Oλυμπιακοί Αγώνες: Συναγερμός για τη μόλυνση στον Σηκουάνα

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι διοοργανωτές ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί... Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος.

sikoyana

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων πόνταρε στον καλό καιρό, ωστόσο η επί διημέρου νεροποντή έστειλε στον… πάτο του Σηκουάνα τα σχέδια των διοργανωτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για σήμερα προπόνηση του τριάθλου σε ό,τι αφορά το κολυμβητικό τμήμα. Τώρα, τρέχουν και δεν φτάνουν ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί… Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος.

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι διοργανωτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ο κατακλυσμός της προηγούμενης ημέρας (σ.σ. περίπου 16 χιλιοστά νερού), ήταν πιθανό να υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού.

Και πράγματι, η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε χθες στον Σηκουάνα, έδειξε επίπεδα ποιότητα του νερού που δεν παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις για να επιτραπεί η διεξαγωγή του αγώνα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το επίπεδο των βακτηρίων E. Coli και εντερόκοκκου που εντοπίστηκαν στα νερά του ποταμού.

 

Το κόστος του καθαρισμού

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνω, οι διοργανωτές προχώρησαν στο μεγαλεπήβολο έργο του καθαρισμού του δύσοσμου και μολυσμένου νερού του Σηκουάνα, ένα έργο που κόστισε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σχέδιο καθαρισμού συμπεριελάμβανε:

  • Μια λεκάνη απορροής σε μέγεθος καθεδρικού ναού κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare D’Austerlitz, η οποία είναι ικανή να συγκρατεί έως και 50.000 κυβικά μέτρα νερού υπερχείλισης από βροχοπτώσεις, τα οποία μπορούν να διοχετευθούν πίσω στους υπονόμους μόλις υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων.
  • Αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό φτάνει στο Παρίσι σε καθαρότερη κατάσταση εξαρχής. Το κυριότερο από αυτά είναι ένα υπερ-αποχετευτικό δίκτυο μήκους 8,8 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε νότια της πρωτεύουσας.
  • Οικονομικά κίνητρα και μια διαφημιστική εκστρατεία για να ενθαρρυνθούν τουλάχιστον 10.000 αγροτικά νοικοκυριά και ιδιοκτήτες οικιών πέριξ του Παρισιού να σταματήσουν να απορρίπτουν τα απόβλητα της τουαλέτας απευθείας στον ποταμό, εκτρέποντάς τα αντ’ αυτού στο αποχετευτικό σύστημα.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι το κόστος του καθαρισμού του συστήματος ύδρευσης που διατρέχει την πολυπληθέστερη μητροπολιτική περιοχή της Ευρώπης ανήλθε στα 1,4 δισ. ευρώ, με τον νότιο υπερ-αγωγό αποχέτευσης, από μόνο του, να απαιτεί δαπάνες ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Το plan B

Οι διοργανωτές μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Γαλλική πρωτεύουσα, και η οποία προκάλεσε προβλήματα κατά την πρώτη ημέρα των Αγώνων, καλούνται τώρα να βρουν λύση για το τρίαθλο που ξεκινά την Τρίτη (30/07) και είναι το πρώτο Ολυμπιακό άθλημα που θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, την δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης ακατέργαστα λύματα «ξεπλύθηκαν» στο ποτάμι.

Σύμφωνα με το France24, εάν η ποιότητα του νερού είναι κάτω από τα πρότυπα, το «Σχέδιο Β» περιλαμβάνει την αναβολή των αγώνων για λίγες ημέρες ή τη μεταφορά της μαραθώνιας κολύμβησης στο Vaires-sur-Marne, στον ποταμό Marne ανατολικά του Παρισιού.

Καμπανάκι Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα: Δεν θα δεσμευόμαστε πλέον για την ανάπτυξή τους μετά την στάση ΗΠΑ-Γερμανίας

AP opla

Καμπανάκι Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα: Δεν θα δεσμευόμαστε πλέον για την ανάπτυξή τους μετά την στάση ΗΠΑ-Γερμανίας

Το Πεντάγωνο δήλωσε στις 10 Ιουλίου ότι από το 2026, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν επεισοδιακές…

Θεσσαλονίκη: Απίστευτο περιστατικό με διερχόμενο τρένο να περνά δίπλα από αυτοκίνητα με ανεβασμένες μπάρες(video)

Screenshot 2024 07 28 181508

Θεσσαλονίκη: Απίστευτο περιστατικό με διερχόμενο τρένο να περνά δίπλα από αυτοκίνητα με ανεβασμένες μπάρες(video)

Ακόμα ένα περιστατικό που δείχνει τις τραγικές ελλείψεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο