Προκλητική απάντηση Μαυραγάνη σε ερώτηση για τους φοροφυγάδες των λιστών

[…]

Ήξεις αφήξεις είναι η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την πορεία του ελέγχου μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, όπως η λίστα Λαγκάρντ. Η απάντηση του υπουργού, εγείρει σημαντικότατα ερωτήματα, όχι απλώς για το κατά πόσον οι αρμόδιες αρχές ερευνούν σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, αλλά και για το πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Προσέξτε. Στις 11 Οκτωβρίου έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Δημήτρης Γελαλής, Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου καταθέτουν ερώτηση, με την οποία ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών πληροφορίες για την εξέλιξη του ελέγχου φορολογικών υποθέσεων, όπως η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λουξεμβούργου, η λίστα Λιχτενστάιν κ.α. Ζητούν παράλληλα ενημέρωση για τα τεχνικά, ανθρώπινα και θεσμικά μέσα που παρέχονται στο ΣΔΟΕ και για τα ποσά που μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί, ενώ επισημαίνουν τους ασαφείς και αδιαφανείς χειρισμούς του υπουργείου σε υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή.

Δείτε την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Δια του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, το υπουργείο Οικονομικών απαντά με πρωτοφανή τρόπο, και αντί να παραθέσει τα στοιχεία που ζητούνται, όπως επιβάλει η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, παραπέμπει τους ερωτώντες βουλευτές σε πρακτικά της Βουλής, από παραπλήσιες συζητήσεις επίκαιρων ερωτήσεων, βουλευτών άλλων κομμάτων και συγκεκριμένα σε συζητήσεις που έγιναν με αφορμή ερωτήσεις του πρώην προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη και της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξηροτύρη.

Δείτε την προκλητική απάντηση του κ. Μαυραγάνη

Στην περίπτωση της ερώτησης του Απόστολου Κακλαμάνη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, είχε κάνει λόγο για εισπράξεις της τάξης των 4,9 εκατ. ευρώ, μόνο από δύο φοροδιαφεύγοντες και είχε ισχυριστεί ότι στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης άλλαξαν, όσα δεν είχαν αλλάξει επί 40 χρόνια. Οι απαντήσεις του υπουργού, είχαν προκαλέσει την αντίδραση του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος τον εγκάλεσε, μεταξύ άλλων, πρώτον διότι έχουν γίνει απολύσεις σε τομείς νευραλγικούς για τον έλεγχο και την πάταξη της φοροδιαφυγής και δεύτερον, γιατί ενώ φαίνεται να υπάρχουν οι δυνατότητες για εκτενή έλεγχο, αυτός καθυστερεί.

Δείτε τα πρακτικά της συζήτησης Στουρνάρα-Κακλαμάνη

Στη δεύτερη περίπτωση, απαντώντας στην ερώτηση της κ. Ξηροτύρη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης είχε πει μεταξύ άλλων ότι «το υπουργείο καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», ενώ είχε γνωστοποιήσει στο Σώμα ότι οι πρώτες εκατοντάδες των υποθέσεων αυτών έχουν σταλεί στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, για τη διενέργεια ελέγχου, ο οποίος ήδη πραγματοποιείτο την περίοδο εκείνη. Ο υφυπουργός είχε μιλήσει επίσης για ορισμένα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται, τα οποία όμως θα λύνονταν άμεσα, δεν είχε απαντήσει ωστόσο επί της ουσίας της ερώτησης.

Δείτε τα πρακτικά της συζήτησης Μαυραγάνη-Ξηροτύρη

Στην ουσία της υπόθεσης, ακόμη και αν οι προηγούμενες απαντήσεις των Στουρνάρα και Μαυραγάνη, κάλυπταν πλήρως το μείζον ζήτημα του ελέγχου για τη φοροδιαφυγή, το υπουργείο όφειλε, να απαντήσει ξανά, διευκρινίζοντας όσα συγκεκριμένα ρωτούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμετώπιση του κ. Μαυραγάνη, δεν είναι βεβαίως καινούριο φαινόμενο. Δυστυχώς, οι υπουργοί της κυβέρνησης, συχνά αδιαφορούν για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απόδειξη του οποίου είναι οι ασαφείς απαντήσεις τους σε διάφορα ζητήματα και το γεγονός ότι πολλές ερωτήσεις βουλευτών μένουν αναπάντητες.

Διαβάστε σχετικά: Αδιαφορούν για τις ερωτήσεις των βουλευτών οι υπουργοί

Λαμία – ενδοοικογενειακή βία: Αστυνομικός ξυλοφόρτωσε και έστειλε στο νοσοκομείο τον 89χρονο πατέρα του!

Λαμία – ενδοοικογενειακή βία: Αστυνομικός ξυλοφόρτωσε και έστειλε στο νοσοκομείο τον 89χρονο πατέρα του!

Ο 89χρονος σύμφωνα και με τους θεράποντες ιατρούς φέρει κακώσεις στο πρόσωπο και την κοιλιακή…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Άνετα στα ημιτελικά της κολύμβησης Χρήστου και Μακρυγιάννης – Εύκολα στον δεύτερο γύρο η Μαρία Σάκκαρη

Ολυμπιακοί Αγώνες: Άνετα στα ημιτελικά της κολύμβησης Χρήστου και Μακρυγιάννης – Εύκολα στον δεύτερο γύρο η Μαρία Σάκκαρη

Διπλή εκπροσώπηση στα 100 μ. ύπτιο ανδρών, , στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Δούκας για ατύχημα στον ΧΥΤΑ Φυλής: «Δύσκολη ημέρα για τον δήμο Αθηναίων»

Δούκας για ατύχημα στον ΧΥΤΑ Φυλής: «Δύσκολη ημέρα για τον δήμο Αθηναίων»

Τραγικό θάνατο βρήκε 59χρονος οδηγός απορριμματοφόρου του δήμου Αθηναίων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Φυλής,…

Η DailyMail με ρεπορτάζ εκθέτει την τραγική κατάσταση κακοποίησης ζώων στα ελληνικά νησιά – «Ελληνικά ταξί με γαϊδούρια» (video)

Η DailyMail με ρεπορτάζ εκθέτει την τραγική κατάσταση κακοποίησης ζώων στα ελληνικά νησιά – «Ελληνικά ταξί με γαϊδούρια» (video)

Δημοσίευμα φέρνει στο φως σκληρές εικόνες από την τραγική κατάσταση κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ζώων,…

Νέο εργατικό ατύχημα στους ΟΤΑ – Νεκρός 58χρονος οδηγός απορριμματοφόρου στον ΧΥΤΑ Φυλής

Νέο εργατικό ατύχημα στους ΟΤΑ – Νεκρός 58χρονος οδηγός απορριμματοφόρου στον ΧΥΤΑ Φυλής

Ο 58χρονος ήταν πατέρας, υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και οδηγός του απορριμματοφόρου.