ΠΟΕΔΗΝ για Μητσοτάκη: «Ούτε ένα ευρώ αύξηση στους νοσηλευτές – Το ΕΣΥ θέλει χρήματα, κίνητρα και προσωπικό»

Με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων αποδοκιμάζει σε ανακοίνωσή της μία μία τις σχετικές ανακοινώσεις.

6301860

Η ΠΟΕΔΗΝ μέσω ανακοίνωσης της άσκησε σκληρή κριτική στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για το ΕΣΥ, τονίζοντας στο Κυριάκο Μητσοτάκη πως η δημόσια υγεία «θέλει χρήματα, κίνητρα και προσωπικό, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις άγονες περιοχές, την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών με συντελεστή 22% και 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων αποδοκιμάζει σε ανακοίνωσή της μία μία τις σχετικές ανακοινώσεις.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ ο πρωθυπουργός «εξήγγειλε μόνο κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις άγονες περιοχές, την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών 22% των ιατρών, 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το ταμείο ανάκαμψης».

Μισθοί ανειδίκευτου εργάτη

«Τα κίνητρα στους γιατρούς στις άγονες περιοχές θα κριθούν στις επόμενες προκηρύξεις ιατρών με δεδομένο ότι οι μισθοί των γιατρών είναι χαμηλοί και η διαβίωση στις  εν λόγω περιοχές ακριβή» προσθέτει η Ομοσπονδία.

Και συνεχίζει χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «ο μισθός του νέου γιατρού Επιμελητή Β’ είναι 1.216ευρώ.

Το απαράδεκτο όμως είναι ότι εξαιρέθηκαν του εν λόγω κινήτρου το Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας. Ούτε ευρώ αύξηση. Οι αποχωρήσεις Νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι μαζικές. Στις υγειονομικές μονάδες των άγονων περιοχών έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε Νοσηλευτικό, Παραϊτρικό, λοιπό προσωπικό και σε διασώστες».

«Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης κυρίως Νοσηλευτικού προσωπικού. Οι δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που έκλεισαν μετά την πανδημία είναι κυρίως λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού. Ούτε ένα ευρώ  αύξηση λοιπόν για τους μαχητές της Δημόσιας Υγείας που ξεπερνούν τα όρια των ανθρωπίνων αντοχών προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες» συμπληρώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

«Οι μισθοί των υγειονομικών βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη που μάλιστα ανακοινώθηκαν αυξήσεις στο κατώτατο μισθό. Ο νέος Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης λαμβάνει 816ευρώ το μήνα, ο ΔΕ Β.Νοσηλευτής 716ευρώ το μήνα και ο τραυματιοφορέας 556ευρώ το μήνα. Οι περισσότεροι εκ των υγειονομικών αμείβονται με χαμηλότερο μισθό από το κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη με δεδομένο ότι εμείς λαμβάνουμε 12 μισθούς κατ’ έτος και όχι 14 μισθούς όπως στον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι «οι νοσηλευτές για φουλ κυκλικό ωράριο 7νύκτες, 7 απογεύματα, 3 αργίες λαμβάνουν 100ευρώ το μήνα. Εξαγγέλθηκαν αυξήσεις 20% στα νυκτερινά των ένστολων. Τίποτα για τους ήρωες του υγειονομικού πολέμου επί πανδημίας. Η αυτοτελή φορολόγηση των πρόσθετων αμοιβών δεν αφορά τα νυκτερινά και τις αργίες του Νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων παρά μόνο τις εφημερίες των γιατρών».

Και εξηγεί πως «παρακρατείται φόρος στην πηγή (Νοσοκομείο) 20% για εφημερίες, νυχτερινά και ενώ με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού οι εφημερίες θα έχουν αυτοτελή φορολόγηση, τα νυκτερινά του νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων ειδικοτήτων εντάσσονται στη φορολογία κλίμακας του συνολικού ετήσιου εισοδήματος».

«Οι εφημερίες των γιατρών όπως και τα νυχτερινά, οι αργίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού έπρεπε να είναι αφορολόγητες ή έστω με αυτοτελή μονοψήφιο ποσοστό φορολόγησης» προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ σχολιάζει καυστικά πως «εξαγγέλθηκαν 37.000 απογευματινά χειρουργεία δωρεάν από το ταμείο ανάκαμψης. Είναι η δεύτερη φορά που εξαγγέλλονται μετά έξι μήνες. Η μόνη λύση για να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής, γρήγορα και δωρεάν για τους ασθενείς, είναι μια και μοναδική. Να προσληφθεί το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγοι προκειμένου να χειρουργηθούν όλοι οι ασθενείς των λιστών στα τακτικά χειρουργεία».

«Δεν ακούσαμε τίποτα από τον Πρωθυπουργό για προσλήψεις προσωπικού, για την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης από το ΑΣΕΠ που καθυστερεί, για την ανακύκλωση του ίδιου υπηρετούντος προσωπικού που την αντιμετωπίζουμε ήδη με την προκήρυξη 7Κ. Εάν θέλουμε νέο προσωπικό στο σύστημα και όχι τους ίδιους που ήδη εργάζονται να αλλάζουν νοσοκομείο ή να αλλάζουν σχέση εργασίας. Θα πρέπει να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι» υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

«Δεν ακούσαμε τίποτα για την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Δεν εξαγγέλθηκε τίποτα για την σταδιακή σύγκλιση των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που βρίσκεται στο 5,5%, με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 7,5%» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

Και καταλήγει «το ΕΣΥ θέλει χρήματα, κίνητρα και προσωπικό, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση».

Ειδήσεις σήμερα:

Αδιανόητη καταγγελία για αισχροκέρδεια: Στο Σύνταγμα χρέωσαν ένα σακουλάκι γαριδάκια 6,5 ευρώ

Οι Κασσελίστας και οι καρεκλίστας

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία Atena – Κεραυνοί, χαλάζι, έντονες καταιγίδες και 9 περιοχές στο επίκεντρο (video)

Non binary απάντησε στον Σεφερλή: «Σε θυμάμαι να κάνεις τον γκέι στην τηλεόραση με ατάκες που δεν θα ξεχάσω ποτέ»

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο ιερέας για ενδοοικογενειακή απειλή σε βάρος της πρεσβυτέρας

ιερεας

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο ιερέας για ενδοοικογενειακή απειλή σε βάρος της πρεσβυτέρας

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για την συγκεκριμένη πράξη, ενώ με την ίδια απόφαση επέβαλε…

Λιδάκης από ΠΑΓΝΗ σε Άδωνι: «Ελάτε κύριε Μπόμπο να θαυμάσετε σκηνές απείρου κάλλους… απαιτούμε να παραιτηθείτε»

manolis lidakis

Λιδάκης από ΠΑΓΝΗ σε Άδωνι: «Ελάτε κύριε Μπόμπο να θαυμάσετε σκηνές απείρου κάλλους… απαιτούμε να παραιτηθείτε»

«Το σύστημα υγείας του οποίου ηγείται ο μπόμπος είναι άθλιο, πανάθλιο κ όχι μόνο» αναφέρει…

Πολάκης: «Προφανώς θα είμαι υποψήφιος – Ελπίζω να μην ισχύουν τα σενάρια για Κασσελάκη και νέο κόμμα» (video)

6306111

Πολάκης: «Προφανώς θα είμαι υποψήφιος – Ελπίζω να μην ισχύουν τα σενάρια για Κασσελάκη και νέο κόμμα» (video)

«Το αργότερο που πρέπει να γίνουν οι εκλογές είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου», τόνισε…