Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ – Σκληρά μέτρα ζητούν οι θεσμοί

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη συζήτηση φαίνεται ότι τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για επίτευξη συμφωνίας. Πηγές των Βρυξελλών, που επικαλείται η Wall Street Journal, αμέσως μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση, ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

tsipras junker box 2

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη συζήτηση φαίνεται ότι τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για επίτευξη συμφωνίας. Πηγές των Βρυξελλών, που επικαλείται η Wall Street Journal, αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν πραγματοποιήθηκε, παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας, των συνεργατών του Γιούνκερ, του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, κατά τη συνάντηση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε κείμενο 5 σελίδων με τις προτάσεις των Θεσμών.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε ρόλο επόπτη στη συνάντηση. Σε περίπτωση που Ελλάδα και Κομισιόν φθάσουν σε έναν συμβιβασμό ο  Ντάισελμπλουμ θα το ανακοινώσει και θα καλέσει το Eurogroup πιθανότατα για να τον εγκρίνει.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέμεινε στη σκληρή γραμμή των δανειστών και παρουσίασε μια σειρά από σκληρά μέτρα στον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Συγκεκριμένα οι δανειστές θέλουν:

Θέσπιση δύο κατηγοριών ΦΠΑ: 11% για τρόφιμα και φάρμακα και 23% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
Κατάργηση του ΕΚΑΣ
Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων (ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ)
Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και ολοκλήρωση πωλήσεων Ελληνικού και περιφερειακού αεροδρομίου
Παράλληλα, οι δανειστές προτείνουν αλλαγές στα πρωτογενή πλεονάσματα: 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

 

Στον λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός ανέβασε νωρίτερα φωτογραφία από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν

screenshot 17

Το παρών από την ελληνική πλευρά, δίνουν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.  Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και τον κύριο Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή της ευρωζώνης, στην αποψινή συνάντηση θα καθοριστεί κυρίως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και είναι πιθανόν να τεθεί και ένας χρονικός στόχος για την επίτευξη συμβιβασμού στο τεχνικό επίπεδο. Με την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα Euroworking Group  και στη συνέχεια για το Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group αναβλήθηκε για αύριο Πέμπτη στις 18:30 οπότε θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, δεν θα γίνει κάποιο Eurogroup έως το τέλος της εβδομάδας και πριν την 11η Ιουνίου, όπου και θα συνεδριάσει ξανά το Euroworking Group στη Μπρατισλάβα, και το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχετικά με την πρόταση που θα συζητήσουν οι αρχηγοί στη συνάντηση τους, δεν υπάρχει μια «ενιαία πρόταση» αλλά μια σειρά εγγράφων που έχουν υποβάλει όλες οι πλευρές. 

Μύδροι Ορμπάν κατά της Δύσης: Η Ασία θα κυριαρχεί στον κόσμο – Ισχυρή η Ρωσία γιατί καταστέλλει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Μύδροι Ορμπάν κατά της Δύσης: Η Ασία θα κυριαρχεί στον κόσμο – Ισχυρή η Ρωσία γιατί καταστέλλει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Ο εθνικιστής Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έκανε τα σχόλια αυτά…

Νέο κρούσμα πανώλης στην Κορινθία: Σε κτηνοτροφική μονάδα εντοπίστηκε το μολυσμένο ζώο

Νέο κρούσμα πανώλης στην Κορινθία: Σε κτηνοτροφική μονάδα εντοπίστηκε το μολυσμένο ζώο

H ιχνηλάτηση της νόσου οδήγησε τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τις ιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών,…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η τελετή έναρξης μέσα από τα μάτια του Κάραλη και της ελληνικής αποστολής (video)

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η τελετή έναρξης μέσα από τα μάτια του Κάραλη και της ελληνικής αποστολής (video)

Τα αποκλειστικά πλάνα μέσα από το σκάφος της ελληνικής αποστολής έδωσε στην δημοσιότητα ο Έλληνας…