Newsroom

Newsroom

Πρωτοφανείς διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα στις παρελάσεις

Σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετατράπηκαν οι περισσότερες παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Αποκορύφωμα θεωρείται η αποχώρηση του προέδρου…

Σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετατράπηκαν οι περισσότερες παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Αποκορύφωμα θεωρείται η αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια από την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη που τελικά ματαιώθηκε αφού χιλιάδες κόσμου εισέβαλε στο χώρο της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πολλοί από τους κρατικούς αξιωματούχους, βουλευτές και υπουργούς που συνηθίζεται να παρευρίσκονται στην εξέδρα των επισήμων κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων είχαν πάρει το «μήνυμα» και δεν προσήλθαν. Σε όλες τις πόλεις υπήρχε έντονη παρουσία της αστυνομίας αλλά ακόμη και ΜΑΤ που ηλέκτρισε ακόμη περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο κλίμα. Σε πολλές περιπτώσεις οι επίσημοι γιουχαίστηκαν και αποδοκιμάστηκαν από τον κόσμο, αλλού ακούστηκαν συνθήματα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η παρέλαση μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά των κυβερνητικών μέτρων.
Στην Αθήνα όπου παρευρέθηκε η υπουργός Παιδείας στην μαθητική παρέλαση, υπήρχαν ομάδες διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα και σε κάποιες περιπτώσεις μαθητές περνώντας μπροστά από την κα Διαμαντοπούλου είτε γύριζαν αλλού το κεφάλι τους είτε κρατούσαν ψηλά ένα μαύρο περιβραχιόνιο. Ακόμη και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων είχε κρεμάσει μια μαύρη κορδέλα πάνω σε κάθε μουσικό όργανο παρά τις «διαμαρτυρίες» του δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη.

Δηλώσεις Παπούλια
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που αποχώρησε από την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να εκνευρίστηκε και να ενοχλήθηκε από τις διαμαρτυρίες και έκανε σύντομες δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης: «Είναι ντροπή να ακούγονται υβριστικά συνθήματα, είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου χρόνια». Και συνέχισε: «Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση. Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι για τους υβριστές. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται! Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».

Δηλώσεις Διαμαντοπούλου
Δηλώσεις, με έντονη την παρουσία της αστυνομίας, έκανε και η υπουργός Παιδείας, χωρίς να αναφερθεί στις διαμαρτυρίες των πολιτών και των μαθητών που έκλεψαν την «παράσταση»: “Σήμερα, έχουμε μια ευθύνη όλοι, να σφίξουμε τα δόντια και τις γροθιές, για να ανορθώσουμε τη χώρα και όχι να την γονατίσουμε. Ο ύψιστος συμβολισμός του «ΟΧΙ» είναι η θυσία, ατομική και συλλογική, με πόνο, με στόχο το μέλλον της χώρας. Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες – προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Το έθνος τους ευγνωμονεί”…
Στο Βόλο
Στο Βόλο η παρέλαση διακόπηκε όταν περίπου 1000 οπαδοί του Ολυμπικού Βόλου εισέβαλαν στο χώρο φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Αθλητισμού Π. Γερουλάνου. Έπεσαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν. Οι επίσημοι αποχώρησαν και ακολούθησαν διαμαρτυρίες πολιτών που διαδήλωσαν στο χώρο της παρέλασης.
Στην Πάτρα
Έντονες διαμαρτυρίες είχαμε και στην Πάτρα, όπου παρευρέθηκε ο υφυπουργός Εθν. Άμυνας Κώστας Σπηλιοτόπουλος, που αναγκάστηκε να αποχωρήσει αφού αποδοκιμάστηκε έντονα από τους παρευρισκόμενους-διαδηλωτές με αποτέλεσμα την ματαίωση της παρέλασης.
Παρόμοιες διαμαρτυρίες είχαμε και στη Ρόδο όπου αποχώρησαν οι επίσημοι μεταξύ των οποίων ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στα Τρίκαλα η παρέλαση διακόπηκε όταν ομάδες πολιτών έσπασαν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκαν στην εξέδρα των επισήμων όπου βρίσκονταν ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης που δέχτηκε επίθεση από νεαρό με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Παρόμοια περιστατικά είχαμε στην Τρίπολη, την Κέρκυρα, το Ηράκλειο Κρήτης, στην Καλαμάτα , στον Άγιο Νικόλαο και αλλού.

«Πυρά» από την κυβέρνηση της Αργεντινής κατά του Λιονέλ Μέσι: «Θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα ρατσιστικά σχόλια κατά της Γαλλίας!» (video)

mesi

«Πυρά» από την κυβέρνηση της Αργεντινής κατά του Λιονέλ Μέσι: «Θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα ρατσιστικά σχόλια κατά της Γαλλίας!» (video)

Μπελάδες για την ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Αργεντινής και τον Λιονέλ Μέσι λόγω των όσων συνέβησαν…