Προπαγάνδα και «μαύρο» στο Internet: Όταν οι κυβερνήσεις ξεπερνούν τα όρια της δημοκρατίας

Η ελευθερία στο Διαδίκτυο περιορίζεται για ένατη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την ΜΚΟ Freedom House

fs apps

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να χειρίζονται και να κατασκοπεύουν τους ψηφοφόρους, μια ανησυχητική τάση για τη δημοκρατία, αναφέρει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Freedom House αναφέρει ότι η ελευθερία στο Διαδίκτυο περιορίζεται για ένατη συνεχή χρονιά.

Εξάλλου η ΜΚΟ εντόπισε αποδείξεις για την ύπαρξη «προηγμένων προγραμμάτων παρακολούθησης των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης» τουλάχιστον σε 40 από τις 65 χώρες που εξέτασε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε κάποιες χώρες οι αρχές επιλέγουν απλώς να διακόψουν την πρόσβαση στο ίντερνετ όταν αυτό τις συμφέρει, ενώ άλλες χρησιμοποιούν έναν στρατό από ανθρώπους προκειμένου να παραποιήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

«Πολλές κυβερνήσεις κατανοούν ότι η προπαγάνδα λειτουργεί καλύτερα από τη λογοκρισία στις πλατφόρμες» κοινωνικής δικτύωσης, εξηγεί ο Μάικ Αμπράμοβιτς πρόεδρος της ΜΚΟ.

«Οι αυταρχικοί και λαϊκιστές ηγέτες εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη φύση και τους αλγόριθμους για να κερδίσουν εκλογές, αγνοώντας τους κανόνες που υπάρχουν προκειμένου να διασφαλίζεται η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», προσθέτει.

Σε 47 από τις 65 χώρες που εξετάστηκαν άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή εξέφρασαν πολιτικές, κοινωνικές ή θρησκευτικές απόψεις στο διαδίκτυο, ενώ σε τουλάχιστον 31 χώρες πολιτες υπέστησαν σωματική βία για τη δραστηριότητά τους στο ίντερνετ.

Η Κίνα παραμένει η χειρότερη σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στο ίντερνετ για τέταρτη συνεχή χρονιά, καθώς το Πεκίνο ενέτεινε τις προσπάθειές του να ελέγξει τις πληροφορίες για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ή την 30η επέτειο από την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν.

Στις ΗΠΑ «οι δυνάμεις ασφαλείας και οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τη μετανάστευση έχουν επεκτείνει την παρακολούθηση, παρακάμπτοντας μηχανισμούς διαφάνειας, ελέγχου και απόδοσης ευθυνών οι οποίοι θα μπορούσαν να περιορίζουν τη δράση τους», καταγγέλλει η Freedom House.

H ΜΚΟ ανέφερε το Σουδάν, το Καζακστάν, τη Βραζιλία, το Μπανγκλαντές και τη Ζιμπάμπουε ως τις χώρες όπου περιορίστηκε περιοσσότερο η ελευθερία στο ίντερνετ φέτος. Βελτιώσεις παρατηρήθηκαν σε 16 χώρες με πρώτη την Αιθιοπία.

Ο Αμπράμοβιτς ωστόσο αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπου η τεχνολογία διαδραμάτισε θετικό ρόλο στη δημοκρατική αλλαγή, όπως στον Λίβανο.

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

ΗΠΑ

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

«Έχουμε περάσει πάνω από 100 ώρες βλέποντας ανατριχιαστικά βίντεο, φωτογραφίες, αλλά και μηνύματα στο κινητό…

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

κοντογιαννίδης

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

«Να πούμε ότι είμαστε χαρούμενοι επειδή σώσαμε το σπίτι;», αναρωτήθηκε ο Παύλος Κοντογιαννίδης

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

platanioti 7515e

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

«Δεν είναι ότι μόνο η Ελλάδα αδικήθηκε, αδικήθηκαν κι άλλες χώρες», τόνισε η Ευ. Πλατανιώτη

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

pexels kapish mak 586437 1361814

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

«Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε και να μην το κατάλαβαν εκείνη…