ΝΠ

Νίκος Παπαδογιάννης

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η ώρα των αδάμαστων ηρώων – Το Παρίσι ανάβει εκ νέου τους προβολείς

Η τελετή έναρξης θα γίνει και αυτήν τη φορά εκτός σταδίου, δίπλα στα εμβληματικά μνημεία της πόλης. Οι αθλητές θα παρελάσουν στα Ηλύσια Πεδία για να συγκεντρωθούν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, όπου θα στηθούν κερκίδες για 65.000 θεατές.

AP24239654813131

Το Παρίσι ανάβει εκ νέου τους προβολείς και ξαναγεμίζει τις κερκίδες για τους 17ους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Το αερόστατο ετοιμάζεται για νέα πτήση και η ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει ξανά στην πόλη του φωτός, προτού καλά καλά σκορπίσουν στους ανέμους οι ζητωκραυγές για τους επιτυχημένους Αγώνες του Παρισιού. Σειρά να ανεβούν στο παλκοσένικο έχουν οι αδάμαστοι ήρωες της ζωής, αυτοί που αψηφούν την αναπηρία τους και σκαρφαλώνουν σε βουνοκορφές δυσθεώρητες ακόμη και για αρτιμελείς. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν στις 8 Σεπτεμβρίου. «Εάν μιλούσαμε για ποδόσφαιρο, θα λέγαμε ότι αυτός είναι ο επαναληπτικός» δηλώνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ. Στον επαναληπτικό συνήθως μπαίνουν τα ωραιότερα γκολ.

Η τελετή έναρξης θα γίνει και αυτήν τη φορά εκτός σταδίου, δίπλα στα εμβληματικά μνημεία της πόλης. Οι αθλητές θα παρελάσουν στα Ηλύσια Πεδία για να συγκεντρωθούν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, όπου θα στηθούν κερκίδες για 65.000 θεατές. Το παραολυμπιακό χωριό στο Σεντ Ντενί διαθέτει κρεβάτια για 17.000 αθλητές και αθλήτριες και είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με τις ειδικές ανάγκες και δεξιότητες των ανθρώπων που θα καταλύσουν σε αυτό. Περίπου 280.000 άνθρωποι με αναπηρία θα παρακολουθήσουν τους αγώνες της 17ης θερινής Παραολυμπιάδας.

Οι εγκαταστάσεις

Οι Γάλλοι φρόντισαν να δώσουν καινούργια πνοή στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να υπάρξει ανάλογη αίγλη. Το ποδόσφαιρο 5×5 θα γίνει στη σκιά του Πύργου του Αϊφελ. Η ιππασία στο πολυτελέστατο Παλάτι των Βερσαλλιών. Η τοξοβολία στο ιστορικό σύμπλεγμα Ινβαλίντ (Μέγαρο των Απομάχων). Η ξιφασκία και το τάε κβον ντο στο Μεγάλο Παλάτι. Το τρίαθλο, ναι ναι, στα θολά νερά του Σηκουάνα, με αφετηρία τη Γέφυρα του Αλέξανδρου ΙΙΙ.

Εξυπακούεται ότι το τένις θα παιχτεί στο Ρολάν Γκαρός, το μπάσκετ στο Μπερσί, η κολύμβηση στις πισίνες της Ντεφάνς, ο στίβος και η τελετή λήξης στο Σταντ ντε Φρανς, το μπότσια και το πινγκ πονγκ στην Αρένα του νότιου Παρισιού, η σκοποβολή στο Σατορού. Είπαμε, το Παρίσι δεν έχτισε «λευκούς ελέφαντες» για να στεγάσει τη διπλή γιορτή. Οι σκιεροί δρόμοι των ανατολικών προαστίων του περιμένουν τους ποδηλάτες και οι τηλεσκηνοθέτες θα βάλουν τα δυνατά τους για να στείλουν στα πέρατα της οικουμένης άλλη μια ολοζώντανη «καρτ ποστάλ».

Το 70% των 2,4 εκατ. εισιτηρίων που κυκλοφόρησαν για την παραολυμπιάδα έχει ήδη πουληθεί, ενώ τα υπόλοιπα έχουν πλαφόν τα 25 ευρώ και φεύγουν με ρυθμό περίπου 25-30 χιλιάδες ημερησίως. «Από τις 25 Ιουλίου και μετά αγοράστηκαν περίπου 400.000 εισιτήρια» ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. «Είναι φανερό ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων ζέστανε το κοινό και αύξησε την επιθυμία της συμμετοχής». Η ξιφασκία με αμαξίδιο, το τάε κβον ντο, η ποδηλασία πίστας και η ιππασία είναι ήδη sold out, όπως και οι τελικοί του ράγκμπι με αμαξίδιο και του ποδοσφαίρου τυφλών. Για τον στίβο, την κολύμβηση και το μπάσκετ με καρότσι τα εισιτήρια είναι περιζήτητα.

