Οι Archive επιστρέφουν στην Ελλάδα και γιορτάζουν τα 30 χρόνια στο μουσικό στερέωμα

Πέντε χρόνια μετά από την τελευταία τους παρουσία στην Ελλάδα το σπουδαίο βρετανικό συγκρότημα επιστρέφει για την παρουσίαση του τελευταίου τους άλμπουμ “Call To Arms & Angels” μαζί με τις μεγάλες τους επιτυχίες.

Archive

Οι Archive υπόσχονται δύο μοναδικές βραδιές, την Παρασκευή 14 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού (Αθήνα) και το Σάββατο 15 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη) με δυο ατμοσφαιρικά live που πολλοί Έλληνες οπαδοί τους περιμένουν με ανυπομονησία.

Ήταν το 2002 όταν για πρώτη φορά μας τίμησαν με την παρουσία τους, όταν εμφανίστηκαν μπροστά στο κοινό της Θεσσαλονίκης και στο ιστορικό λαϊβάδικο του Μύλου. Όσοι είχαν παρακολουθήσει εκείνη την συναυλία είχαν μείνει άφωνοι με την παρέα του Craig Walker (τραγουδιστή τότε του συγκροτήματος) με τα τραγούδια του “You All Look the Same to Me” και την πρώτη τους ραδιοφωνική επιτυχία “Again”.

Οι Archive ξεκίνησαν ως ένα trip-hop συγκρότημα το 1994 όταν ο Darius Keeler και ο Danny Griffiths συναντήθηκαν με τη γυναίκα τραγουδίστρια Roya Arab και έναν νεαρό ράπερ, τον Roski John. Κυκλοφόρησαν μερικά σινγκλ στη δική τους δισκογραφική εταιρεία Swam και χώρισαν το 1996. Ένα χρόνο αργότερα, επανενώθηκαν με νέα μέλη για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους επίσημο άλμπουμ με τίτλο “Londinium” – με καθαρά trip-hop ήχο. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ο Keeler και ο Griffiths το 1999 κυκλοφόρησαν το “Take My Head” ένα σαφώς πιο ποπ άλμπουμ. Το 2002, με ένα ακόμη σύνολο μουσικών, τελικά αποφάσισαν να μπουν σε πιο progressive rock μονοπάτια και μας χάρισαν το “You All Look the Same to Me”.

Η αποχώρηση του Walker, βρίσκει τους Archive να πειραματίζονται με περισσότερες από μία φωνές, μια δοκιμή που μας συστήνεται στο Lights με τους Dave Pen, Maria Q και Pollard Berrier στα φωνητικά. Οι κριτικές που έλαβε αυτό το νέο εγχείρημα των Βρετανών ήταν διθυραμβικές, με sold out συναυλίες και πιστούς πια ακολούθους, περίεργους για την εξέλιξη ενός συγκροτήματος που δεν σταματά ποτέ να επανεφευρίσκει την μουσική του.

Το 2012, το With Us Until You’re Dead φέρνει την Holly Martin στην μπάντα, ενώ μερικά χρόνια αργότερα με το Axiom συνοδεύουν μουσικά το δυστοπικό ομότιτλο φιλμ τους. Ακολουθούν δύο ακόμη πολύ καλές κυκλοφορίες, το Restriction (2015) και The False Foundation (2016) στις οποίες οι Archive συνεχίζουν να ανακαλύπτουν τα όρια της μουσικής.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο “Call To Arms & Angels” το 2022, με δύο αξέχαστες νύχτες που το φανατικό κοινό τους στη χώρα μας ανέμενε για καιρό, πέντε χρόνια μετά την συναυλία τους στο Ηρώδειο.

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε εδώ:

 

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

dentro

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό