Newsroom

Newsroom

OceanGate: Βίντεο με το κατεστραμμένο υποβρύχιο Titan στον βυθό – «Η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» (Video)

Νέα πλάνα δείχνουν τον ουραίο κώνο του υποβρυχίου μετά τη θανατηφόρα έκρηξή του τον περασμένο Ιούνιο. Καταγγελίες από υπάλληλο - Πώς θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η τραγωδία.

hq720

Για πρώτη φορά βίντεο με πλάνα από το βυθισμένο υποβρύχιο Titan είδαν το φως της δημοσιότητας. H θανατηφόρα έκρηξη του Titan τον Ιούνιο του 2023 κόστισε τη ζωή και στους πέντε επιβάτες του. Το σκάφος βαθέων υδάτων εξαϋλώθηκε από τη σφοδρότητα της έκρηξης μαζί με τους επιβάτες, λιγότερο από δύο ώρες μετά την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικό.

Το απόκοσμο υποβρύχιο βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε η Αμερικανική Ακτοφυλακή, δείχνει τα συντρίμμια του υποβρυχίου στον βυθό της θάλασσας μετά την έκρηξη τον περασμένο Ιούνιο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια ακρόαση αποκάλυψε ότι ένα από τα τελευταία μηνύματα από το πενταμελές πλήρωμα πριν χάσουν οριστικά την επαφή με το μητρικό πλοίο του Titan ήταν «όλα καλά εδώ».

Νέα πλάνα δείχνουν τον ουραίο κώνο του υποβρυχίου μετά τη θανατηφόρα έκρηξή του τον περασμένο Ιούνιο.

Το υλικό έρχεται στη δημοσιότητα καθώς ένας βασικός υπάλληλος που θεώρησε το σκάφος επισφαλές πριν από το τελευταίο του ταξίδι κατέθεσε την Τρίτη ότι η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας είχε ερευνήσει την καταγγελία του.

Το απόκοσμο υποβρύχιο βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε η Αμερικανική Ακτοφυλακή, δείχνει τα συντρίμμια του υποβρυχίου στον βυθό της θάλασσας μετά την έκρηξη.

Το νέο βίντεο έρχεται καθώς ο David Lochridge, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων της OceanGate, είπε ότι ένιωθε απογοητευμένος από την απόφαση της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) να μην ακολουθήσει την καταγγελία του: «Πιστεύω ότι εάν ο OSHA είχε προσπαθήσει να διερευνήσει τη σοβαρότητα των ανησυχιών που έθεσα πολλές φορές, αυτή η τραγωδία μπορεί να είχε αποτραπεί», είπε ενώ μιλούσε ενώπιον μιας επιτροπής που προσπαθούσε να προσδιορίσει τι προκάλεσε την έκρηξη του Titan.

Ο πρώην υπάλληλος της εταιρείας είπε σε δημόσια ακρόαση ότι πίστευε ότι ένα περιστατικό ασφαλείας στο υποβρύχιο ήταν «αναπόφευκτο», καθώς η εταιρεία «παράκαμπτε» όλους τους βασικούς κανόνες.

Ο πρώην διευθυντής επιχειρήσεων του OceanGate, David Lochridge, κατέθεσε στους ερευνητές της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ ότι είχε προειδοποιήσει για πιθανά προβλήματα ασφάλειας πριν απολυθεί το 2018, αλλά αγνοήθηκε.

Πέντε άτομα στο υποβρύχιο Titan έχασαν τη ζωή τους όταν το πειραματικό σκάφος βαθέων υδάτων κατέρρευσε τον Ιούνιο του 2023 καθώς ξεκίνησε μια προγραμματισμένη κάθοδο προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

Οι δημόσιες ακροάσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα στο πλαίσιο μιας έρευνας δύο εβδομάδων από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ για την καταστροφή. Η έρευνα συνεχίζεται εδώ και 15 μήνες.

Τα έγγραφα του αμερικανικού δικαστηρίου δείχνουν ότι ο κ. Lochridge είχε μεγάλες ανησυχίες με το σχέδιο του Titan, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ήταν κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, προειδοποιώντας ότι το υλικό θα χειροτέρευε μετά από κάθε κατάδυση.

Την Τρίτη, είπε στους ερευνητές της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ ότι «η όλη ιδέα» του OceanGate ήταν «να βγάλει χρήματα». «Ακολουθούσε πολύ λίγο τον δρόμο της επιστήμης», είπε. Ο κ. Lochridge κατηγόρησε επίσης την εταιρεία και τον διευθύνοντα σύμβουλό της για «αλαζονεία», λέγοντας ότι αρνήθηκαν να συνεργαστούν με ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη του υποβρυχίου Titan και επέλεξαν να κάνουν όλη τη μηχανική inhouse.

Ο ίδιος κατέθεσε ότι η σχέση του με την εταιρεία άρχισε να χαλάει το 2016 επειδή εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια, λέγοντας ότι πιθανότατα χαρακτηρίστηκε «ο ταραχοποιός» επειδή ήταν ειλικρινής.

Ειδήσεις σήμερα:

Νοτοπούλου: Η πρώτη απάντηση Κασσελάκη στην καταγγελία για μπούλινγκ – «Παρέμβαση» και από Ακρίτα (video)

Σεφερλής: Ο πατέρας του Nemo απαντά πρώτη φορά για το σκετσάκι που προκάλεσε αντιδράσεις (video)

Της ανάθεσης το «πάρτι» στην κυβέρνηση – 17.890ευρώ για δυο χαλιά από την Μοιραράκη υπέγραψε η Όλγα Κεφαλογιάννη

Φρίκη στο κέντρο της Αθήνας: Τούρκος βίασε 24χρονη τουρίστρια σε ξενοδοχείο

Το Υπουργείο Πολιτισμού αποκαλεί «Βασίλισσα» τη χήρα του Γλύξμπουργκ – Της παραχωρούν το Βυζαντινό Μουσείο για εκδήλωση (έγγραφο)

4938601

Το Υπουργείο Πολιτισμού αποκαλεί «Βασίλισσα» τη χήρα του Γλύξμπουργκ – Της παραχωρούν το Βυζαντινό Μουσείο για εκδήλωση (έγγραφο)

Στην «Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Άννα-Μαρία» παραχωρούνται χώροι του Βυζαντινού Μουσείου σύμφωνα με επίσημο έγγραφο

Συναγερμός στο φαράγγι Σαμαριάς: Νεκρή τουρίστρια από πτώση βράχου – Δεκάδες πεζοπόροι εγκλωβισμένοι

φαράγγι Σαμαριάς

Συναγερμός στο φαράγγι Σαμαριάς: Νεκρή τουρίστρια από πτώση βράχου – Δεκάδες πεζοπόροι εγκλωβισμένοι

Τραγωδία με μια νεκρή γυναίκα στο φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά