Newsroom

Newsroom

Πογκρόμ Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη – Τουλάχιστον ένας νεκρός

Δεκάδες έποικοι πυρπόλησαν οχήματα και υποδομές και πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ - Καταδικάζουν την επίθεση ο πρόεδρος του Ισραήλ και οι ΗΠΑ

AP23302483658006

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, «καταδίκασε σθεναρά» το βράδυ χθες Πέμπτη έφοδο εβραίων εποίκων εναντίον παλαιστινιακού χωριού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε βαριά ακόμη ένας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια «πογκρόμ».

«Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο κ. Χέρτσογκ μέσω X, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία του βόρειου τμήματος αυτής που ονομάζεται σήμερα Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, η επίθεση, στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Νάμπλους και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, τον Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, 23 ετών, πεσόντα «από τις σφαίρες εποίκων». Άλλος ένας Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή.

«Οπλισμένοι έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό Τζιτ, πυρπολώντας αυτοκίνητα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι περί τις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) «δεκάδες ισραηλινοί πολίτες, ορισμένοι μασκοφορεμένοι, μπήκαν στο (…) Τζιτ, πυρπόλησαν οχήματα κι υποδομές και πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ».

Στρατιωτικοί και μέλη της συνοριοφυλακής που μετέβησαν «απομάκρυναν τους ισραηλινούς πολίτες» από το χωριό, συνέχισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «ισραηλινός πολίτης που ενέχεται στις βίαιες ταραχές προσήχθη και μετήχθη στην ισραηλινή αστυνομία για ανάκριση».

«Πρόκειται για μειονότητα ακραίων, που ζημιώνει τον νομοταγή πληθυσμό των εποίκων, τον εποικισμό στο σύνολό του και (την υπόληψη) του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα ευαίσθητης και δύσκολης περιόδου», έκρινε ο πρόεδρος Χέρτσογκ.

«Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης πρέπει να δράσουν αμέσως εναντίον αυτού του σοβαρού φαινομένου και να οδηγήσουν τους παραβάτες του νόμου ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο ρόλος του οποίου είναι στην πράξη διακοσμητικός στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «παίρνει σοβαρά τις ταραχές που έλαβαν χώρα απόψε στο χωριό Τζιτ», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, που διαβεβαίωσαν πως «οι υπεύθυνοι για κάθε παράνομη ενέργεια θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο ηγέτης του Λικούντ, της παράταξης της ισραηλινής δεξιάς, κυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2022 με την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς, τα οποία απαιτούν όχι μόνο επέκταση του εποικισμού της Δυτικής Όχθης, αλλά την προσάρτηση του συνόλου της παλαιστινιακής περιοχής υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.

«Οι ταραχοποιοί (…) δεν έχουν καμιά σχέση με τον εποικισμό και τους εποίκους», διαβεβαίωσε μέσω X ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, μέγας αρχιτέκτονας της επέκτασης του εβραϊκού εποικισμού στη Δυτική Όχθη από τον Δεκέμβριο του 2022, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι εγκληματίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρχές (…) με όλο το βάρος του νόμου», πρόσθεσε.

Το εγχείρημα του εποικισμού της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ καταγγέλλεται συχνά, ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, από τον ΟΗΕ, που κατατάσσει τους οικισμούς στα κυριότερα εμπόδια για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Καταδίκη και από την Ουάσινγκτον

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εβραίων εποίκων εναντίον παλαιστινίων πολιτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Οι επιθέσεις βίαιων εποίκων εναντίον παλαιστινίων πολιτών στη Δυτική Όχθη είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», τόνισε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Κάλεσε τις αρχές του Ισραήλ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να «προστατεύονται όλες οι κοινότητες».

Αυτό «συμπεριλαμβάνει» επεμβάσεις «για να τερματίζονται τέτοια βίαια επεισόδια» και «να λογοδοτούν οι δράστες τέτοιων βίαιων επεισοδίων», πρόσθεσε.