδρα 300 κιλών για την ταινία η «Φάλαινα» (photos + video)

Μπρένταν Φρέιζερ ή Πυγμαλίων Δακαρίδης: Η μεταμόρφωση σε άνδρα 300 κιλών για την ταινία η «Φάλαινα» (photos + video)

Ο Τσάρλι, ο χαρακτήρας που υποδύονται οι δύο ηθοποιοί, είναι ένας καθηγητή αγγλικής λογοτεχνίας, κοντά…

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Πτώση ατόμου που έκανε «παραπέντε» – Σπεύδει η πυροσβεστική

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Πτώση ατόμου που έκανε «παραπέντε» – Σπεύδει η πυροσβεστική

Άτομο που έκανε παραπέντε φέρεται να έπεσε στην περιοχή των Βασιλικών της Θεσσαλονίκης - Στο…