Newsroom

Newsroom

Ποια ήταν η εμβληματική Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου που απεβίωσε την Παρασκευή

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 101 ετών, απεβίωσε χθες Παρασκευή Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών. Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε με ανάρτηση στο facebook o πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιώργος Σταυρόπουλος.

«Διαπρεπής πανεπιστημιακός, ανιδιοτελής αγωνίστρια, διακρίθηκε όσο κανείς στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, για την οποία έδωσε πολλές μάχες με αίσιο συχνά αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ.Σταυρόπουλος και καταλήγει: «Δύσκολα μπορούσε κανείς να συναντήσει σ έναν άνθρωπο ένα τέτοιο συνδυασμό επιστημοσύνης και αγωνιστικότητας. Ο υποδειγματικά ασυμβίβαστος βίος της ας εμπνέει τους νεότερους».

Επί 80 χρόνια ήταν μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στον οποίο εντάχθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία μετά από προτροπή και ενθάρρυνση της εμβληματικής μορφής και πρωτοπόρου του ελληνικού γυναικείου κινήματος Αύρας Θεοδωροπούλου. Επί 50 και πλέον χρόνια έδωσε πολλές μάχες για να είναι αυτονόητη κατάκτηση για τις Ελληνίδες η ισονομία και η ισοπολιτεία. Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συνέταξε το νόμο 1329/1983, που είναι ένα ορόσημο για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, κόρη του νομικού Παναγιώτη Γιωτόπουλου, το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Ανακριτικής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και διετέλεσε δυο φορές πρύτανης του ιδρύματος. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έγινε πρύτανης. Από το 1974, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (από το 2004 επίτιμος Πρόεδρος).

Από το 1978, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ). Aπό το 1989 έως το 1996, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών, από το 1997, επίτιμος Πρόεδρος. Από τον Ιανουάριο 2000 έως τον Οκτώβριο 2006, Πρόεδρος (Επίτροπος) της Εθνικής Επιτροπής της Ελλάδας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Εξελέγη δύο φορές Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου (1979 και 1983).

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αλίκης Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, χαρακτηρίζοντάς την μια εμβληματική προσωπικότητα στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου μας αφήνει, ως θεσμική και πολιτική παρακαταθήκη, μιαν εμβληματική ακαδημαϊκή πορεία και έναν συνεπή –κατ’ εξοχήν δε ασυμβίβαστο- αγώνα υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμα του για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου –Μαραγκοπούλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής από την πλευρά του δήλωσε: «Η Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Διακεκριμένη νομικός με διεθνή ακτινοβολία, πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε πρύτανης, και μάλιστα δύο φορές, σε ελληνικό πανεπιστήμιο, έβαλε τη σφραγίδα της σε μεγάλες τομές της εθνικής μας νομοθεσίας που προωθούσαν την ισότητα των φύλων και τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η αφιέρωσή της στις μεγάλες αυτές αξίες και το πολυσχιδές έργο της αποτελούν παρακαταθήκη για την κοινωνία μας, ώστε να επαγρυπνεί για τη διαφύλαξή τους. Στους οικείους της εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της, «στο όνομα των συνδικάτων και των εργαζομένων της χώρας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για το θάνατο της Αλίκης Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, μιας γυναίκας με παγκόσμια αναγνώριση και εκτίμηση, που αφιέρωσε μέχρι τέλους τη ζωή της στον αγώνα της προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

«Η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου» αναφέρει η ΓΣΕΕ, «στάθηκε με σεβασμό δίπλα και στα συνδικάτα και ενίσχυσε με την πολύπλευρη γνώση της, το ασίγαστο πάθος και τη συνεπή μεθοδικότητά της, την εμπλοκή τους στον δύσκολο και διαρκή αγώνα θωράκισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη. Παρακαταθήκη της στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας αποτέλεσε η ίδρυση και προεδρία για πολλά χρόνια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη σύνθεση της οποίας τόνισε και υποστήριξε έμπρακτα την αξία της συμμετοχής της ΓΣΕΕ για την ισότιμη προώθηση και προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων».

«Σε μία εποχή που τα δικαιώματα του ανθρώπου βρίσκονται σε διαρκή διακινδύνευση, το έργο της πολυεπίπεδο και οικουμενικό, αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και κληρονομιά στον αγώνα για την προστασία τους στην Ελλάδα, την Ευρώπη, όλη την Υφήλιo» καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Κατερίνα Στεφανίδη για Μαρινέλλα: «Η μισή χώρα πιστεύει ότι μετά τα 50 πρέπει να φοβάσαι να ζήσεις»

licensed image

Κατερίνα Στεφανίδη για Μαρινέλλα: «Η μισή χώρα πιστεύει ότι μετά τα 50 πρέπει να φοβάσαι να ζήσεις»

Το δικό της σχόλιο για την κατάρρευση της Μαρινέλλας στην σκηνή του Ηρωδείου έκανε η…

Δολοφονία Νασράλα: Εκδίκηση υπόσχεται το Ιράν – Οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ

Nasralla

Δολοφονία Νασράλα: Εκδίκηση υπόσχεται το Ιράν – Οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο του διοικητή του μετώπου με το Ισραήλ…

Λίβανος: Νεκρός και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης από ισραηλινά πλήγματα

AP24262521245791

Λίβανος: Νεκρός και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης από ισραηλινά πλήγματα

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, που θεωρείτο ο πιο ισχυρός άνδρας στον Λίβανο, κινδυνεύει να…

Διανομείς στη Θεσσαλονίκη: «Δεν πάει άλλο» – Μοτοπορεία και προαναγγελία κινητοποιήσεων και απεργιών

Screenshot 2024 09 28 172033

Διανομείς στη Θεσσαλονίκη: «Δεν πάει άλλο» – Μοτοπορεία και προαναγγελία κινητοποιήσεων και απεργιών

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις δύο μεγάλες πλατφόρμες διανομής συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο,…