Πώς σχολιάζουν στο Μαξίμου την εκλογή Τραμπ

Με σκεπτικισμό αλλά και βεβαιότητα ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα, υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Άλλωστε όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη και για τα δύο ενδεχόμενα.

58230f881dc52436018b46d4

Στην κυβέρνηση πάντως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά κυρίως στη λεγόμενη γεωπολιτική σκακιέρα.

Αναφορικά με την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και το κατά πόσο αποδυναμώνεται λόγω της εκλογής του Τραμπ, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι παραμένει τεράστια η σημασία της δεδομένου του χρονοδιαγράμματος των διαπραγματεύσεων με χρονικό ορίζοντα για το χρέος και τα άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα την 5η Δεκεμβρίου και το επόμενο Eurogroup.

Σοκ η νίκη Τραμπ για τον Παπαδημούλη

«Η νίκη Τραμπ αποτελεί ένα αρνητικό σοκ, μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα σε όλο τον πλανήτη. Η σπουδή της ομογάλακτής του Μαρίν Λε Πεν να πανηγυρίσει γι’ αυτή τη νίκη, το δείχνει καθαρά» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αυτή την ώρα κάθε δημοκράτης και νοήμων άνθρωπος παντού στον κόσμο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Στην Ευρώπη επιβάλλεται να γίνουν άμεσα κινήσεις σε όλους τους τομείς για την ενίσχυση της σταθερότητας, της συνοχής, της πολιτικής ανάπτυξης και για την αποτελεσματικότερη απάντηση στο κύμα αστάθειας που θα γεννήσει.

Για την Ελλάδα αυτή την ώρα επιβάλλονται δύο πράγματα. Πρώτον να τρέξουμε για να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό που θα μας εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους και τη στροφή στην οικονομική ανάπτυξη και δεύτερον να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Το οδυνηρό σοκ από τη νίκη Τραμπ μπορεί να είναι κι ένα εγερτήριο μήνυμα για ένα ευρύ αντιφασιστικό δημοκρατικό μέτωπο παντού στον κόσμο,προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που σηματοδοτεί η νίκη Τραμπ», αναφέρει περαιτέρω.

«Αποτυπώνεται το χάσμα που επικρατεί στις ΗΠΑ»

Πιο ψύχραιμη εμφανίζεται αντιθέτως η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου η οποία μιλώντας στο ΣΤΑΡ είπε: «Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο αποτυπώνει το χάσμα που υπάρχει στις ΗΠΑ. Το είδαμε αυτό και στην προεκλογική περίοδο και τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι δύο καμπάνιες. Σίγουρα ήταν μία ψήφος η οποία ήθελε να δώσει μήνυμα ενάντια στο σύστημα και το κατεστημένο. Φάνηκε τελικά ότι ο Σάντερς ήταν εκείνος από το μέτωπο των Δημοκρατικών ο οποίος θα μπορούσε να έχει διείσδυση στη φτωχή λευκή εργατική τάξη των αμερικανών που τελικά έδωσε τη νίκη στον Τραμπ».

Η κ. Σβίγγου πρόσθεσε ότι: «Περιμένουμε να δούμε και από τους επιλογές του Τραμπ στους υπουργικούς θώκους τελικά ποια απ’ αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει θα θελήσει να τα πραγματοποιήσει, γνωρίζοντας βέβαια ότι το αμερικανικό σύστημα έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας και ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι παντοκράτορας αλλά υπάρχουν διάφορα αντίβαρα πολιτειακά. Και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη περίοδο».

«Στο ζήτημα των ανισοτήτων στις ΗΠΑ, έγιναν πολλά βήματα την οκταετία Ομπάμα. Έχουν γραφτεί πολλά και για το σύστημα δημόσιας υγείας, αλλά και για μια σειρά άλλων θετικών διακρίσεων και για τις μειονότητες στην Αμερική. Την ίδια στιγμή, όμως, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού λαού – θα το δούμε και μετά τις ποιοτικές αναλύσεις που θα γίνουν από τα στοιχεία της κάλπης – αισθάνεται εκτός συστήματος, αισθάνεται θυμό και απογοήτευση και σε αυτό που θεώρησε ότι αντιπροσώπευε η Χίλαρι Κλίντον», κατέληξε.

Ρωσία: Αλλάζει τα δεδομένα του πυρηνικού της προγράμματος μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας

Ρωσία: Αλλάζει τα δεδομένα του πυρηνικού της προγράμματος μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας

Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα ως απάντηση στις ενέργειες της Δύσης…