Οι ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να σώσουν τον Τζέιμς Φόλεϊ με επιχείρηση επί συριακού εδάφους

[…]

james foley 1

Επιχείρηση για τη διάσωση απαχθέντων από το Ισλαμικό Κράτος Αμερικανών πολιτών, μεταξύ των οποίων εκτιμάται ότι ήταν και ο δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ, πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αίσιο τέλος, όπως αποκάλυψε η σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας, Λάιζα Μόνακο.

Σύμφωνα με τη Μόνακο, η αμερικανική κυβέρνηση πίστευε πως είχε αρκετές πληροφορίες και, όταν παρουσιάσθηκε η ευκαιρία, ο πρόεδρος Ομπάμα εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αρχίσει γρήγορα μια επιχείρηση με στόχο να βοηθηθούν οι απαχθέντες Αμερικανοί πολίτες. Ωστόσο, πρόσθεσε, η επιχείρηση απέτυχε «επειδή οι όμηροι δεν ήταν παρόντες» στο σημείο που είχε εντοπισθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Πεντάγωνο δε διευκρινίζουν πάντως την ταυτότητα ή τον αριθμό των ομήρων τους οποίους αφορούσε η επιχείρηση. Είναι πάντως η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δημοσιοποιούν μια επιχείρηση αυτού του τύπου στο συριακό έδαφος από την αρχή της σύγκρουσης, το Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην κυβέρνηση Ομπάμα, ο Τζέιμς Φόλεϊ ήταν ανάμεσα στους ομήρους, στην απελευθέρωση των οποίων στόχευε η επιχείρηση. Ένας από τους Αμερικανούς κομάντος τραυματίσθηκε στη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Γάζα: Έβγαλαν ζωντανό έμβρυο από την κοιλιά της εγκύου μητέρας του που σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό (video)

Γάζα: Έβγαλαν ζωντανό έμβρυο από την κοιλιά της εγκύου μητέρας του που σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό (video)

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των γιατρών, από την στιγμή που αντιλήφθηκαν ότι χτυπούσε η καρδιά του.