Οργή κατά του βασιλιά Καρόλου: «Αυτή η γη δεν είναι δική σου» είπε η αυτόχθονας γερουσιαστής, ξεσπώντας για τη σφαγή των Αβοριγίνων (Video)

Η Λίντια Θορπ, μια γυναίκα DjabWurrung Gunnai Gunditjmara, έχει αγωνιστεί εδώ και καιρό για μια συνθήκη και στο παρελθόν έχει εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις της στη βρετανική μοναρχία.

australia thorpe1

Αντιμέτωπος με έντονες αποδοκιμασίες βρέθηκε ο βασιλιάς Κάρολος τη Δευτέρα (21/10) αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, όταν μια Αυστραλή, ιθαγενής βουλευτής τον αποδοκίμασε και του φώναξε: «Δεν είσαι ο βασιλιάς μου».

«Δεν είσαι ο βασιλιάς μου», «Αυτή η γη δεν είναι δική σου» άρχισε να φωνάζει η ανεξάρτητη γερουσιαστής και ακτιβίστρια των αυτοχθόνων Λίντια Θορπ, πριν την απομακρύνουν άνδρες της ασφάλειας.

Ήταν ένα ξέσπασμα διαμαρτυρίας για την κλοπή γης των Αβοριγίνων.

«Διαπράξατε γενοκτονία κατά του λαού μας» διατράνωσε η γερουσιαστής. «Δώστε μας πίσω τη γη μας, δώστε μας πίσω ό,τι μας κλέψατε – τα κόκαλά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας. Καταστρέψατε τη γη μας. Δώστε μας μια συνθήκη. Θέλουμε μια συνθήκη» επαναλάμβανε η Θορπ απαιτώντας από τον Κάρολο να απολογηθεί για τις βρετανικές φρικαλεότητες στην Αυστραλία.

Ο βασιλιάς Κάρολος νωρίτερα στην ομιλία του, είχε αναφερθεί στον λαό των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας, που ζούσαν στη γη αυτή για δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από την άφιξη των Βρετανών εποίκων, πριν από περισσότερα από 230 χρόνια.

«Σε όλη μου τη ζωή, οι άνθρωποι των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να μοιράζομαι τόσο γενναιόδωρα τις ιστορίες και τους πολιτισμούς τους. Μπορώ μόνο να πω πόσο πολύ η δική μου εμπειρία έχει διαμορφωθεί και ενισχυθεί από μια τέτοια παραδοσιακή σοφία» περιορίστηκε ωστόσο να πει.

«Η γη του κανενός» – Η σφαγή των αυτόχθονων από τους Βρετανούς εποίκους

Η άφιξη των Βρετανών εποίκων στην Αυστραλία οδήγησε στη σφαγή των αυτοχθόνων σε εκατοντάδες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα μέχρι και τη δεκαετία του 1930. Οι απόγονοί τους εξακολουθούν να υποφέρουν από ρατσισμό σε μια χώρα που δεν κατάφερε να αναστρέψει αιώνες διακρίσεων.

Όταν ο Captain James Cook έφτασε για πρώτη φορά στις ακτές της σημερινής Αυστραλίας, ονόμασε αυτή την τεράστια γη ως «Terra Nullius», την γη του κανενός. Ωστόσο, η νησιωτική ήπειρος φιλοξενούσε εκατοντάδες διαφορετικές φυλές Αβορίγινων και Νησιωτών του Στενού Τόρες – εκατοντάδες χιλιάδες αυτόχθονες πληθυσμούς που θεωρήθηκαν αμέσως ως «υποκείμενα» του βρετανικού στέμματος.

Σύμφωνα με το sbs.com.au, αυτό έγινε το έναυσμα για τους Πολέμους των Συνόρων, τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών και των εποίκων που σημάδεψαν την δημιουργία της Αυστραλίας. Μια ιστορία που μόλις τώρα αρχίζει να αναγνωρίζεται.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Δρ. Νίκολας Κλέμεντς, η αποτυχία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας να αναγνωρίσει την ιδιοκτησία γης από τους ιθαγενείς στην Αυστραλία είναι μια ιστορική ανωμαλία.

