Παπαδημούλης: "Υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα στην Ελβετία"

[…]

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο www.koutipandoras.gr,  μίλησε για μαύρο πολιτικό χρήμα που βρίσκεται κατατεθειμένο στην Ελβετία και ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη νέα τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ενώ χαρακτήρισε παρωδία το γεγονός ότι η λίστα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου βρίσκεται κλειδωμένη στο χρηματοκιβώτιο της Βουλής.

Για τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας ο κ. Παπαδημούλης είπε:
«Ο κ. Βενιζέλος είχε προϊδεάσει ότι επίκειται συμφωνία με την Ελβετία, με την οποία θα εξασφαλίζαμε και ονόματα αλλά και χρήματα. Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία αναφορά από τον πρωθυπουργό για το θέμα και όλα συνηγορούν ότι η περίφημη συμφωνία θα αργήσει. Το διαθέσιμο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ήδη από το 2004. Γιατί λοιπόν τόσο μεγάλη καθυστέρηση;»

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του κ. Παπαδημούλη οι Ελβετικές Αρχές κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων έχουν θέσει το δίλημμα ή ονόματα ή λεφτά.

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό εκτός από την φορολόγηση των καταθέσεων να έχουμε και τα ονόματα καθώς υπάρχει σωρεία ενδείξεων ότι μεταξύ των μεγαλο-καταθετών στην Ελβετία υπάρχουν και κάποιοι που τα χρήματα τους δεν είναι προϊόν νόμιμης δραστηριότητας αλλά οικονομικού εγκλήματος και μαύρο πολιτικό χρήμα που χρήζει διερεύνησης.»

Γι’ αυτούς τους λόγους στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Παπαδημούλης ζητάει απαντήσεις συγκεκριμένες και δεσμευτικές. Είναι στην ατζέντα της τρικομματικής συγκυβέρνησης η ολοκλήρωση της συμφωνίας; Πόσα χρήματα υπολογίζουμε να εισπράξουμε; Θα έχουμε και λίστα με ονόματα; Θα γίνει διασταύρωση αυτών των στοιχείων;

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Spiegel επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται ότι μόνο από τη φορολόγηση των καταθέσεων μπορεί το Δημόσιο να εισπράξει έως και 2 δις ευρώ ετησίως, ενώ μέχρι τώρα εισπράττει μηδαμινά ποσά. Ενδεικτικά το 2008 μπήκαν στο «ταμείο» του Δημοσίου μόλις 15 εκατ ελβετικά φράγκα και το 2009 το ποσό έπεσε στα 9 εκατ φράγκα. «Προς το παρόν λοιπόν δεν έχουμε ούτε έσοδα, ούτε ονόματα.»

Για την περίφημη λίστα των μεγαλοοφειλετών στο Δημόσιο ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι ούτε γι’ αυτήν υπάρχει κάτι δεσμευτικό από τη νέα κυβέρνηση παρόλο που η αναφορά του πρωθυπουργού Παπαδήμου στα οικονομικά θέματα ήταν εκτενής.
Και πάλι ο κ. Βενιζέλος είχε υποσχεθεί ότι θα την δώσει στη δημοσιότητα και μάλιστα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έδωσε το πράσινο φως.
«Η λίστα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής που τόνισε ότι «βρίσκεται σε ένα χρηματοκιβώτιο της Βουλής και κανείς δεν μπορεί να βγάλει φωτοαντίγραφο, μόνο να την διαβάσει… και ότι θυμάται ο καθένας. Πρόκειται για κοροϊδία και παρωδία.»

Το σημαντικότερο σε αυτή την περίπτωση είναι το ποσό που περιμένει να εισπράξει το Δημόσιο από τους μεγαλο-οφειλέτες άμεσα, να ξεσκονιστεί η λίστα ώστε να εστιαστούν οι έλεγχοι σε αυτούς που παραμένουν «ενεργοί», να εκδικαστούν γρήγορα οι εκκρεμείς υποθέσεις και τελικά να ρευστοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία.

Το σχόλιο του κ. Παπαδημούλη για τις μέχρι τώρα συλλήψεις μεγαλοοφειλετών στο Δημόσιο είναι ενδεικτικό:
«Αφήστε να δούμε αν είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα ή η αρχή μιας συντονισμένης προσπάθειας. Μέχρι στιγμής, αν κρίνω από το πως αντιμετωπίστηκε η φοροδιαφυγή των μεγαλογιατρών του Κολωνακίου, είχαμε περισσότερο ειδήσεις για τα δελτία των οκτώ παρά ουσία. Αυτές οι ενέργειες κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Η είσπραξη χρημάτων από μεγαλοοφειλέτες μέχρι τώρα προσεγγίζει ένα ολοστρόγγυλο μηδέν.»

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίφημο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει έσοδα μηδέν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής για το 2011 και 2012».

Καμπαγιάννης: «Μητσοτάκης σεντράρει, Μιχαλολιάκος δοκάρι» – Οι συνήγοροι της «Χρυσής Αυγής» ζήτησαν την αποβολή του Παρατηρητηρίου

Καμπαγιάννης: «Μητσοτάκης σεντράρει, Μιχαλολιάκος δοκάρι» – Οι συνήγοροι της «Χρυσής Αυγής» ζήτησαν την αποβολή του Παρατηρητηρίου

Η Χρυσή Αυγή πατώντας στη νέα διάταξη της κυβέρνησης ζητάει την αποβολή του Golden Dawn…

Ηράκλειο: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό τουριστών – «Πρώτα έκαψαν τον πατέρα με τσιγάρο» (video)

Ηράκλειο: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον ξυλοδαρμό τουριστών – «Πρώτα έκαψαν τον πατέρα με τσιγάρο» (video)

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ένας διαπληκτισμός ανάμεσα στον πατέρα της οικογένειας των τουριστών και τους…

Ρουμάνα ευρωβουλευτής πήγε στις Βρυξέλλες με φίμωτρο και ζητούσε ιερέα να τους διαβάσει – Η αντίδραση του Νίκου Παππά (video)

Ρουμάνα ευρωβουλευτής πήγε στις Βρυξέλλες με φίμωτρο και ζητούσε ιερέα να τους διαβάσει – Η αντίδραση του Νίκου Παππά (video)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η ακροδεξιά ευρωβουλευτής Ντιάνα Σοσακάσα, με τον Νίκο Παππά να…

Άδωνις: Ενοχλήθηκε επειδή η Επίδαυρος φώναξε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Είπε και τον καημό του

Άδωνις: Ενοχλήθηκε επειδή η Επίδαυρος φώναξε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» – Είπε και τον καημό του

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε όσα έγιναν στην παράσταση «Ορέστεια» στην Επίδαυρο