ΠΑΣΟΚ: Τα 6 βασικά συμπεράσματα μετά τις χθεσινές εκλογές – Η Αττική και η συμμετοχή

Τι αφήνει πίσω της η χθεσινή εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ και η επόμενη μέρα

pasok

Την Κυριακή θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τα φώτα να πέφτουν στη μάχη μεταξύ του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Στη διαδικασία που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ και που σημαδεύτηκε από το θρίλερ για τη δεύτερη θέση, πρώτος σε σταυρούς ήρθε ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 29,64%, ενώ δεύτερος ήρθε ο Χάρης Δούκας με ποσοστό 21,41%. Εξαιρετικά κοντά ο Παύλος Γερουλάνος που σημείωσε ένα απρόσμενο 21,12% και τελευταία στιγμή έμεινε εκτός του δεύτερου γύρου.

Αποκωδικοποιώντας όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να σταθούμε σε 6 βασικά πρώτα συμπεράσματα:

– 300.000 πολίτες πήγαν στις κάλπες χθες όταν το 2021 στην αντίστοιχη διαδικασία είχαν πάει 270.000. Τα μαθηματικά λένε πως η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 30.000 και αυτό το δεδομένο δεν είναι ούτε για θριαμβολογίες ούτε για πανηγύρια. Η συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ήταν ικανοποιητική, σε καμία περίπτωση όμως εντυπωσιακή. Και ούτε βέβαια από μόνη της είναι ικανή να δρομολογήσει κάποια ευρύτερη πολιτική εξέλιξη.

– Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι στους χαμένους όσο κι αν αυτό φαντάζει οξύμωρο καθώς αναδείχτηκε νικητής της χθεσινής βραδιάς. Αν και ελέγχει απόλυτα τον μηχανισμό του κόμματος το 70% τον αποδοκίμασε, όπως σωστά σημείωσε ο Χάρης Δούκας, και το σχεδόν 30% που σημείωσε δεν του εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση κάποιον περίπατο στο β γύρο. Το αντίθετο το σενάριο συσπείρωσης ώστε να ανατραπεί φαντάζει πιο πιθανό.

– Στους ηττημένους φυσικά συγκαταλέγεται και ο Χάρης Δούκας. Δεν κατάφερε να πλασαριστεί ως το αντίπαλο δέος του Ανδρουλάκη ενώ οι επιδόσεις του στην Αττική και στην Αθήνα περιέχουν ένα σαφές μήνυμα που υποχρεούται να το λάβει υπόψιν. Πιο συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής πρώτος αναδείχθηκε ο Παύλος Γερουλάνος με 27,18%, δεύτερη η Άννα Διαμαντοπούλου με 25,56%, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20,81%, τέταρτος ο Χάρης Δούκας με 17,93% και ακολουθούν οι Μιχάλης Κατρίνης με 5,33% και η Νάντια Γιαννακοπούλου με 3,19%.

– Ο Παύλος Γερουλάνος μπορεί να καυχιέται πως είναι ο μεγάλος και αδιαμφισβήτητος νικητής στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Για λίγες ψήφους δεν πέρασε στον β γύρο ενώ φαίνεται πως είναι ο μόνος που εξέφρασε τον μέσο ψηφοφόρο του κόμματος με ένα μετριοπαθές, σύγχρονο και εξισορροπητικό λόγο. Να σημειώσουμε πως όταν ο Γερουλάνος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του πολλοί απόρησαν με το χαρακτηριστικό… «αυτός τώρα γιατί κατεβαίνει;».

– Όπως φάνηκε και από τα χθεσινά στοιχεία αυτός που θα κρίνει την εκλογή του νέου προέδρου είναι η Αττική. Ενδεικτικό είναι πως η Αττική και η Αθήνα ήταν υπεύθυνες για το χθεσινό θρίλερ ανάμεσα σε Δούκα και Γερουλάνο. Ακόμα και μετά τις 12 δεν υπήρχε τελικό αποτέλεσμα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ επειδή  τελευταία στην ενσωμάτωση έμπαιναν τα μεγαλύτερα τμήματα της Αττικής.

– Το μεγάλο πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που έχει εντοπιστεί εδώ και μεγάλο διάστημα ωστόσο χθες καταγράφηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ηγέτη κι αυτό το πολιτικό δεδομένο εκ των πραγμάτων οριοθετεί τη δυναμική του, προκαλώντας ταυτόχρονα αμηχανία στους ψηφοφόρους του. Η εικόνα με τον Ανδρουλάκη  λίγο κάτω από το 30% και με τρεις υποψήφιους κοντά στο 20% απλά επιβεβαιώνει πως έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτικό χώρο πολυδιασπασμένο όπου επωάζονται διαφορετικές ταυτότητες και στρατηγικές.

Ειδήσεις σήμερα:

Παύλος Βουτσίνος: Πέθανε ανήμερα των γενεθλίων του ο ηθοποιός

Κρεοπώλης «έστειλε αδιάβαστους» ΣΚΑΪ και Αταίριαστους: «Ο κιμάς πρέπει να φτάσει 20 ευρώ το κιλό» (video)

Ο Ανδρουλάκης ηττήθηκε, ζήτω ο Ανδρουλάκης!

Από την τραγωδία των Τεμπών στη φάρσα με την ασφάλεια του Μετρό Θεσσαλονίκης

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Παύλος Χαϊκάλης: Στηρίζει τον Μάρκο Σεφερλή – «Δεν έχει πολιτικές πλάτες, ούτε ζει από επιχορηγήσεις»

Παύλος Χαϊκάλης: Στηρίζει τον Μάρκο Σεφερλή – «Δεν έχει πολιτικές πλάτες, ούτε ζει από επιχορηγήσεις»

Μάλιστα ο Παύλος Χαϊκάλης εξήγησε τους δώδεκα λόγους που στηρίζει τον Μάρκο Σεφερλή

Συναγερμός στις Σέρρες: Εντοπίστηκε εστία ευλογιάς σε κοπάδι προβάτων – Μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αγροτική οικονομία

Συναγερμός στις Σέρρες: Εντοπίστηκε εστία ευλογιάς σε κοπάδι προβάτων – Μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αγροτική οικονομία

Η νόσος της ευλογιάς είναι ιογενής, υποχρεωτικής δηλώσεως, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον σχετικό…

Η απίστευτη ιστορία πολίτη που πήγε να βάλει βενζίνη: Του έβαλαν 63 λίτρα ενώ το αμάξι χωράει 54 – Ακόμα ψάχνει το δίκιο του

Η απίστευτη ιστορία πολίτη που πήγε να βάλει βενζίνη: Του έβαλαν 63 λίτρα ενώ το αμάξι χωράει 54 – Ακόμα ψάχνει το δίκιο του

Μάλιστα ο ελεγκτής χωρίς καν να δει το αυτοκίνητο μαζί με τις αρμόδιες αρχές δικαίωσαν…