«Χαστούκι» από τον ΟΗΕ στην κυβέρνηση για τη συνεπιμέλεια: «Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο»

Επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλαν δύο εκπρόσωποι της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με την οποία ζητούν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

AP181920798121

Επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλαν δύο εκπρόσωποι της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με την οποία ζητούν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Η επιστολή κατατέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση στις 17 Μαΐου και δόθηκε στη δημοσιότητα δύο μέρες μετά, όπως είναι η πάγια πρακτική του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφουν η Elizabeth Broderick, επικεφαλής και Ειδική Εισηγήτρια της Ομάδας Εργασίας για τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και η  Dubravka Šimonovic, Ειδική Εισηγήτρια για τη βία εναντίον των γυναικών, διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους επί του νομοσχεδίου που ψηφίζεται αυτή την ώρα στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη δικαιοδοσία τους γύρω από τέτοιες υποθέσεις, προχωρούν σε μια σειρά από παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου. Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να τους παράσχει περαιτέρω πληροφορίες για τα επίμαχα σημεία και υπενθυμίζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, τα σημεία του νομοσχεδίου που προβληματίζουν ιδιαίτερα είναι αυτό της έκθεσης στην ενδοοικογενειακή βία, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για το εάν ένα παιδί κινδυνεύει από ενδοοικογενειακή βία από έναν από τους γονείς, ούτε αναφέρεται στον κίνδυνο κακοποίησης ενός γονιού ή συντρόφου από τον άλλο. 

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, και επισημαίνεται ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν ζητήματα που αφορούν την επιμέλεια των παιδιών, ενώ υπενθυμίζει σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων κατά των γυναικών, αλλά και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.

Οι δύο εκπρόσωποι του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξηγούν διεξοδικά τη σημασία που έχει να ληφθούν υπόψη τα ζητήματα που αφορούν την κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία καθώς και την προστασία των θυμάτων στη συζήτηση για την επιμέλεια.

Ακόμη, στέκονται και στην πρόβλεψη για το υποχρεωτικό ένα τρίτο του χρόνου με τον άλλο γονέα, διάταξη που, όπως επισημαίνουν, δεν συμβαδίζει με το «συμφέρον του παιδιού». 

Παράλληλα, στέκονται και στις διακρίσεις κατά των γυναικών, που δεν διασφαλίζεται ότι προστατεύονται από το εν λόγω νομοσχέδιο, ενώ γίνεται ειδική μνεία και για τις κακοποιητικές σχέσεις και τη διαδικασία μεσολάβησης.

Η επιστολή τελειώνει με αιτήματα επιπλέον πληροφόρησης που να αφορούν τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να προσαρμοστεί το νομοσχέδιο στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, που έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στο εν λόγω νομοσχέδιο και ξεκαθάρισε ότι θα διαφοροποιηθεί από την στάση της παράταξής της και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, σε ανάρτησή της στο twitter αναφέρεται στην επιστολή των εκπροσώπων της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

 «Στις 17/5, 2 ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών & για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της παρενέβησαν με επιστολή τους στην Κυβέρνηση, ζητώντας να κατατεθεί η τελευταία στη Βουλή αφού οι διατάξεις του σ/ν, παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές Δίκαιο και δεν πρέπει να ψηφιστούν. Όπως προβλέπεται στην επιστολή τους, με την παρέλευση 48 ωρών, η επιστολή τους έγινε δημόσια. Οι δύο εισηγητές εκφράζουν μεταξύ άλλων την αντίθεσή τους και στα άρθρα στα οποία καταθέσαμε μαζί με την κα Κεφαλογιάννη τροπολογίες, ήτοι στα άρθρα 5,7, 8, 11,13,14.»

Δείτε ολόκληρη την επιστολή εδώ

Δημοσκόπηση: Πώς βλέπουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το «μπλόκο» σε Κασσελάκη – Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Δημοσκόπηση: Πώς βλέπουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το «μπλόκο» σε Κασσελάκη – Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Ο μοναδικός «κερδισμένος» σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση φαίνεται να είναι το ΠΑΣΟΚ που…

Αίγυπτος: Άνοιξε το εντυπωσιακό μουσείο της Γκίζας – Είναι το μεγαλύτερο του κόσμου (εικόνες και video)

Αίγυπτος: Άνοιξε το εντυπωσιακό μουσείο της Γκίζας – Είναι το μεγαλύτερο του κόσμου (εικόνες και video)

Το συγκεκριμένο μουσείο στο Κάιρο έχει χαρακτηρίζεται ως «φαραωνικό» με χιλιάδες θησαυρούς

Καλάβρυτα: Πώς έγινε το ατύχημα με το ΚΤΕΛ – «Έσπασα με το πόδι μου το παρμπρίζ για να βγουν οι μαθητές» (εικόνες)

Καλάβρυτα: Πώς έγινε το ατύχημα με το ΚΤΕΛ – «Έσπασα με το πόδι μου το παρμπρίζ για να βγουν οι μαθητές» (εικόνες)

Ο οδηγός του λεωφορείου που ανατράπηκε στα Καλάβρυτα περιγράφει πώς έγινε το ατύχημα

Κεφαλογιάννη: Στην Ευελπίδων για τα ασφαλιστικά μέτρα – «Σας παρακαλώ, είμαι εδώ για τα παιδιά μου» (video)

Κεφαλογιάννη: Στην Ευελπίδων για τα ασφαλιστικά μέτρα – «Σας παρακαλώ, είμαι εδώ για τα παιδιά μου» (video)

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, βρέθηκε εκεί για την εκδίκαση των μέτρων κατά του Μίνου…

Τραγωδία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τρίαθλου: Νεκροί δύο αθλητές την πρώτη ημέρα των αγώνων

Τραγωδία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τρίαθλου: Νεκροί δύο αθλητές την πρώτη ημέρα των αγώνων

Δύο θάνατοι την πρώτη ημέρα των τελικών του Πρωταθλήματος Τριάθλου Τορεμολίνος-Ανδαλουσία.