Παπανδρέου: "Λύση πακέτο ή καμία λύση" στις Βρυξέλλες

[…]

pap

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τον τόνο των ελληνικών θέσεων προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ενόψει των σύο κρίσιμων Συνόδων Κορυφής και στον απόηχο της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s.
Είχε προηγηθεί το απόγευμα μαραθώνια συνεδρίαση ενός άτυπου υπουργικού Συμβουλίου στο Μαξίμου, από τις 19.45 περίπου και μέχρι τα μεσάνυχτα. Νωρίτερα ο Γ.Παπανδρέου είχε ιδιαίτερη συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εξωτερικών Δημ.Δρούτσα και την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στην μακροσκελή του δήλωση ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θεωρεί «αδικαιολόγητη αυτή τη νέα υποβάθμιση, μιας και δεν έχει καμία βάση σε σχέση και με την πορεία του προγράμματός μας».

«Εάν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις, εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά να ρίξουμε όλο και μεγαλύτερο βάρος στις δικές μας δυνάμεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Διευκρίνισε επίσης ότι «και καλά να πάει αυτή η μάχη, δεν σημαίνει ότι επειδή δημιουργήθηκε ένα καλύτερο κλίμα εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές ή να εφαρμόσουμε τις αλλαγές τις οποίες έχουμε αποφασίσει».

Μήνυμα στην ΕΕ για πλήρη λύση

«Επειδή μπορεί να δούμε αποσπασματικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης είτε για ιδεολογικούς λόγους, είτε για εσωτερικούς λόγους σε κάθε χώρα απέναντι στην κοινή γνώμη, είτε λόγω ενός εύκολου λαϊκισμού, εμείς θα επιμείνουμε … Θα δεχθούμε ως μόνη λύση, μια λύση πακέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο … Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση, ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας», τόνισε εμφατικά ο Γ.Παπανδρέου, στέλνοντας μήνυμα στις χώρες της ΕΕ που κωλυσιεργούν, με πρώτη την Γερμανία της Αγκελα Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, αυτό απαιτεί εκ μέρους μας και την αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεών μας, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Όπως υπάρχει και από την ΕΕ συνολικά η ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για το ευρώ, επομένως και για την διαχείριση του χρέους, προκειμένου να πειστούν οι αγορές», είπε ο κ.Παπανδρέου.

«Είναι η ευκαιρία επιτέλους, να κατανοήσει η ΕΕ ότι πρέπει να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις που θα είναι αποτελεσματικές απέναντι στις αγορές. Διότι συνεχώς παίρνουμε αποφάσεις που είναι ένα βήμα πίσω από τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι λεγόμενες αγορές», υπογράμμισε.

Κλειδί ο ρόλος μας στην Μεσόγειο

Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξάλλου σημείωσε ότι η Ελλάδα «αποτελεί ένα σημείο σταθερότητας σε αυτή την περιοχή, που δοκιμάζεται ιδιαίτερα αυτή την εποχή στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και βεβαίως και στον Αραβικό κόσμο».

«Στη γειτονιά μας δεχόμαστε πιέσεις γύρω από το θέμα των προσφύγων, πιθανών προσφύγων και ίσως αυτό να ενταθεί», είπε ο κ.Παπανδρέου. «Η σταθεροποίηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, της δικής μας χώρας και οικονομίας είναι πολύ σημαντική» κατέληξε.
http://www.ethnos.gr

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11…