Newsroom

Newsroom

Ώρα μηδέν στην Μέση Ανατολή υπό το φόβο κλιμάκωσης ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ

Βήμα – βήμα προς μία ανεξέλεγκτη κλιμάκωση βαδίζει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

iran isr

Τους φόβους για μία σύγκρουση οποιασδήποτε κλίμακας επιβεβαίωσε το απόγευμα της Κυριακής η Ουάσιγκτον, η οποία έτσι κι αλλιώς συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται «για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, αναφερόμενος στους φόβους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ επανέλαβε ωστόσο ότι «επείγει» να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

«Το Πεντάγωνο αναπτύσσει σημαντικά μέσα στην περιοχή για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ από μια επίθεση», είπε ο Φίνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα ήταν προς το συμφέρον οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή».

Την ίδια στιγμή, ο  υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στο Ιράν σε μια ύστατη προσπάθεια να το πείσει να μην επιτεθεί στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Ο δυτικός σύμμαχος με μεγάλο παλαιστινιακό πληθυσμό αντιμετωπίζει μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, όπως σημειώνει ο Guardian, καθώς αντιμετωπίζει εγχώριες εκκλήσεις να διακόψει τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ και να σταματήσει να το προστατεύει μετά την κατάρριψη των ιρανικών πυραύλων που είχαν ως στόχο το Ισραήλ.

Η επίσκεψη μοιάζει καταδικασμένη να αποτύχει, δεδομένου ότι το Ιράν επέμεινε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού και ότι θα δώσει αποφασιστική απάντηση στη δολοφονία.

Ayman_Safadi4_15bd4.jpg

Σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές το πιθανότερο σενάριο είναι μια απευθείας επίθεση από το Ιράν, με εκατοντάδες πυραύλους και drones, όπως τον περασμένο Απρίλιο. Την απάντησή της ετοιμάζει και η Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο ενώ απειλές έχουν εξαπολύσει και η Χούθι της Υεμένης, που δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέρος στην επίθεση.

 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στο πάρκο του Ολυμπιακού χωριού κοιμήθηκε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Τόμας Τσεκόν!

ceccon

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στο πάρκο του Ολυμπιακού χωριού κοιμήθηκε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Τόμας Τσεκόν!

Δείχνει εμπράκτως την αντίδρασή του για τις συνθήκες στις οποίες διαμένουν οι αθλητές αποφασίζοντας να…

Ανακοίνωση-καταπέλτης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας κατά της ΔΟΕ για τη συμμετοχή της Αλγερινής στο Παρίσι!

κελιφ

Ανακοίνωση-καταπέλτης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας κατά της ΔΟΕ για τη συμμετοχή της Αλγερινής στο Παρίσι!

«Αυθαίρετα και αναξιόπιστα τα τεστ σε Κελίφ και Λιν»