Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η τυφλή 51χρονη Iταλίδα τρανς είναι η πρώτη που συμμετέχει στη διοργάνωση

Σε ηλικία 14 ετών η Πετρίλο διαγνώστηκε με σύνδρομο Stargardt, με τις οπτικές ικανότητες της σπρίντερ να περιορίζονται στο 1/50 του φυσιολογικού εύρους.

valentina

Η Βαλεντίνα Πετρίλο θα γίνει η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, μετά την επιλογή της σπρίντερ με προβλήματα όρασης να εκπροσωπήσει την Ιταλία στα 200 και 400 μέτρα γυναικών.

Σε ηλικία 14 ετών η Πετρίλο διαγνώστηκε με σύνδρομο Stargardt, με τις οπτικές ικανότητες της σπρίντερ να περιορίζονται στο 1/50 του φυσιολογικού εύρους.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το πέρασε ως άνδρας, μέχρι το 2017, όταν έκανε το come out στη σύζυγό του, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο. Δυο χρόνια αργότερα, άρχισε την ορμονοθεραπεία και το 2020 έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, καθώς για πρώτη φορά έλαβε μέρος σε αγώνες ως γυναίκα.

Η Βαλεντίνα Πετρίλο ερωτεύτηκε τον στίβο όταν ήταν 7 ετών, βλέποντας τον Ιταλό σπρίντερ Πιέτρο Μενέα να κερδίζει το χρυσό στα 200 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980. «Είπα ότι ήθελα να γίνω σαν κι αυτόν», δήλωσε η Petrillo, μια τρανσέξουαλ γυναίκα από την Ιταλία. «Ήθελα να φορέσω τη μπλε φανέλα και να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά – υπήρχε πάντα μέσα μου ένα μεγάλο αλλά – ήθελα να το κάνω ως γυναίκα γιατί δεν ένιωθα καλά ως άνδρας».

Η επιλογή της Πετρίλο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από την ιταλική επιτροπή έρχεται μετά την κατάκτηση των χάλκινων μεταλλίων στα 200 και 400 μέτρα γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου για άτομα με αναπηρία πέρυσι στο Παρίσι.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από τη μετάβαση, η Πετρίλο είχε κερδίσει 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία των ανδρών.

Ο Andrew Parsons, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε στο BBC Sports ότι η Πετρίλο θα ήταν ευπρόσδεκτη στους αγώνες του Παρισιού σύμφωνα με την πολιτική του Παγκόσμιου Παραολυμπιακού Στίβου, η οποία επί του παρόντος επιτρέπει σε ένα άτομο που έχει αναγνωριστεί νομικά ως γυναίκα να αγωνιστεί σε όποια κατηγορία του «επιτρέπει» η αναπηρία του.