Newsroom

Newsroom

Ρημάζει σήμερα ημιβυθισμένο το Αίολος Κεντέρης

Σήμερα το «κουφάρι» του βρίσκεται στην Αουγκούστα της Ιταλίας, έχοντας μεταφερθεί εκεί από τη Σαλαμίνα. Οι προσπάθειες απομάκρυνσής του από το λιμάνι, μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες.

αιολος

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από το πλοίο «Αίολος Κεντέρης», το άλλοτε καμάρι της εταιρείας ΝΕΛ, το οποίο σαπίζει ημιβυθισμένο στο θαλάσσιο νεκροταφείο του λιμένα της Αουγκούστα, στη Σικελία.

Το «Αίολος Κεντέρης» κατασκευάστηκε ως το ταχύτερο πλοίο στην Ελλάδα, με σκοπό να ταυτιστεί με τον χρυσό ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη, απ’ όπου πήρε και το όνομά του.

Το ταχύπλοο της Nel Lines που είχε σκοπό να αλλάξει τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών και τον πρώτο καιρό φάνηκε να τα καταφέρνει. Όμως οι συνεχείς καταγγελίες έφεραν και το τέλος του.

Το «Αίολος Κεντέρης»

Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 2000 στο Γαλλικό ναυπηγείο Alsthom Leroux Naval S.A. Ήταν το ένα από τα τρία επιβατηγά-οχηματαγωγά «υπερταχύπλοα» που παρήγγειλε η ΝΕΛ.

Τα άλλα δύο ήταν το Αίολος Εξπρές ΙΙ (Αργότερα Αίολος Κεντέρης ΙΙ) και το Αίολος Εξπρές (Αργότερα Αίολος Κεντέρης Ι).

Το «Αίολος Κεντέρης» έγινε η ναυαρχίδα της Nel και θεωρήθηκε ως το γρηγορότερο πλοίο που έκανε ταξίδια στο Αιγαίο.

Αρχικά εκτελούσε δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Λέσβος και χωρούσε συνολικά μέχρι 1742 επιβάτες και 442 οχήματα Ι.Χ. (124 I.X. και 38 φορτηγά).

Διέθετε θέσεις για άτομα οικονομικής και διακεκριμένης θέσης, σαλόνι με κυλικείο οικονομικής και διακεκριμένης θέσης, 127 δορυφορικές τηλεοράσεις, ακουστικά με μουσική στα καθίσματα, ανελκυστήρα για τους επιβάτες, κυλιόμενες σκάλες, ρεσεψιόν, χώρο για φύλαξη τιμαλφών, τηλέφωνο και τουαλέτες για ΑμεΑ.

Οι προειδοποιήσεις για το πλοίο

Αν και στην αρχή θεωρήθηκε επιτυχές, τελικά όμως άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα, όπως παράκτιες ζημιές και απώλειες από τα απόνερα  και προβλήματα από τους κινητήρες, κατασκευής Pielstick.

Η καταγγελία που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» αφορούσε τον τραυματισμό ενός 16χρονου τον Ιούνιο του 2003: Ο έφηβος κολυμπούσε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής όταν παρασύρθηκε από έναν υδάτινο όγκο και υπέστη κάταγμα στο πόδι του.

Η καταγγελία στο Λιμεναρχείο Χαλκιδικής για τον 16χρονο ήταν η πρώτη, ενώ ακολούθησαν και άλλες με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία.

Μάλιστα, λουόμενοι σε παραλίες του Αιγαίου και της Χαλκιδικής προειδοποιούνταν όταν είχε δρομολόγιο το «Αίολος Κεντέρης» και εν τέλει δόθηκε η οδηγία  να κινείται σε απόσταση 10 μιλίων από αυτές και με χαμηλότερη ταχύτητα.

Ταυτόχρονα υπήρχαν προβλήματα με τους κινητήρες και παρά το γεγονός ότι ήρθε κλιμάκιο από τη Γαλλία για την επισκευή τους τα προβλήματα παρέμειναν.

Η μετονομασία

Το 2006, αντικαταστάθηκαν οι κινητήρες του, και έτσι το πλοίο, αφού έλαβε το προσωνύμιο «Κόσμημα του Αιγαίου», δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Σαντορίνη.

Το 2007 αποφασίστηκε η πώλησή του, μαζί με το Ε/Γ – Ο/Γ Τ/Χ Παναγία Πάρου, στην Pictor Shipping SA έναντι 85 εκατ. δολαρίων, ενώ αυτά ήταν ναυλωμένα στην Ερυθρά Θάλασσα από την ίδια εταιρεία, ενώ τα δύο εναπομείναντα ταχύπλοα «Αίολος Εξπρές» και «Αίολος Εξπρές ΙΙ» έλαβαν το όνομά του (Αίολος Κεντέρης Ι και Αίολος Κεντέρης ΙΙ αντίστοιχα.).

Το πλοίο μετονομάστηκε σε Red Sea I, ενώ δρομολογήθηκε στη γραμμή Σαφάγκα-Τζέντα, υπό τη διαχείριση της Namma Lines, συνδέοντας την Αίγυπτο με τη Σαουδική Αραβία.

Το «Αίολος Κεντέρης» που ρημάζει

Το 2016, και ενώ είχε γυρίσει στην Ελλάδα και επανήλθε στην αρχική του ονομασία, το πλοίο ναυλώθηκε στην Ιταλία, προκειμένου να συνδέσει την Αουγκούστα με τη Βαλέττα Μάλτας.

Εκεί ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες όμως καθυστέρησαν αρκετά, με αποτέλεσμα το πλοίο να κατασχεθεί για χρέη 5.000.000 ευρώ.

Σήμερα, το πλοίο να παραμένει ημιβυθισμένο στην Αουγκούστα Ιταλίας, μεταφερμένο από τη Σαλαμίνα. Οι προσπάθειες απομάκρυνσής του από το λιμάνι, μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες.

Ένας εξερευνητής μπήκε μέσα στο σκουριασμένο κουφάρι του Αίολος Κεντέρης και κατέγραψε πλάνα από τις εκτεταμμένες καταστροφές.

Πηγή: reader.gr

Αιματηρή συμπλοκή σε ΕΠΑΛ στα Χανιά – Εξωσχολικοί μαχαίρωσαν μαθητή στο Εσπερινό ΕΠΑΛ

ΕΠΑΛ Κρητη

Αιματηρή συμπλοκή σε ΕΠΑΛ στα Χανιά – Εξωσχολικοί μαχαίρωσαν μαθητή στο Εσπερινό ΕΠΑΛ

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία των Χανίων, με το νέο περιστατικό βίας με θύμα ανήλικο μαθητή.

Απόπειρα δολοφονίας κατά Ντόναλντ Τραμπ: Στη δημοσιότητα βίντεο από τη σύλληψη του υπόπτου

συλληψη τραμπ δολοφονια

Απόπειρα δολοφονίας κατά Ντόναλντ Τραμπ: Στη δημοσιότητα βίντεο από τη σύλληψη του υπόπτου

Ο ύποπτος βρισκόταν κοντά στο γήπεδο γκολφ όπου συνελήφθη, για περισσότερες από 11 ώρες

Πύργος: Εμετικές δηλώσεις υποψήφιας δημοτικής συμβουλου για τον θάνατο των δυο πιλότων του Phantom στο Κατάκολο

ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑΣ 760x401 1

Πύργος: Εμετικές δηλώσεις υποψήφιας δημοτικής συμβουλου για τον θάνατο των δυο πιλότων του Phantom στο Κατάκολο

Η προκλητική και εμετική δημόσια τοποθέτηση, ανήκει στην νοσοκόμα Γεωργία Κακαλή πρώην υποψηφίας για την…