Παρατράγουδα για τις μαύρες κορδέλες της Φιλαρμονικής

[…]

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας αποφάσισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης για τα μαύρες κορδέλες  που είχαν τα μέλη της Φιλαρμονικής κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γ. Καμίνης απείλησε ότι θα παραπέμψει κάθε διαμαρτυρόμενο μουσικό στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης όταν ενημερώθηκε για την επικείμενη διαμαρτυρία της Φιλαρμονικής. Η διαμαρτυρία τελικά πραγματοποιήθηκε με την γνωστή εικόνα των μουσικών να έχουν κρεμασμένη μιά μαύρη κορδέλα στα μουσικά τους όργανα κατά τη διάρκεια της παρέλασης στην Αθήνα και το γεγονός να περνάει σε «δεύτερη μοίρα» λόγω των έντονων αποδοκιμασιών προς τους επισήμους σε όλες τις παρελάσεις, τις διαδηλώσεις, την ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και το σάλο που προκλήθηκε, ο οποίος ακόμη δεν έχει κοπάσει εντελώς.
Παρόλα αυτά ο δήμαρχος Αθηναίων επιμένει επικαλούμενος την «απόλυτη νομιμότητα» στη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με το «παράπτωμα» των μουσικών της μπάντας.
Οπως δήλωσε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος στην Ελευθεροτυπία, μουσικός της μπάντας και μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, «ο δήμαρχος δεν έθεσε ξανά θέμα Πειθαρχικού, αλλά είπε ότι οφείλει να διενεργήσει έρευνα και θέλει όλα να γίνονται με απόλυτη νομιμότητα».Ο Γ. Καμίνης «επικαλέστηκε κυρίως το γεγονός ότι δεν τον είχαμε ενημερώσει εμείς οι ίδιοι για ό,τι σκοπεύαμε να κάνουμε. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι μας τηλεφώνησε ο ίδιος όταν πληροφορήθηκε την κίνηση, στην οποία επρόκειτο να προβούμε. Του απαντήσαμε ότι βάσει του νόμου 1264 οφείλαμε να τον ενημερώσουμε μόνο σε περίπτωση που σκοπεύαμε να κηρύξουμε απεργία και όχι για μία κοινή πρωτοβουλία που άπτεται της συνδικαλιστικής μας συνείδησης. Μάθαμε όμως ότι ήδη αναζητά τα ονόματα των μουσικών της Φιλαρμονικής, παρ’ ότι και οι 87 δεν λάβαμε υπ’ όψιν την απειλή του περί Πειθαρχικού και εμφανιστήκαμε όλοι μαζί με τα περιβραχιόνια. Εμείς διευκρινίσαμε ότι δεν θα δεχτούμε καμία έρευνα για ζητήματα συνδικαλιστικά ούτε και κλήση συναδέλφου κατά μόνας. Εκείνος μας συνέστησε ψυχραιμία και μας είπε να μην τραβάμε το σκοινί»!
Η κατάσταση όπως την περιγράφει στο ίδιο δημοσίευμα στο χώρο των μουσικών είναι τραγική: «Εχουμε υποστεί όλοι μείωση της τάξεως του 20% από τους μισθούς μας και δεν πληρωνόμαστε υπερωριακή εργασία, παρ’ ότι δουλεύουμε συμμετέχοντας σε θρησκευτικές τελετές, αποδόσεις τιμών, συναυλίες κ.λπ. Στους 87 μουσικούς που απομείναμε στη Φιλαρμονική, μετά τη συνταξιοδότηση κάποιων συναδέλφων μας, οι παλαιότεροι είμαστε 20 χρόνια ήδη μέλη της Φιλαρμονικής και οι νεότεροι έχουν συμπληρώσει 8-10 χρόνια. Οι αποδοχές μας τείνουν να μην ξεπερνούν τα 800-900 ευρώ. Υπό εκκρεμότητα είναι η διαδικασία συγχώνευσης της Φιλαρμονικής με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου, πράγμα που μας κάνει να ανησυχούμε ότι θα υπάρξουν και απολύσεις μουσικών. Αυτή την εποχή ειδικά, που πολύς κόσμος δεν έχει να δώσει ούτε δέκα ευρώ για εισιτήριο, η παρουσία καλλιτεχνικών συνόλων, που μπορούν να προάγουν τον πολιτισμό και μάλιστα δωρεάν για τον πολίτη, είναι απολύτως απαραίτητη».

Συναγερμός στη Σουηδία: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του ιού mpox στην Ευρώπη – Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Συναγερμός στη Σουηδία: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του ιού mpox στην Ευρώπη – Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε λόγω της mpox, παγκόσμια έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία