Ρα-φαλιρίσαμε

Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα (υγεία, παιδεία, οικονομία, κοινωνικό κράτος, μεταναστευτικό, εξωτερική πολιτική και άμυνα) συνηγορούν ώστε κάθε ανιδιοτελής πολίτης να υιοθετεί -χωρίς αστερίσκους- την άποψη του Αμερικανού περιβαλλοντολόγου Edward Abbey: “Ένας πατριώτης πρέπει να είναι πάντα έτοιμος να υπερασπιστεί την πατρίδα του εναντίον της κυβέρνησής της”.

rafale

Το θολό τοπίο ξεκαθαρίζει κάθε ώρα που περνάει από τους τόνους βεγγαλικών και καπνογόνων που ρίχνει πανταχόθεν η προπαγάνδα για να στρεβλώσει την εικόνα, καθώς ο δυνατός αέρας που σηκώνεται από τις ραγδαίες εξελίξεις αποκαλύπτει την σκληρή πραγματικότητα.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού ξεκίνησε πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου –μεσούσης της τουριστικής περιόδου- καθώς βρήκε ορθάνοιχτες τις πόρτες, εξαναγκάζοντας τουρίστες προερχόμενους κυρίως από την Μ. Βρετανία και την Σουηδία να αναχωρούν πρόωρα ακυρώνοντας κρατήσεις για να αποφύγουν την καραντίνα  κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους.

Ενώ καταβαραθρώνονται τα -έτσι κι αλλιώς- πενιχρά έσοδα από τον τουρισμό, αυξάνονται τα κρούσματα της πανδημίας σε μια χώρα που αποδείχτηκε παντελώς ανοχύρωτη, βλάπτοντας έτσι και την δημόσια υγεία και την οικονομία. Οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου δεν έγιναν ή έγιναν πλημμελώς με βάση τον προορισμό και όχι την χώρα προέλευσης.

Ο χρόνος μετά την λήξη του lockdown σπαταλήθηκε σε πανηγυρισμούς για την επιτυχή αντιμετώπιση του εαρινού κύματος (προσωπικά από τον πρωθυπουργό) και για τον καταλογισμό της κυβερνητικής αδράνειας στην έλλειψη «ατομικής ευθύνης» (προσωπικά από τον κάθε πολίτη), αν το πράγμα στραβώσει στο φθινοπωρινό κύμα. 

Εντωμεταξύ το ΕΣΥ φθίνει με αποχωρήσεις τουλάχιστον 5.000 υγειονομικών μέσα σε ένα χρόνο και τα τεστ στον γενικό πληθυσμό δεν έγιναν ποτέ για τον έλεγχο του βαθμού ανοσίας της αγέλης.

Τα σχολεία άνοιξαν με περισσότερους μαθητές (η τήρηση του μέτρου της απόστασης κόπηκε στις εξετάσεις με την μέθοδο του μέσου όρου), με λιγότερους εκπαιδευτικούς (ακόμα και αναπληρωτές), με ελάχιστο αριθμό προσωπικού καθαριότητας (μέχρι και ένα άτομο ανά σχολική μονάδα), αλλά μόνη της “η πίστη (στη χρήση μάσκας) σώζει”, ανεξάρτητα που ο κολλητός προμηθευτής υγειονομικών μασκών (για νήπια και μικρά παιδιά) τις κατασκεύασε στο μέγεθος της σωβρακοφανέλας.

Επειδή τωόντι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν» για εργαζόμενους στο ΕΣΥ και στην παιδεία, για μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους, για συνταξιούχους και για κοινωνική πολιτική των «αναξιοπρεπών» επιδομάτων, η κυβέρνηση παγώνει τον κατώτατο μισθό, κόβει το Δώρο Πάσχα των συνταξιούχων, ψηφίζει για απλήρωτες υπερωρίες, αλλά μειώνει τον ΕΝΦΙΑ (στην μεγάλη περιουσία), μειώνει τις εισφορές (και τις συντάξεις) στη δημόσια ασφάλιση και ενισχύει την ιδιωτική (ασφαλιστικό Πινοσέτ), όμως καταπολεμά την ανεργία με την κατάργηση του ΑΣΕΠ ενώ συγχρόνως προσλαμβάνει 15.000 ΕΠΟΠ, 1.500 αστυνομικούς και 1.000 συνοριοφύλακες, ενώ έχει ήδη σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ σε διορισμούς μετακλητών.

Επειδή τωόντι «η πατρίς εν κινδύνω» ο πρωθυπουργός αποφάσισε (και ανακοίνωσε) ότι θα αγοράσουμε 18 Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale, χωρίς να γνωρίζει το κόστος (προμήθειας, εκπαίδευσης, συντήρησης, αναβάθμισης και οπλικών συστημάτων), χωρίς οποιαδήποτε μελέτη αν είναι επιχειρησιακά η βέλτιστη λύση, χωρίς οποιαδήποτε εισήγηση των επιτελών από τις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς κάποια άλλη χώρα μέχρι σήμερα να έχει προμηθευτεί τον συγκεκριμένο τύπο πολεμικού αεροσκάφους και ενώ τα προηγούμενα χρόνια (επί ΣΥΡΙΖΑ) έγινε κατορθωτό να περιοριστούν οι τύποι των αεροσκαφών από έξι σε δύο (F-16 και Mirage 2000) εξοικονομώντας κόστος και προσωπικό.

Τελικά όπως έλεγε και ο Άρθουρ Κλαρκ: 

“Υπάρχει ένας ελπιδοφόρος συμβολισμός στο γεγονός ότι οι σημαίες δεν κυματίζουν στο κενό.” 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αίγυπτος: Άνοιξε το εντυπωσιακό μουσείο της Γκίζας – Είναι το μεγαλύτερο του κόσμου (εικόνες και video)

AP24289561746832

Αίγυπτος: Άνοιξε το εντυπωσιακό μουσείο της Γκίζας – Είναι το μεγαλύτερο του κόσμου (εικόνες και video)

Το συγκεκριμένο μουσείο στο Κάιρο έχει χαρακτηρίζεται ως «φαραωνικό» με χιλιάδες θησαυρούς

Καλάβρυτα: Πώς έγινε το ατύχημα με το ΚΤΕΛ – «Έσπασα με το πόδι μου το παρμπρίζ για να βγουν οι μαθητές» (εικόνες)

kalavryta

Καλάβρυτα: Πώς έγινε το ατύχημα με το ΚΤΕΛ – «Έσπασα με το πόδι μου το παρμπρίζ για να βγουν οι μαθητές» (εικόνες)

Ο οδηγός του λεωφορείου που ανατράπηκε στα Καλάβρυτα περιγράφει πώς έγινε το ατύχημα

Κεφαλογιάννη: Στην Ευελπίδων για τα ασφαλιστικά μέτρα – «Σας παρακαλώ, είμαι εδώ για τα παιδιά μου» (video)

6329409

Κεφαλογιάννη: Στην Ευελπίδων για τα ασφαλιστικά μέτρα – «Σας παρακαλώ, είμαι εδώ για τα παιδιά μου» (video)

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, βρέθηκε εκεί για την εκδίκαση των μέτρων κατά του Μίνου…

Τραγωδία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τρίαθλου: Νεκροί δύο αθλητές την πρώτη ημέρα των αγώνων

massimo sartirana iz HuFCttA8 unsplash

Τραγωδία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τρίαθλου: Νεκροί δύο αθλητές την πρώτη ημέρα των αγώνων

Δύο θάνατοι την πρώτη ημέρα των τελικών του Πρωταθλήματος Τριάθλου Τορεμολίνος-Ανδαλουσία.

Οι «Urbex» ανέβηκαν χωρίς εξοπλισμό και κοιμήθηκαν στο στέγαστρο Καλατράβα του ΟΑΚΑ – Εικόνες που κόβουν την ανάσα (video)

oaka 1

Οι «Urbex» ανέβηκαν χωρίς εξοπλισμό και κοιμήθηκαν στο στέγαστρο Καλατράβα του ΟΑΚΑ – Εικόνες που κόβουν την ανάσα (video)

Θαρραλέοι νεαροί κατάφεραν να ανέβουν στο στέγαστρο Καλατράβα και να διανυκτερεύσουν εκεί