ECDC: Αυτά είναι τα δύο κουνούπια που απειλούν την Ευρώπη – Έχουν βρει καταφύγιο σε Ελλάδα και Κύπρο

Το ECDC έχει προειδοποιήσει ότι τα διεθνή ταξίδια θα αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο περισσότερων ευρωπαϊκών κρουσμάτων.

kounoupia

Συναγερμός από τους ειδικούς για δύο είδη κουνουπιών που απειλούν την Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης και το κουνούπι aedes aegypti – Τι είδους ασθένειες μεταδίδουν.

Ένα είδος κουνουπιού εντοπίστηκε σε 13 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, με τους ειδικούς να συνδέουν την ανακάλυψή του με την αύξηση του δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Μέχρι το Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στα τέλη Ιουλίου, οι αρχές παρακολουθούν και παγιδεύουν το έντομο, αναφέρει το BBC.

Το ECDC έχει προειδοποιήσει ότι τα διεθνή ταξίδια θα αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο περισσότερων ευρωπαϊκών κρουσμάτων. Έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να απομακρύνουν το στάσιμο νερό από κήπους ή μπαλκόνια, όπου τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν, και να χρησιμοποιούν απωθητικά και κουνουπιέρες τη νύχτα.

Τα κουνούπια έχουν γίνει μια αυξανόμενη απειλή στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης, aedes albopictus, εξαπλώνεται τώρα σε όλη την Ευρώπη από το νοτιοευρωπαϊκό «στρατόπεδο βάσης» του. Σύμφωνα με το ECDC, έχει εγκατασταθεί στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Έχει επίσης καταγραφεί στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ολλανδί και τη Σλοβακία.

Τα κουνούπια τίγρης μεταδίδουν ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός chikungunya και ο ιός Zika, οι οποίες, μέχρι πρόσφατα, ήταν συνήθως παρούσες μόνο σε μέρη της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής.

Ένα άλλο κουνούπι, το aedes aegypti, το οποίο μεταδίδει τον κίτρινο πυρετό, καθώς και άλλες ασθένειες, έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο. Οι ειδικοί λένε ότι το ενδεχόμενο εξάπλωσής του σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι «ανησυχητικό», δεδομένης της προτίμησής του για το τσίμπημα ανθρώπων και της ικανότητάς του να μεταδίδει ασθένειες.

Ο δάγκειος πυρετός ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, αλλά μπορεί να γίνει σοβαρός και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θανατηφόρος. Τα μαζικά κρούσματα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι καταγράφηκαν οκτώ περιστατικά πολλαπλών μολύνσεων στη Γαλλία, τέσσερα στην Ιταλία και δύο στην Ισπανία.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κρούσματα είναι εισαγόμενα – μια αντανάκλαση της διεθνούς μετακίνησης των ανθρώπων και του εμπορίου, με τα εισαγόμενα κρούσματα να εκτοξεύονται σε σχεδόν 5.000 πέρυσι.

Ειδήσεις σήμερα:

Απέλυσε τον chef γνωστό μαγαζί των Βορείων Προαστίων για τις… χυδαίες ευχές στον Σλούκα

Ραγδαίες εξελίξεις με το νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: Δεν είναι βιολογικός του πατέρας ο 23χρονος

Χανιά: Σοκ με τον θάνατο 20χρονου ναυαγοσώστη – Κατέρρευσε μετά από άγριο καυγά

Ομοβροντία για τα μέτρα πυροπροστασίας – Αντισυνταγματικός και ανεφάρμοστος ο κανονισμός της κυβέρνησης

 

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

Τι καταγγέλλει για έργα που έμειναν... στη μέση.

Επίδαυρος: Ενοχλήθηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με τα φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα στην παράσταση της «Ορέστειας»

Επίδαυρος: Ενοχλήθηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με τα φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα στην παράσταση της «Ορέστειας»

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, επιχειρεί να ξεπλύνει τα εγκλήματα στη Γάζα και να… διδάξει πολιτισμό.