«Πράσινο φως» για το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι συνέστησε την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer εναντίον της COVID-19.

emvolio Medium 3

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν η αμερικανική εταιρία Pfizer και ο γερμανικός της εταίρος BioNTech, αναφέροντας ότι συνιστά την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer εναντίον της COVID-19.

Με τον τρόπο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δίνει το πράσινο φως στην Ευρώπη για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου.

«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Η απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/Biontech μετά την ευνοϊκή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται απόψε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Περιμενω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ»

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα. Συμπλήρωσε: «Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ». Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε:

«Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

Επίτροπος Υγείας: Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ

«Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανσιμός Υγείας συνέστησε την υπό όρους άδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

Eιδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε:

«Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως»

Πότε θα εμβολιαστεί η Ευρώπη

ΕΛΒΕΤΙΑ

Οι Ελβετοί θα ξεκινήσουν τον επιλεγμένο εμβολιασμό ευπαθών ομάδων αυτή την εβδομάδα. Το πανεθνικό πρόγραμμα ξεκινά στις 4 Ιανουαρίου, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί δωρεάν όλοι όσοι το επιθυμούν έως τα μέσα του 2021.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, με την προτεραιότητα να δίδεται σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει εκφράσει την απογοήτευσή του στην απουσία έγκρισης ενός εμβολίου που εν μέρει αναπτύχθηκε στη Γερμανία και η χρήση του οποίου έχει λάβει ήδη το ‘πράσινο φως’ από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

ΙΤΑΛΙΑ

Η Ιταλία επίσης θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας. Η Ιταλία αναμένεται να λάβει αρχικά 1,83 εκατ. εμβόλια από την Pfizer, με την ανοσοποίηση να ξεκινά από εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών.

ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία επίσης θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Το γαλλικό πρόγραμμα εμβολιασμών θα ξεκινήσει με τις πιο ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπως οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, σύμφωνα με τον Βεράν.

ΑΥΣΤΡΙΑ/ΙΣΠΑΝΙΑ/ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η Αυστρία, η Ισπανία και η Βουλγαρία έχουν επίσης ανακοινώσει τα σχέδιά τους να ξεκινήσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες τους δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει πει ότι αναμένει οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στις 27 ή τις 28 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι η πρώτη παρτίδα εμβολίων της χώρας θα είναι αρκετή για την ανοσοποίηση 35.000 ανθρώπων περίπου.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 8 Ιανουαρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνε.

«Επιλέξαμε έναν σχεδιασμό που είναι προσεκτικός, ασφαλής και υπεύθυνος», ανέφερε ο Ντε Γιόνε σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο.

Ινδία: Εκτροχιάστηκε επιβατικό τρένο – Δύο νεκροί και 35 τραυματίες ο νεότερος απολογισμός

Ινδία: Εκτροχιάστηκε επιβατικό τρένο – Δύο νεκροί και 35 τραυματίες ο νεότερος απολογισμός

«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Πανκάτζ Κουμάρ Σινγκ. Σε κρίσιμη…

Φλόριντα: «Ήθελα να ουρλιάξω και δεν μπορούσα» – 17χρονος επέζησε έπειτα από χτύπημα κεραυνού

Φλόριντα: «Ήθελα να ουρλιάξω και δεν μπορούσα» – 17χρονος επέζησε έπειτα από χτύπημα κεραυνού

Αμέσως έπεσε στο έδαφος και σφάδαζε από τους πόνους, όταν περίοικοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν.

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

Έως σήμερα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι "αδυσώπητη και…