Ρεμπέτικο 40+1 χρόνια μετά: Μια συγκινητική συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο να φωνάζει «παρών» στα 85 του

Η σπουδαία παράσταση στο κατάμεστο Ηρώδειο θα μείνει χαραγμένη στα μυαλά όσων είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν

Screenshot 2024 09 15 225649

Την Παρασκευή 13/9 το Ηρώδειο γέμισε για να τιμήσει  Σταύρο Ξαρχάκο τον στην παρουσίαση του θρυλικού κινηματογραφικου έργου «Ρεμπέτικο».

Πριν από έναν χρόνο, σε δύο ιστορικές sold out βραδιές, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού υποδέχτηκε και πάλι τον τον σπουδαίο καλλιτέχνη και τον δίσκο σταθμό από την ομώνυμη ταινία.

Έναν χρόνο μετά ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής ο Σταύρος Ξαρχάκος με τη «ρεμπέτικη κομπανία» του που αποτελούνταν από 20 μουσικούς και τραγουδιστές έδωσαν κυριολεκτικά ό,τι είχαν και συγκίνησαν τους χιλιάδες θεατές, ταξιδεύοντάς τους δεκαετίες πίσω στην ζωή της Μαρίκας Νίνου, στο γνωστό ρεμπετάδικο του Θωμά και τα στέκια των ρεμπέτιδων του 40 και του 50.

Κορυφαία ίσως στιγμή της συναυλίας αποτελεί το τέλος της όταν (όπως και στην αρχή της) η κομπανία ερμηνεύει το «Μάνα μου Ελλάς» α καπέλα με τον συνθέτη εμφανώς συγκινημένο και έχοντας κάνει τη δική του υπερπροσπάθεια στα 85 του χρόνια να στέκει απέναντί της και να θαυμάζει το δημιούργημά του, αγκαλιάζοντας στη συνέχεια τους ερμηνευτές. Μαζί με τους ψάλτες και τους τραγουδιστές, το κοινό ενίσχυσε ενεργά την όλη προσπάθεια για να επιτευχθεί το σπουδαίο τελικό αποτέλεσμα.

Άλλωστε όπως είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης της ταινίας Κώστας Φέρης « Το Ρεμπέτικο είναι μια έντεχνη απόδοση της λαϊκής ελληνικότητας».