«Στην καρδιά του βρετανικού αποικισμού της Αυστραλίας ήταν μια εσφαλμένη υπόθεση. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες που αποίκησαν οι Βρετανοί, δεν αναγνώρισαν την κυριαρχία των αυτόχθονων ιδιοκτητών εδώ στην Αυστραλία. Εξαιτίας αυτού, δεν υπήρχαν συνθήκες, δεν έγινε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους ντόπιους λαούς και μέχρι σήμερα αγωνιζόμαστε από νομική σκοπιά να καταλάβουμε ποια είναι τα δικαιώματά τους για τη γη» εξηγεί ο ιστορικός.

Αυτή η αποτυχία στη διαπραγμάτευση, οδήγησε σε βάναυση αιματοχυσία.

Αποικιακά αρχεία και αρχαιολογικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από ομάδες ειδικών καταδεικνύουν το φρικτό μέγεθος της σύγκρουσης.

Μόνο το Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας διατηρεί περισσότερα από 400 λείψανα προγόνων των Αβορίγινων στο αποθετήριο τους, πολλοί από τους οποίους δείχνουν στοιχεία θανάτου από εκτελέσεις, αποκεφαλισμούς και σφαγές. Η Rachel Perkins λέει ότι οι απόγονοι όσων επέζησαν θα θυμούνται πάντα την τραγωδία.

Λίντια Θορπ: Μια γυναίκα DjabWurrung Gunnai Gunditjmara

Η Λίντια Θορπ, μια γυναίκα DjabWurrung Gunnai Gunditjmara, έχει αγωνιστεί εδώ και καιρό για μια συνθήκη και στο παρελθόν έχει εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις της στη βρετανική μοναρχία.

Οι αυτόχθονες της Αυστραλίας δεν παραχώρησαν ποτέ την κυριαρχία τους και δεν συμμετείχαν ποτέ σε διαδικασία συνθήκης με το βρετανικό στέμμα. Η Αυστραλία παραμένει μια χώρα της Κοινοπολιτείας με τον βασιλιά ως αρχηγό του κράτους.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας της το 2022, η Θορπ είχε αναφερθεί στην τότε αρχηγό του κράτους της Αυστραλίας ως «την αποικίστρια Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β’» και κλήθηκε να ορκιστεί ξανά. Το έκανε σηκώνοντας τη γροθιά της στον αέρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ζαραλίκος: Αρχηγός κόμματος του έκανε μήνυση επειδή τον σατίριζε – «Δεν κινήθηκε δικαστικά εναντίον αυτών…»

ΠΑΣΟΚ: Αυτές τις αλλαγές ανακοίνωσε ο Ανδρουλάκης – Ο νέος ρόλος Δούκα, Γερουλάνου και Διαμαντοπούλου

Η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρρά «ξεμπροστιάζει» Αυτιά – Οικονόμου για τις τιμές και τους μισθούς στο Βέλγιο: «Tην επόμενη πάμε μαζί για ψώνια!»

Πάνος Παπανικολάου: «Ο Άδωνις δεν παίζει κανένα ρόλο στο υπουργείο Υγείας – Αυτοί κάνουν κουμάντο»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Ραφήνα: «Ξεκόλλησε» φωτιστικό σε σχολείο και έπεσε πάνω στο κεφάλι καθηγήτριας

ραφηνα σχολειο

Ραφήνα: «Ξεκόλλησε» φωτιστικό σε σχολείο και έπεσε πάνω στο κεφάλι καθηγήτριας

Η καθηγήτρια ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να λάβει τις πρώτες βοήθειες

Κυνηγοί παιδόφιλων: Η ομάδα ισχυρίζεται πως τσάκωσε αστυνομικό που ρωτούσε αν είναι παρθένα υποψήφιο ανήλικο θύμα του

κυνηγοιπαιδοφιλοι

Κυνηγοί παιδόφιλων: Η ομάδα ισχυρίζεται πως τσάκωσε αστυνομικό που ρωτούσε αν είναι παρθένα υποψήφιο ανήλικο θύμα του

Πώς με ψεύτικα προφίλ κοριτσιών οι αυτόκλητοι τιμωροί ανώμαλων αρχίζουν την επιχείρηση «σύλληψής» τους