Newsroom

Newsroom

Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες στο Ρέθυμνο (video – photos)

Εκκενώθηκαν 9 χωριά του Ρεθύμνου στο περιθώριο της πολυμέτωπης φωτιάς που μαίνεται από χθες-Ενισχύονται οι δυνάμεις με δασοκομάντος

ρεθυμνο φωτια1

Oλονύχτια μάχη με τις φλόγες πρόκειται να δώσει η πυροσβεστική για τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην Κρήτη.

Η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέριστο νότιο Ρέθυμνο, στην περιοχή του Αμαρίου και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με εστίες σε διάφορα σημεία καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν σήμερα στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μικροκλίματος.

Οι άνεμοι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δείχνουν να έχουν κοπάσει γεγονός που θα διευκολύνει κατά πολύ το δύσκολο έργο των 290 ανδρών σε 20 πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούν στα σημεία.

Το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης σε βρίσκεται σε πλήρη επιστράτευση και κινητοποίηση.

Στην περιοχή βρίσκονται ακόμη 54 οχήματα ενώ μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας επιχείρησαν περιοδικά 13 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο με άλλα δύο να εκτελούν τον συντονισμό της από αέρος επιχείρησης.

Συνδρομή παρέχουν ακόμη υδροφόρες, μηχανές έργου και εθελοντές.

Η φωτιά ευτυχώς δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή και αυτή την ώρα εκτείνεται σε δύο μεγάλα μέτωπα, προς την Αγία Παρασκευή και την περιοχή Αποδούλου αντίστοιχα.

 

Αναζωπυρώσεις

Αυτή την ώρα πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχειρούν σε περιοχές που έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή.

Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, το οποίο σήμανε και τη λήξη των εναέριων ρίψεων από τα 13 συνολικά ελικόπτερα και αεροσκάφη τα οποία βοηθούσαν τις επίγειες δυνάμεις, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός.

Αμάρι

Την ίδια ώρα, συγκρατημένη αισιοδοξία, δίχως περιθώρια εφησυχασμού φυσικά, προκαλεί η εικόνα που αποτυπώθηκε στο Αμάρι όπου η φωτιά αποτελεί επί της ουσίας διάσπαρτα «καντηλάκια», αρκετά ωστόσο σε πλήθος.

Σε κάθε περίπτωση, οι πυκνοί καπνοί που έχουν απλωθεί σε όλη τη νότια Κρήτη συνθέτουν ένα αποπνικτικό σκηνικό για τους πολίτες οι οποίοι το απόγευμα έλαβαν αλλεπάλληλα μηνύματα για ετοιμότητα και εκκένωση διαφόρων περιοχή.

Συγκεκριμένα εστάλησαν 9 μηνύματα από το 112 με τα οποία και του ζητήθηκε να αποχωρήσουν από τα χωριά Αγία Παρασκευή, Πλάτανο, Αποδούλου,  Βαθιακό,  Λοχριά,  Άδραχτος, Ρίζικας, Σάττα και  Χορδάκι.

regregeger

Τεράστιες καταστροφές

Τεράστιες είναι οι καταστροφές από την πολυμέτωπη φωτιά στον δήμο Αμαρίου και αναφέρονται κυρίως σε καλλιέργειες συμμιγή ελαιώνα.

Χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε ελαιώνες, ενώ τα χωριά που εκκενώθηκαν. συνολικά είναι εννέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου.

Ο άνεμος ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός διότι άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση αναζωπύρωνε συνέχεια μέτωπα, τα οποία πυροσβέστες είχαν καταφέρει να σβήσουν και αυτό δημιούργησε σχεδόν μία κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μουρτζανός, «τέλειου πανικού».

Σταύρος Αρναουτάκης : «Δεν είναι φυσιολογικό να έχουμε φωτιά στις 04:00 αν δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση»

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κρήτη TV για την πυρκαγιά που μαίνεται στο Ρέθυμνο, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ εξέφρασε την απορία του πως γίνεται η φωτιά στις 03:00 να ελέγχεται πλήρως και μία ώρα αργότερα να υπάρχει ένα νέο μέτωπο, εκφράζοντας πως υπάρχει η πιθανότητα, πως προκλήθηκε από ανθρώπινο χέρι

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη ημέρα εδώ στο Ρέθυμνο», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης. « Θα είναι μια δύσκολη νύχτα, με την ελπίδα να έχουμε μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη. Το πρωί θα συνεχίσουμε με τα διαθέσιμα μέσα και ευχόμαστε να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, αν και οι καταστροφές είναι ήδη μεγάλες.»

 

Τόνισε επίσης την ανησυχία του για πιθανές ύποπτες δραστηριότητες: «Η εκτίμησή μου είναι ότι κάποιες φωτιές μπορεί να έχουν προκληθεί από ανθρώπινο χέρι. Δεν είναι φυσιολογικό να έχουμε φωτιά στις 4 το πρωί αν δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση. Είμαι ανήσυχος για το γεγονός ότι, ενώ φεύγουμε από μια περιοχή στις 03:00, η φωτιά επανεμφανίζεται σύντομα μετά. Κάνω έκκληση στις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν πώς συμβαίνει αυτό».

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα σε περιοχές της ενδοχώρας του Ηρακλείου

Το μέγεθος της φωτιάς είναι πλέον τέτοιο που τα σύννεφα καπνού έχουν φτάσει μέχρι και την ενδοχώρα του Ηρακλείου, δημιουργώντας ανησυχία και φόβο στους κατοίκους της περιοχής.

454465948_26174489152195294_2004176436950849093_n
454343444_8156004781126524_421528879522974250_n

Ειδήσεις σήμερα:

Βόζεμπεργκ μετά τις σφοδρές αντιδράσεις: «Συγγνώμη Μίλτο, τεχνικό λάθος», λέει για το χρυσό καπέλωμα στον Τεντόγλου

Ξέφυγε ο Τσιτσιπάς κατά τη διάρκεια αγώνα στο Μόντρεαλ: «Να πας να γ…θεις» – Έβρισε κι έδιωξε τον πατέρα του (Video)

Ένας άντρας, μα τι άντρας

Έπος η αφιέρωση από την εταιρεία προφυλακτικών Duo σε Τεντόγλου: «Όταν πηδάς εσύ, πηδάει κι όλη η Ελλάδα μαζί σου!»

Υποκλοπές: Οι αποκαλύψεις για τον Άδωνη προκαλούν αντιδράσεις και ερωτηματικά – Είναι εκβιαζόμενος από ποιους και γιατί;

Το Πακιστάν πήρε το πρώτο χρυσό στο Παρίσι – Ο Ναντιμ έστειλε το ακόντιο στα 92.97μ και διέλυσε το Ολυμπιακό ρεκόρ!

πακισταν

Το Πακιστάν πήρε το πρώτο χρυσό στο Παρίσι – Ο Ναντιμ έστειλε το ακόντιο στα 92.97μ και διέλυσε το Ολυμπιακό ρεκόρ!

Το Πακιστάν πανηγυρίζει για το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα Ολυμπιακών Αγώνων!