«Δεν μου λείπει τίποτε, παρά μόνο το δικό σας χειροκρότημα» είναι το επίσημο σλόγκαν των παραολυμπιονικών για τους Αγώνες που ξεκινούν την Τετάρτη. «Οι Αγώνες δεν τελείωσαν ακόμη» γράφουν οι αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν στο Παρίσι. Οι κάτοικοι της μητρόπολης που επιστρέφουν τώρα από τις θερινές διακοπές στις Καραϊβικές και τις Ελλάδες έχουν μπροστά τους μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν την ολυμπιακή ατμόσφαιρα. Οι αιτήσεις εθελοντών ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες. Οσοι ξένοι έζησαν στο πετσί τους τη θέρμη των Γάλλων φιλάθλων τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων ποντάρουν ότι το αχανές Σταντ ντε Φρανς θα γεμίσει όλα τα απογεύματα. Το Παρίσι δεν είναι Σιγκαπούρη, αλλά εμφανίζεται τακτικά στις λίστες με τις πλέον προσβάσιμες πόλεις του πλανήτη. Πώς λέμε… Αθήνα; Καμία σχέση.

Η ελληνική αποστολή

Οι πρώτοι αθλητές που θα εμφανιστούν στην κουκλίστικα διαμορφωμένη πλατεία Κονκόρντ θα είναι, ως είθισται, οι Ελληνες σημαιοφόροι: ο Μανώλης Στεφανουδάκης, χρυσός παραολυμπιονίκης του Ρίο στον ακοντισμό, και η πρωταθλήτρια του τζούντο Θεοδώρα Πασχαλίδου. Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης και η Αννα Ντέντα (μπότσια), ο χρυσός σπρίντερ του Τόκιο Νάσος Γκαβέλας, ο άλτης του μήκους Στέλιος Μαλακόπουλος, ο ρίπτης Θανάσης Κωνσταντινίδης, οι κολυμβητές Αλεξάνδρα ΣταματοπούλουΔημοσθένης Μιχαλεντζάκης και Αντώνης Τσαπατάκης, ο αρσιβαρίστας Δημήτρης Μπακοχρήστος είναι ορισμένα από τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα της πολυμελούς ομάδας.

Εκπροσώπηση θα υπάρξει επίσης στην ξιφασκία, την ιππασία, στο τάε κβον ντο, το τζούντο, στην τοξοβολία, τη σκοποβολή. Από τους 37 Ελληνες αθλητές που βρίσκονται ήδη στο Παρίσι για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι 13 έχουν στο παλμαρέ τους ολυμπιακά μετάλλια. Ο εξαίρετος Πολυχρονίδης μετράει ήδη έξι, με αφετηρία μάλιστα το 2012 στο Λονδίνο. Η Ελλάδα συμμετέχει ανελλιπώς σε Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976 (Τορόντο).

Η αποστολή αναχώρησε για τη Γαλλία με τις ευχές του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης, άλλοτε κολυμβητής, είναι ο ίδιος άνθρωπος που κάποτε εκτοπίστηκε από την εξέδρα των επισήμων σε μια παράτα του Λευτέρη Αυγενάκη, προτού δεχτεί μεγαλόψυχα τις συγγνώμες του. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η ίδια κυβέρνηση που αντιστρατεύτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο τα δικαιώματα των αναπήρων, μολονότι έστειλε στις Βρυξέλλες τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Και ο πολύς Βρούτσης θα σπεύσει πρώτος στο αεροδρόμιο για να δηλώσει εθνικά υπερήφανος όταν οι αθλητές μας επιστρέψουν από το Παρίσι με μετάλλια.

Ειδήσεις σήμερα:

Απελπισμένες προσπάθειες στον ΣΚΑΪ για να ξελασπώσουν την κυβέρνηση: Ατάκες… «φωτιά» από Παυλόπουλο, Οικονόμου και Πορτοσάλτε (video)

Η πρώτη αντίδραση Πολάκη για την διαγραφή Λινού: «Τι να πω τώρα…»

Σοκ στη Σαλαμίνα: Άνδρας προσπάθησε να βιάσει 20χρονη σε παραλία – Τον ακινητοποίησε πολίτης (video)

Οι Αταίριαστοι απάντησαν για την Κλέλια Ανδριολάτου: «Μην μπερδεύετε τον θαυμασμό με το σεξισμό» – Είναι όμως όντως έτσι;

Καιρός: Έρχεται η «ψυχρή λίμνη» που θα φέρει καταιγίδες και κεραυνούς- Ποιες περιοχές αναμένεται να χτυπήσει (video)

 

Λινού: «Δεν παραιτούμαι από βουλευτής – Αυτόκλητος δικαστής ο Κασσελάκης»

5908415

Λινού: «Δεν παραιτούμαι από βουλευτής – Αυτόκλητος δικαστής ο Κασσελάκης»

Η -ανεξάρτητη πλέον- βουλευτής κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως συμμετέχει «στις κακόβουλες συκοφαντίες του…

Διάσωση τραυματισμένης 63χρονης Αμερικανίδας με ελικόπτερο από τον Όλυμπο (Video)

c556841a5dfaaa2af02d2aee82d81416 L

Διάσωση τραυματισμένης 63χρονης Αμερικανίδας με ελικόπτερο από τον Όλυμπο (Video)

Βίντεο από την αερομεταφορά της που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό…

Τραγικό δυστύχημα στη Δανία: Πέθαναν τα δύο αγόρια που είχαν θαφτεί κάτω από αμμόλοφο λόγω κατολίσθησης

daniel j schwarz VmIbr5JEZY4 unsplash

Τραγικό δυστύχημα στη Δανία: Πέθαναν τα δύο αγόρια που είχαν θαφτεί κάτω από αμμόλοφο λόγω κατολίσθησης

Τα παιδιά, που κατάγονταν από την περιοχή του Μονάχου, έσκαβαν σε έναν αμμόλοφο στη Βόρεια…