Newsroom

Newsroom

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – "Ερωτηματικό" ο φόρος στο κρασί

Δεκτό κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, στο σύνολό του και κατ' άρθρο, έγινε από τις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα προαπαιτούμενα.

boulh olomeleia 4

Δεκτό κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, στο σύνολό του και κατ’ άρθρο, έγινε από τις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα προαπαιτούμενα.

Το σχέδιο νόμου εισάγεται προς συζήτηση  σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την επίμαχη διάταξη που προβλέπει επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση θα δει αν μπορεί να αλλάξει την διάταξη, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα αποσυρθεί. Σημείωσε πως το τέλος στο κρασί και στα τυχερά παίγνια του ΟΠΑΠ αποτελούν τα δύο ισοδύναμα για τη μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το τέλος στο κρασί είναι και για τα εισαγόμενα κρασιά και όχι μόνο στα ελληνικά, τόνισε λίγο νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα έρθει η τροπολογία με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι σήμερα θα έρθει η τροπολογία με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στην φορολόγηση του κρασιού, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα τέλος 0,30 ευρώ ανά φιάλη (δηλαδή ανά 750 ml) και κατέστησε σαφές πως «δεν αφορά μόνο τα ελληνικά, αφορά και τα εισαγόμενα. Αφορά όλα όσα είναι στο εμπόριο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία και εξήγησε ότι το νομοσχέδιο προχωρά σε «διανομή βαρών: οι τράπεζες σηκώνουν ένα βάρος, το κράτος σηκώνει και αυτό, ενώ πρέπει να δούμε πώς θα απαλλάξουμε από βάρος του δανειολήπτες».

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μία «λελογισμένη λύση. Έχει ισχυρή προστασία για το κατώτατο κομμάτι και στήριξη για τους υπόλοιπους».

«Θέλαμε μία κάλυψη για το 60%-70% του πληθυσμού, ενώ οι δανειστές ήθελαν μόνο για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή υπήρχε τεράστια απόσταση», είπε.

Περιέγραψε την ανάγκη να δοθεί μία λύση στα «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετώπισαν το θέμα των «κόκκινων» δανείων τα οποία φτάνουν στο 40%, όταν μεσοσταθμικά στην Ευρώπη είναι 5%-6%. Σημείωσε ότι από τα 430.000 «κόκκινα» δάνεια στο νόμο Κατσέλη είναι μόνο τα 170.000. «Η ιδέα ότι υπήρχε πλήρης καθολική κάλυψη της πρώτης κατοικίας είναι παραπλανητική», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το νέο νόμο ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «διατηρεί τον χαρακτήρα του παλαιού νόμου και αφορά το υπερχρεωμένο νοικοκυριό. Δεύτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι ο δανειολήπτης μπορεί στο δικαστήριο να φέρει και άλλες μορφές χρεών (οφειλές σε εφορία κ.α.). Ο νόμος θα έχει ισχύ για 3 χρόνια και 6 μήνες πριν λήξει θα ληφθούν αν πρέπει να παραταθεί».

Το καινοτόμο στοιχείο του νόμου, είπε ο υπουργός Οικονομίας, είναι η τρέχουσα αξία του ακινήτου.

«Στο παρελθόν η βάση ήταν η αντικειμενική αξία, ενώ τώρα τεκμαίρουμε ότι το μικρό και μεσαίο νοικοκυριό, που είναι κάτω των 125 τ.μ., θα κριθεί από την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Βάση αυτής θα κριθεί αν μπορεί και τι να εξυπηρετεί ο δανειολήπτης. Η τρέχουσα εμπορική αξία διαχωρίζει το δάνειο σε δύο κομμάτια, την τρέχουσα αξία και το υπερβάλλον σε σχέση με την αντικειμενική αξία που θα είναι και αυτή που θα εγγράψουν ως ζημία οι τράπεζες», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, δηλαδή τα νοικοκυριά κάτω από 20.000 ευρώ, έχουν πλήρη προστασία και ουσιαστικά θα πληρώνει το κράτος». Σημείωσε πως δημιουργείται μία δεύτερη ζώνη στην οποία ελέγχεται το νοικοκυριό αν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο. Αυτές οι δύο κατηγορίες καλύπτουν το 61% των δανειοληπτών.

Για την κριτική που γίνεται για το απροστάτευτο του 40% ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι το όριο για την προστασία είναι στα 36.000 ευρώ εισόδημα. Από τα φορολογικά στοιχεία προκύπτει ότι το όριο αυτό καλύπτει το 82% των νοικοκυριών, καθώς μόνο το 18% των νοικοκυριών δηλώνει εισόδημα άνω των 36.000 ευρώ.

Ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος θέλει να υπάρξει διέξοδος, πρέπει να δει την αλήθεια»

Βαξεβάνης ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος θέλει να υπάρξει διέξοδος, πρέπει να δει την αλήθεια»

«Η μεγάλη αυταπάτη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απώλεια της εξουσίας, ήταν πως έπρεπε…

Η ΕΛΑΣ μας καλεί να γίνουμε όλοι αστυνομικοί στη ΔΕΘ: Έφτιαξε escape room – Το έγκλημα που πρέπει να λύσουμε (video)

5833884

Η ΕΛΑΣ μας καλεί να γίνουμε όλοι αστυνομικοί στη ΔΕΘ: Έφτιαξε escape room – Το έγκλημα που πρέπει να λύσουμε (video)

Με VR γυαλιά και escape room αποφάσισε η αστυνομία να υποδεχθεί τον κόσμο στη ΔΕΘ

Χαλκιδική: Επεισόδιο στο λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος μεταξύ του πατέρα του και ενός υπαλλήλου (Video)

louna park xalkidiki

Χαλκιδική: Επεισόδιο στο λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος μεταξύ του πατέρα του και ενός υπαλλήλου (Video)

Εργαζόμενος της επιχείρησης τραβούσε φωτογραφίες για να τις στείλει στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ.

Κόλαφος ο Αρβανίτης για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν πάει άλλο, δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη»

5407209 1

Κόλαφος ο Αρβανίτης για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν πάει άλλο, δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη»

«Όσοι δεν πιστεύετε στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε τον τουλάχιστον ήσυχο», αναφέρει μεταξύ άλλων…

Σεφερλής: Ντύθηκε Nemo και καυτηρίασε την Eurovision με τον γνωστό, χάλια τρόπο – «Πάλιωσε το gay τώρα πια δε λέει» (video)

Καταγραφή 1

Σεφερλής: Ντύθηκε Nemo και καυτηρίασε την Eurovision με τον γνωστό, χάλια τρόπο – «Πάλιωσε το gay τώρα πια δε λέει» (video)

Άφθονη ομοφοβία και καθόλου χιούμορ προσφέρει η νέα παράσταση του Μάρκου Σεφερλή